Lansari filme, Stiri

„Un etaj mai jos”: premiera pe marile ecrane din 18 septembrie

AFIS_Un etaj mai josDupa ce a avut premiera mondiala la Festivalul de la Cannes, filmul „Un etaj mai jos„, in regia lui Radu Muntean, ajunge din 18 septembrie in cinematografele din Romania. In prima saptamana de lansare, poate fi vazut in peste 25 de cinematografe din circa 15 orase. Este cel de-al cincilea lungmetraj din cariera lui Radu Muntean, unul dintre cei mai premiati regizori romani din noua generatie.

Radu Muntean se afla la a patra colaborare cu Alexandru Baciu si Razvan Radulescu in calitate de co-scenaristi, dar si cu Tudor Lucaciu (director de imagine) si cu Dragos Vilcu (producator Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selectionate la Festivalul de la Cannes. In 2008, a fost invitat in Quinzaine de Realisateurs cu filmul Boogie, iar in 2010 si 2015 a revenit la Cannes in selectia oficiala, sectiunea Un Certain Regard, cu „Marti, dupa Craciun”, respectiv „Un etaj mai jos”.

Filmul spune povestea lui Patrascu, care, dupa ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercatie domestica ce se sfarseste cu o crima, trebuie sa infrunte doi „vecini” foarte apropiati: unul este ucigasul, celalalt este propria sa constiinta. Protagonistii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu si Oxana Moravec.

Dupa proiectia de la Cannes, in selectia oficiala Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste in marile publicatii ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt cateva dintre complimentele adresate filmului in publicatii precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”.

In prima saptamana, filmul poate fi vizionat in

  • Bucuresti la:Cinema Studio, Cinema Union, Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului, Hollywood Multiplex, Grand Digiplex Baneasa, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza Romania.
  • In tara va rula in prima saptamana la Cluj (Cinema City Iulius Mall, Victoria), Constanta (Cityplex, Cinema City CityPark), Brasov (Cityplex) Pitesti (Trivale), Ploiesti (Cinema City – Shopping City Ploiesti), Oradea (Cortina Digiplex), Braila (Cinema City), Targu Mures (Cinema Arta), Slobozia (Galax), Barlad (Cityplex), Odobesti, Focsani, Aiud.

Proiectii speciale, in prezenta echipei, vor avea loc la Bucuresti (vineri, 18 septembrie, Cinema Studio si Elvire Popesco, in cadrul Noptii Albe a Filmului Romanesc), Timisoara (sambata, 19 septembrie, orele 17.30 si 20.00, Filarmonica Banatul – Sala Capitol) si Iasi (duminica, 20 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultura a Studentilor).

Pe 12 septembrie, Un etaj mai jos a avut premiera nord-americana la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, in prezenta lui Radu Muntean. Urmeaza, in prima saptamana din octombrie, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. In primele cronici la Toronto, filmul a fost comparat, ca subiect si mod de a construi tensiunea, cu Rear Window, filmul lui Alfred Hitchcock. „Muntean isi stapaneste remarcabil scenele, lasandu-le sa curga pana la capat, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarca Waytooindie.com.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail