Aventura, SF, Special

Film Ready Player One (2018) [REVIEW]

Filmul Ready Player One: „Parzival: People come to the Oasis for all the things they can do, but they stay for all the things they can be.

  • Regizor: Steven Spielberg
  • Actori: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Lena Waithe, Simon Pegg, Mark Rylance.
  • Gen: Aventuri, SF
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 140 minute

O sa recunosc ca pana sa citesc cartea – care are infinit mai multe Easter-Eggs si este cu mult mai complexa – nu eram atat de entuziasmata sa vad ce adaptare homeage ar mai putea izbuti Spielberg sa faca si cu ce material. Devorata in doar trei zile, lectura mi-a aprins o nerabdare vecina cu nebunia pana la vizionarea filmului care nu a dezamagit, desi s-au lasat deoparte multe dintre punctele de referinta din roman, unele care faceau diferenta dintre un film pentru copii si unul pentru adolescenti. O linie destul de subtire pe care regizorul o inclina, de multe ori, mai mult spre prima categorie.

Doar ca nu imi pasa catusi de putin de diferente si primite separat, am reusit sa ma las rasfatata de unul dintre cele mai bune filme din sfera geek, pe care aceasta generatie il va primi si cu care ma voi lauda peste cativa ani ca am urmarit-o pe ecran IMAX. Si asta va cantari destul, credeti-ma. Nu doar pentru ca mai mult de jumatate din productie abunda in animatie CGI ci pentru ca efectele speciale sunt realizate la superlativ.

Filmul Ready Player One ne trimite intr-un viitor nu foarte indepartat. Suntem in anul 2045 si dependenta de gadgeturi a atins cote inalte, iar lipsa de socializare a luat o alta forma. Lumea este in colaps datorita crizei energetice, economia este la pamant, iar oamenii evadeaza din realitatea apasatoare intr-o lume virtuala. Wade Watts (Tye Sheridan) este unul dintre pustii care se duce in OASIS de fiecare data cand vrea sa fuga de ceea ce traieste si cauta o evadare.

Doar ca de cinci ani de la moartea creatorului jocului, tanarul are o misiune si este in competitie cu ceilalti. Fostul CEO al companiei care a infiintat OASIS a murit si a lasat in urma un testament care va testa abilitatile jucatorilor de a rezolva ghicitorile de tip puzzle gandite de acesta. Premiul nu este unul de neglijat – actele companiei si control suprem asupra mostenirii. Principala amenintare este o corporatie care are la conducere un excentric care isi investeste intreaga avere pentru a rezolva vanatoarea de comori.

Despre ce este vorba in Ready Player One

Subiectul, prezentat in linii mici, suna banal. Doar ca nu aici este smecheria. Ci mai degraba sta in multiplele referinte culturale la muzica, serialele si filmele din anii ’80. Sunt dedicate articole intregi capturarii unor momente cameo sau ale unor dialoguri care fac trimiteri la replici din carti sau productii din perioada 80-90, mai ales pentru jocuri video. Din nefericire securizarea multor cerinte pe drepturi de autor au limitat aceste trimiteri.

 

In ceea ce priveste distributia, alegerea unor actori mai putin cunoscuti s-a dovedit a fi una fericita. Defiland pe settinguri futuriste, eroul si eroina interpretati de Tye Sheridan (il stiti ca tanarul Cyclop din X-Men) si Olivia Cooke (si-a facut de cap in serialul Bates Motel) poarta pe umeri intreaga productie si o fac exact cum trebuie. Si nu, nu mimeaza perfectiunea asa cum te-ai astepta, desi in carte sunt ceva mai putin atragatori.

Un adjuvant important pentru aprecierea filmului o are si coloana sonora, care foarte usor poate fi comparata cu reusita din Guardians of the Galaxy unde se strangeau toate hit-urile anilor ’70 intr-un mix tape de pus pe repeat.

Ready Player One este, asa cum am stabilit deja, un punct de reper pentru spectacole vizuale si este inca o dovada ca Steven Spielberg poate sa mestereasca putina magie. Domnul dovedeste inca un blockbuster creativ, plin de aventuri, unul in care intriga este pusa pe seama placerii  de a te lasa pierdut intr-un univers fantasy. Destul de impresionant la suprafata, filmul Ready Player One inlude pe parcursul a mai bine de doua ore mai multe elemente icon de referinta.

Un tribut spectaculos, mai ales cand actiunea este mutata in OASIS, o realitate in care ti-ai dori sa te refugiezi. Plus ca are si un mesaj destul de cool, daca ajunge la receptor. Cred ca cel mai bine totul s-ar rezuma asa cum citeam undeva „If Spielberg is why I love movies, then this is why I love Spielberg.

Filmul “Ready Player One”are la baza cartea cu acelasi nume scrisa de Ernest Cline si disponibila la editura Nemira.

Vizionare trailer Ready Player One

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail