“You either let me call you when I feel like it, or it’s nothing.”
• Regizor: Calin Peter Netzer
• Actori: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Natasa Raab, Vlad Ivanov, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Mimi Branescu
• Gen: Drama
• Premii: 4 premii (Ursul de Aur la Berlin, premiul Fipresci)
• Tara : Romania
• Durata: 112 minute
Poate cel mai discutat film romanesc de mai bine de o luna, este premiatul “Child’s Pose” sau “Pozitia Copilului”, in titlul original. Odata cu adjudecarea celui mai important premiu al Festivalului de Film de la Berlin, Ursul de Aur, regizorul Calin Peter Netzer a putut fi surpins raspunzand mai multor intrebari decat anticipase. O radiografie generoasa (dar cu putine personaje ce par a fi mai degraba tipare) a unei familii din inalta societate, isi inclina interesul catre relatia defectuoasa dintre o mama si fiul sau, stabilit intr-o alta casa in incercarea sa mincinoasa de a-si intemeia propria familie.
Camera miscata constant poate pierde din atentie si poate ca oboseste, dar nicidecum nu consuma din interesul distribuit catre actori. In incercarea lor de a construi personaje cat mai simple, urmeaza un drum dificil. Pana la urma, pe cat de banali par protagonistii, cu atat eforturile actorilor, mai cu seama ale doamnei Gheorghiu si Bogdan Dumitrache sunt mai ridicate. Ei dau tot ce pot mai bun in confruntarile verbale inserate in scenariu. Este de consemnat lipsa unei coloane sonore care sa sustina anumite momente. De altfel, asta nu implica vreun repros pentru ca daca rapiditatea schimbarii cadrelor nu este sesizata, asta se datoreaza faptului ca au fost postate fara un background muzical care sa fi incarcat secventele.
O mama isi plange mustrarile si violentele verbale rostite de fiu catre ea. Cornelia (Luminita Gheorghiu) si-a invitat fiul la ziua ei, insa el a preferat sa-i spuna cu propriile cuvinte dure ca prefera sa lipseasca. Petrecerea anuala nu este amanata si lucrurile decurg ca de fiecare data. Momentul declansator al tensiunilor care mocneau in sanul familiei, este un accident in care Barbu (Bogdan Dumitrache) este implicat. In incercarea sa de a-si salva fiul de la o condamnare, mama sa alimenteaza frustrarile si reprosurile stranse in ani de zile intr-un copil care isi refuza maturizarea. De fapt, singura vina este ca a acceptat un regim sufocant, pentru a realiza abia acum ca independenta ii lipseste pentru ca asa a dorit el.
Sunt cateva momente care fac dintr-un film simplu ceva mai mult. Avem un schimb de replici spumos intre un parvenit smecher si profitor (Vlad Ivanov) si o mama disperata. Pe langa problemele de coruptie ridicate, se mentioneaza si detalii ale unor principii care sunt cunoscute, dar negate. Banii rezolva totul sau cel putin asta se asteapta (vezi scena cu pregatirea plicurilor cu bani). O secventa care mi-a atras curiozitatea a fost un moment de intimitate intre mama si fiu, cu puternice trimiteri incestuoase. Pana la urma asta sa fie o relatie asumata si acceptata, fara vreo implicatie fireasca?
Verdictul clar este ca „Pozitia Copilului” s-a lasat influentat de teme ca egoism, coruptie, relatii bolnavicioase si impotenta de a te ridica in propriile picioare fara sprijin. Cu o ratie subtila de umor mioritic, filmul si-a implinit statul de productie castigatore a cinematografiei romanilor. Cu bune si cu rele.
Rating autor: nota 8.5
Vizionare trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=Ei94JrZhCaE&w=560&h=315
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
8 Comments
Abia astept sa-l vad!!!!
o sa-ti placa:) nu mai ai mult de asteptat!
De Killing Time nu zici nimic?? Chiar sunt curios ce ai de zis (obiectiv)!
inca nu am vazut „Killing Time”, dar voi recupera curand, ocazie cu care voi si tranti o cronicuta 😛
Prin blogosfera cinefila (25 februarie – 3 martie 2013) | Recenzii filme si carti
Poziţia copilului (2013) > Blog de Cinema
MINUNATE recomandari cinefile – POZITIA COPILULUI | Cel mai MINUNAT.EU blog
I s-a facut multa publicitate acestui film, asa ca, doar vizionarea lui, ne va putea determina, sa tragem propriile noastre concluzii.
Daca a fost premiat inseamna ca, are ceva de spus, prin tematica abordata si prin jocul actorilor.
Familiile disfunctionale, realtiile tensionate dintre parinti si copii, sunt des intalnite dar, cand este vorba de un copil de „bani gata”, care nu se maturizeaza si care ajunge sa depinda de parinti chiar si la varsta maturitatii, atunci situatia conflictuala ia proportii.
Multumesc Angela pentru prezentare, mi-a facut placere sa-ti aflu opinia.
O seara placuta in continuare si multa sanatate.