CineCronici, Fantastic

Nutcracker and the Four Realms – Spargatorul de nuci si cele patru taramuri (2018)

 „ It’s Christmas Eve. A time of mystery, expectations, who knows what might happen?.

  • Regizori: Lasse Hallström, Joe Johnston
  • Actori: Keira Knightely, Mathew Macfayden, Richard E. Grant, Misty Copeland, Helen Mirren, Morgan Freeman, Eugenio Derbez, Mackenzie Foy
  • Gen: Fantastic, Familie
  • Premii: niciun premiu, doua nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 99 minute

Disney continua sa editeze cat mai multe basme si sa ne aduca tot mai aproape de lumea magica imaginata candva pentru copii si care acum se apropie (si) de adulti. Cea mai noua aventura fantastica din portofoliul casei de productii este „The Nutcracker and the Four Realms„, regizata de Lasse Hallstrom si Joe Johnston („Honey, I Shrunk the Kids”, „Jumanji”, „October Sky”, „The Wolfman”, „The First Avenger”). La baza filmului sta povestirea scurta „The Nutcracker and the Mouse King”, care la randul ei a fost subiect pentru numeroase reinterpretari de televiziune, pentru balet, opera si alte performante artistice.

Poate ca mi-ar fi placut ceva mai multa maturitate asumata in povestea care de cele mai multe ori pare puerila. Si numerele de dans ar fi dat mai bine in contextul povestii musical daca erau mai numeroase (o avem, totusi, pe balerina Misty Copeland care aduce un tribut intregului), insa se compenseaza minusurile cu pachetul de efecte vizuale. Unele cu adevarat spectaculoase, mai ales in decorurile epocii victoriene, intr-o Londra care se pregateste de sarbatorile de iarna. Daca lumea reala pare deprinsa din povestirle lui Charles Dickens – minus ceata si zonele mlastinoase – tinutul in care personajul principal ajunge m-a dus cu gandul, cel putin la inceput, la minunata Narnia, imaginata si ecranizata deja de 3 ori.

In rolurile principale apar Keira Knightley (cu miscarile exagerata) alaturi de Matthew Macfadyen pentru a treia oara dupa „Pride & Prejudice” si „Anna Karenina”, carora li se alatura Richard E. Grant, Misty Copeland, Helen Mirren, Morgan Freeman, Eugenio Derbez si minunata Mackenzie Foy. Pe cea din urma o stiti fie din drama „Interstellar„, fie din ultima parte a seriei young-adult „Twilight”, cand juca rolul fiicei cuplului Bella-Edward. A devenit o adolescenta superba, cu chip de portelan si foarte buna ca actrita.

In Ajunul Craciunului cunoastem o familie indoliata. Mr. Stahlbaum si-a pierdut sotia, iar copiii sai mama. Inainte de a pleca catre un eveniment anual, acesta le daruieste fiecaruia dintre cei trei cadoul lasat de raposata. Fata cea mica, Clara, primeste o cutie care ascunde o incuietoare greu de deschis si un singur mesaj care ii da de inteles ca are deja tot ce ii trebuie. Ajunsi la balul unde este prezent si nasul copiilor, acesta face in asa fel incat Clara sa ajunga in lumea paralela in care mama sa isi petrecea timpul uneori. Aici intalneste un soldat pe nume Phillip, o turma de soricei si afla ca mama sa era regina aici. Totodata descopera ca acea cheie pe care o cauta si ea sa deschida cutia, trebuie si liderilor celor Patru Taramuri de aici si pleaca intr-o misiune.

Este fascinanta intreaga atmosfera de sarbatoare, dar filmul nu este perfect mai ales ca scenariu care pare uneori incomplet. Din fericire, ar putea fi un film ideal de vazut la cinema de Craciun, pentru ca are cam toate ingredinetele pe care acest subgen de film de familie si le asuma. Daca pentru publicul adult asta s-ar traduce prin nostalgie, pentru generatia tanara se va descoperi o lume diferita vazuta poate doar prin animatii sau filme precum „The Wizard of Oz”, „The Phantom Tollbooth” (poate si putin din jovialitatea care guverna „Alice in Wonderland”).

Imagini pentru nutcracker and the four realms mackenzie foy

Oh, si inca un element care face filmul mai mult decat simpatic ar fi contributia din final pe care Andrea Boccelli o aduce prin interpretarea primului duet cu fiul sau, Matteo, o melodie care se potriveste de minune cu intreaga poveste. La asta as adauga si scena de final cu vals, una care inchide naratiunea frumos. Da, filmul a facut alegeri indraznete, care nu plac uneori (inclusiv ideea de politically corect), dar in final conteaza produsul care place – pe mine m-a introdus in ambianta de iarna, feerica, care poate fi scuza perfecta sa evadezi putin din monotonia sufocanta. Vei avea scenete cu un design colorat minunat.

Filmul „Spargatorul de Nuci si cele patru Taramuri” intra in cinematografe din 30 noiembrie, distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.