Actiune, Aventura, Special

Northmen – A Viking Saga (2014)

MV5BMTUyMjI1MjI5MV5BMl5BanBnXkFtZTgwNjYyMDU0MjE@._V1_SY317_CR4,0,214,317_AL_“We’ve come too far. There has to be another way…” 

  • Regizor: Claudio Fäh
  • Actori:  James Norton, Ryan Kwanten, Charlie Murphy, Tom Hopper, Ed Skrein, Anatole Taubman, Leo Gregory
  • Gen: Actiune, Aventura
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: Elvetia| Germania| Africa de Sud
  • Durata: 97 minute

Un lucru este cert: cinematografia nu duce lipsa de filme cu vikingi. Am primit de fiecare data mitologii nordice, popoare celtice, calatorii pe mari involburate sau fiinte mistice. Rigoarea si puterea care stau in bratele vikingilor sunt exploatate in temele filmelor. Din pacate, prea putine astfel de proiecte ajung pe marile ecrane, asa ca experienta „Northmen – A Viking Saga” seamana ceva unic pe parcursul vizionarii, intrerupta doar de putinele acorduri celtice influentate de compozitiile moderne. Epoca medievala, prafuita, necrutatoare si violenta primeste in epopeea trasata de  suedezul Claudio Fäh („Hollow Man 2”, „The Hole”) o importanta meritata. Investitita in personaje, in scenografie, arme si muzica este notabila. La capitolul istorie, daca esti carcotas, gasesti cateva neajunsuri.

146753

Un grup de vikingi care a ales sa se razvrateasca impotriva asupririlor regelui este izgonit din tara natala. Outsideri, mercenari, nelegiuitori, naufragiaza pe un taram necunoscut doar pentru a gasi un teren ostil. Intalnirea cu un alai pregatit sa lupte ii obliga sa ia prizoniera o tanara despre care realizeaza curand ca este de vita nobila, planuind un schimb de pe urma carora vor profita ca sa isi castige libertatea. Ceea ce nu stiu este ca cei care pleaca in salvarea mostenitoarei au propriile planuri si ca vor sa o inlature de la tron. In ajutorul vikingilor apare un calugar care poarta propria cruce.

northmen_northmen_a_viking_saga_viking_saga_charlie_murphy

Cadre ce par furate din portofoliul lui Peter Jackson, o Iliada reimaginata, o aventura ce aminteste de „The Long Ship” (1964). Adaugam si putine coincidente sesizate de ochiul antrenat sa vada coincidente in domnul cu straie crestine ce aminteste de un Merlin afectat de propriile alegeri. Cam asta primim. Si jocuri frumoase, din gramada carora se remarca Tom Hooper, vikingul lider care sufera sau se agita mult pentru clanul sau. Si in scenele de lupta, toti se descurca ireprosabil. Fie scene de lupta cu sabii, fie in infruntarile din dialoguri (tachinari puse pe seama crezurilor religioase sau de conducere).

northmen-a-viking-saga-675956l

Nu suntem ingropati in CGI: avem pasuni, copaci, ape si stanci reale, surprinse in splendoarea naturala. Se insereaza si cateva glumite necesare detensionarii urletelor masculine de lupta sau pentru salvarea situatiei cand domnita la ananghie este salvata de barbatul vadit afectat de atentia si siguranta ei. „Northmen – A viking Saga” aduce o nota proaspata de idei, altfel de personaje, individualizate concret prin intentii. O contributie frumoasa in lista filmelor pentru vikingi ce lasa loc unei continuari.

Vizionare trailer:

 

 

“We've come too far. There has to be another way..."  Regizor: Claudio Fäh Actori:  James Norton, Ryan Kwanten, Charlie Murphy, Tom Hopper, Ed Skrein, Anatole Taubman, Leo Gregory Gen: Actiune, Aventura Premii: niciun premiu, nicio nominalizare Tara: Elvetia| Germania| Africa de Sud Durata: 97 minute Un lucru este cert: cinematografia nu duce lipsa de filme cu vikingi. Am primit de fiecare data mitologii nordice, popoare celtice, calatorii pe mari involburate sau fiinte mistice. Rigoarea si puterea care stau in bratele vikingilor sunt exploatate in temele filmelor. Din pacate, prea putine astfel de proiecte ajung pe marile ecrane, asa ca experienta "Northmen - A Viking Saga" seamana ceva unic pe parcursul vizionarii, intrerupta doar de putinele acorduri celtice influentate de compozitiile moderne. Epoca medievala, prafuita, necrutatoare si violenta primeste in epopeea trasata de  suedezul Claudio Fäh ("Hollow Man 2", "The Hole") o importanta meritata. Investitita in personaje, in scenografie, arme si muzica este notabila. La capitolul istorie, daca esti carcotas, gasesti cateva neajunsuri. Un grup de vikingi care a ales sa se razvrateasca impotriva asupririlor regelui este izgonit din tara natala. Outsideri, mercenari, nelegiuitori, naufragiaza pe un taram necunoscut doar pentru a gasi un teren ostil. Intalnirea cu un alai pregatit sa lupte ii obliga sa ia prizoniera o tanara despre care realizeaza curand ca este de vita nobila, planuind un schimb de pe urma carora vor profita ca sa isi castige libertatea. Ceea ce nu stiu este ca cei care pleaca in salvarea mostenitoarei au propriile planuri si ca vor sa o inlature de la tron. In ajutorul vikingilor apare un calugar care poarta propria cruce. Cadre ce par furate din portofoliul lui Peter Jackson, o Iliada reimaginata, o aventura ce aminteste de "The Long Ship" (1964). Adaugam si putine coincidente sesizate de ochiul antrenat sa vada coincidente in domnul cu straie crestine ce aminteste de un Merlin afectat de propriile alegeri. Cam asta primim. Si jocuri frumoase, din gramada carora se remarca Tom Hooper, vikingul lider care sufera sau se agita mult pentru clanul sau. Si in scenele de lupta, toti se descurca ireprosabil. Fie scene de lupta cu sabii, fie in infruntarile din dialoguri (tachinari puse pe seama crezurilor religioase sau de conducere). Nu suntem ingropati in CGI: avem pasuni, copaci, ape si stanci reale, surprinse in splendoarea naturala. Se insereaza si cateva glumite necesare detensionarii urletelor masculine de lupta sau pentru salvarea situatiei cand domnita la ananghie este salvata de barbatul vadit afectat de atentia si siguranta ei. "Northmen - A viking Saga" aduce o nota proaspata de idei, altfel de personaje, individualizate concret prin intentii. O contributie frumoasa in lista filmelor pentru vikingi ce lasa loc unei continuari. Vizionare trailer: http://youtu.be/AVbb0VHGYq0    
nota - 75%

75%

Nota

Nota utilizatorilor: 2.65 ( 2 utilizatori)
75

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail