“The greatest measure of the 19th century was passed by corruption, aided and abetted by the purest man in America.”
• Regizor: Steven Spielberg
• Actori: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn, Joseph Gordon-Levitt, Hal Holbrook, Tommy Lee Jones, John Hawkes, Lee Pace
• Gen: Drama, Biografic, Istoric
• Premii: 45 premii si 94 nominalizari
• Tara : SUA
• Durata: 150 minute
Slabicunea americanilor sau mai degraba a producatorilor de filme, se dovedeste a fi inca o data istoria lor, batatorita cu multa stradanie in paginile de istorie. Cand personaje iconice ca presedintii lor ies la iveala si se mijlocesc cu finete in imaginile unui film (a se vedea „Frost Nixon”, „John Addams”, „In the Line of Fire”) asta nu poate insemna decat eleganta si grija pentru portretizarea conducatorilor. Asa este si in cazul celui de-al saisprezecelea presedinte, Abraham Lincoln, care atunci cand se ocupa de lucruri serioase si nu de vreo vanatoare imaginara a unei naluci (se evita „Abraham Lincoln: Vampire Hunter” si „Abraham Lincoln vs. Zombies”) se zbate sa lase in paginile arhivelor, castiguri si reusite pentru popor.
Daca in „Conspirator” Robert Redford a fost preocupat sa detalieze judecata care a urmat asasinarii presedintelui Lincoln, de data asta Spielberg se simte dator sa creioneze cat mai convingator imaginea unui om moral si popular care a dorit sa stearga sclavia din randurile normalului, fara a se dezice de la nimic. Cam la asta se rezuma intreagul „Lincoln”. Se schiteaza cat mai fidel posibil, procesul care a dus la validarea Amendamentului 13, insistandu-se mai mult asupra metodelor delegate de presedinte, partizanilor ideilor sale pentru a ingrosa lista celor care vor striga la vot un „da” raspicat.
Bazat pe romanul biografic semnat de Doris Kearns Goodwin „Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, filmul se axeaza pe ultimele luni de viata ale lui Lincoln. Spielberg insista sa-l surprinda ca un om just si capabil, demn de luat decizii in situatii de criza. Favoritul premiilor Oscar, domnul Daniel Day-Lewis il lasa in urma pe Bill ‘The Butcher’ Cutting din filmul lui Martin Scorsese “Gangs of New York”, un personaj care se opunea cu multa indarjire planurilor lui Lincoln, pentru ca de data asta sa il infatiseze chiar pe presedinte. Desi are momente cand isi permite sa ia pauze de la mentinerea trudei de pe chipul istovit al presedintelui, ne lasa sa ii vedem calitatile oratorice, sa-i cunoastem cateva din talcurile raspandite. Ajungem sa cunoastem si figura paterna din spatele omului politic. Personal, mi-a placut foarte mult grija aratata pentru tactul cu care rosteste cuvintele.
Referitor la alte aparitii notabile in film, nu ma pot abtine sa nu ma declar de-a dreptul incantata de Tommy Lee Jones. Cu speranta ca nu exagerez, este posibil sa fi oferit una dintre cele mai bune interpretari de pana acum. Si-a asumat sarcina bunei dispozitii si s-a achitat satisfacator de aceasta. Are momente de extaz cinefil cand iti transmite inflacararea personajului si o stapanire de sine incredibila. Mai putin notabile sunt aparitiile lui Sally Fields si Joseph Gordon-Levitt. Roluri pasagere care nu transmit nimic si nu au vreo contributie asupra orientarii evenimentelor.
In ciuda alegerii regizorului de a turna mai bine de trei sferturi din film in interior, ma declar multumita. Pana la urma ideea era ca sesiunile surprinse de camere sa dea senzatia de secret, complot, confidente si ascunzisuri. Cum ar fi putut face altfel asta? „Lincoln” este o realizare mai mult decat decenta, in ciuda duratei considerabile. Se remarca interpretari solide, personaje avide si puternice, destindere si o lectie scurta de istorie. De la infruntarea datata cu 9 ianuarie si pana la dialogurile individuale, filmul suprinde tatonari febrile puse la dispozitia unui public insetat de infruntari politice usturatoare.
Rating autor: nota 8.5
Vizionare trailer:
Multumim gazdei Cinema City= Sun Plaza
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
9 Comments
Nu m-am decis inca sa-l vad. O sa incerc, dupa cronica ta. Pare construit special pentru Oscar, apeland la tema istorica atat de indragita de americani.
E exact filmul facut pentru academicienii care aleg filmele castigatoare la Oscar. Este lin, istoric, tot ceea ce nu poate avea un film de Michael Bay, de exemplu. Te avertizez ca trebuie sa ai o anumita stare. Si sa te asiguri ca aproape trei ore nu va interveni nimic sa disturbe atentia. Daca il vezi acasa, cel mai probabil vei fi tentat sa mai pui pauza. Iti doresc vizionare placuta! Sper sa placa
Lincoln (2012) > Blog de Cinema
Nu am reusit sa-l duc pana la capat, desi am incercat de cateva ori. Si asta nu pentru ca nu mi-ar fi placut, ci pentru ca e genul acela de film care solicita timp, disponibilitate si atentie. Nu prea sunt eu de acord cu felul lui Spielberg de a „merge la sigur” cu o reteta ale carei ingrediente le stim deja – spui Spielberg si deja stii la ce sa te astepti: la o capodopera, cu momente sentimentale, cu scene de razboi, ingrediente care merg la inima si gadila sufletul.
Am observat ca i-ai acordat aceeasi nota ca lui Silver Linings… Lucru foarte interesant. 😀
Teo, bine ai revenit! Asta spuneam si eu intr-un comentariu mai jos. Iti trebuie o stare mai…. de lene. E un film bun, dar ai grija cand te angajezi sa-l vezi ca nu mai intervine nimic si ca esti atent la personaje. Actiunea nu este incalcita, dar trebuie sa ajungi cumva sa te atasezi de personaje, pentru ca doar astefel iti mentine atentia treaza…. Sper sa-ti placa. Da, si eu m-am mirat de coincidenta. Dar calitativ, si sper sa nu exagerez, sunt undeva la fel. Te astept cu o opinie dupa vizionare.
Lincoln (2012)
Lansare “Lincoln” si “Jack Reacher” | AnzhelaMovies
Lansare “Lincoln” si “Jack Reacher” | CineAmator
Programul lunii septembrie pentru Hbo, Hbo Comedy, Cinemax si Cinemax 2 | CineAmator