CineCronici, Thriller

[REVIEW] Kong (2017)

„ This planet doesn’t belong to us. Ancient species owned this earth long before mankind. I spent 30 years trying to prove the truth: monsters exist.”

  • Regizor: Jordan Vogt-Roberts
  • Actori: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, John C. Reilly, John Goodman, John Ortiz, Tian Jing, Toby Kebbell, Thomas Mann, Shea Whigham
  • Gen: Thriller, Actiune, Fantastic
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 120 minute
„Kong: Skull Island” este unul dintre acele  filme cu monstri care se sprijina pe aceeasi reteta pe care mizeaza fara gres. Si aici ma refer la a face spectacol din maretia creaturilor. „Kong” reimagineaza originile miticului rege din jungla, insa intr-o poveste care risca uneori sa cada in capcana efecte speciale > scenariu. Se redreseaza rapid situatia, cand pe parcurs iti dai seama ca tot ce urmaresti ar putea fi/ este un pretext pentru o viitoare infruntare cu Godzilla. Personal, am apreciat mai mult varianta lui Gareth Edwards, acolo unde, desi monstrul aparea un timp redus, personajele erau mai bine dezolvatate. Dar asta nu poate fi neaparat ceva gresit, cand compromisul lucreaza in favoarea momentelor de actiune, facute extraordinar de bine.
Tom Hiddleston (The Avengers, Thor: The Dark World), Samuel L. Jackson (The Hateful Eight, Avengers: Age of Ultron), Brie Larson (Room, Trainwreck), John Goodman (Transformers: Age of Extinction, Argo) si cel mai bun, John C. Reilly (Guardians of the Galaxy, Step Brothers) completeaza distributia peliculei. De altfel, castingul ar fi putut avea orice alte nume inscrise pe generic pentru ca ar fi contat prea putin la final. Tom nu exceleaza neaparat si are poate cele mai neglijate aparitii. Brie ramane prinsa de meseria de fotograf a persojanului si Samuel se joaca, din nou, pe sine. Cu toate astea, ramane constanta o stare faina de blockbuster si asta place. Vedeta castigatoare din intreg cast-ul ramane John. Din postura de caricator naufragiat pe o insula abandonata se transforma intr-un barbat lucid care se tine de ce isi doreste – sa evadeze inapoi acasa, in civilizatie.
Kong Skull Island – de ce sa il vezi
 
Povestea are mai multe puncte comune decat s-ar dori cu „Jurassic World”. Diferenta ar fi ca in loc ca acele animale sa fi fost create in laborator, cele de aici traiesc deja in habitatul lor natural. Pe scurt, un grup de cercetatori si soldati pleaca in explorarea unei insule ascunse, inainte ca altcineva sa descopere ce se afla acolo. In goana lor dupa faima trezesc creaturi care au hibernat si care acum cauta razbunare. Kong, asa cum se va dovedi pana la final, este raul mai mic din intreaga epopee, iar din urmarirea pe un teritoriu necunoscut, scapa cine poate. In primul rand, filmul ar trebui vazut pentru cat de bun este Kong, dar si pentru ca este interesanta creionarea unei civilizatii primitive.
Puncte slabe si puternice pentru Koll: Skull Island
Foarte mult mi-a placut modul in care se arata la un moment dat o societate ascunsa printre stancile locului. Poate la fel de mult precum divizarea echipei care realizeaza in ultimele acte gravitatea faptelor unora si decid sa intoarca armele impotriva altora. Un alt punct forte este varietatea de creaturi si calitatea CGI-ului cu care s-au conturat un painajen, o furnica si altele – toate hiperbolizate. Mutantii sunt infricosatori, dar nu cat sa sperie prea tare. La fel de interesante sunt decorurile pentru era razboiului cu Vietnam. De altfe intreaga naratiune arunca de multe ori cateva aluzii la ideea de razboi si de inutilitate a acestuia, implicand „Apocalypse Now”, intr-un joc fain de metafore. Se face abuz extraordinar de panoramele unei insule tropicale in long takes. Show-ul este asigurat (mai ales) de efectele vizuale nu doar in infruntarile cu monstri, dar si in scenele cand se vede concret background-ul actiunii.
Cliseistic in cele mai dese momente, „Kong Skull Island” poate ca nu este la fel de bun ca filmul sursa, dar cert este ca isi face treaba pentru ce isi propue. In plus, are insa o scena pivotala pentru viitorul francizei, asa ca ramaneti in sala pentru post credit. Ignorati scenariul subtire si ati putea sa va bucurati asa cum trebuie de un thriller bine facut, cu fracturi minore in mentinerea unui ritm constant.
Filmul intra in cinematografe din 10 martie si este distirbuit de Freeman Entertainmen.
Vizionare trailer:
https://youtu.be/jQPxZj9FQGo

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.