Cronici DVD-uri, filme si seriale de epoca

[DVD] Review „Persuasion” (2007) – BBC

„I can listen no longer in silence. I must speak to you by such means as are within my reach.  You pierce my soul.  I am half agony, half hope.  Tell me not that I am too late, that such precious feelings are gone for ever. I offer myself to you again with a heart even more your own than when you almost broke it, eight years and a half ago.Dare not say that man forgets sooner than woman, that his love has an earlier death. I have loved none but you.

Caseta tehnica

 • persuasiuneTitlu original/ titlu romana: Persuasion/ Persuasiune
 • Regizor: Adrian Shergold
 • Actori: Sally Hawkins, Alice Krige, Rupert Penry-Jones, Anthony Head, Julia Davis, Mary Stockley
 • Genul filmului: Drama, Romantic
 • Distribuitor oficial DVD: E-Media Romania
 • Format: DVD
 • Nr. discuri: 1
 • Durata: 120 minute
 • Video: 16:9 (pentru orice ecran TV); pal, color
 • Audio: Stereo
 • Subtitrari: romana
 • Rating: AG (audienta generala)
 • Premii: 3 premii si 5 nominalizari

Povestea:

La 19 ani, Anne Eliot (Sally Hawkins) se indragosteste cu patima de ofiterul de marina Frederick Wentworth (Rupert Pentry-Jones). Din pacate, familia lui Anne se impotriveste aliantei cu tanarul ofiter, pe care nu-l considera o partida potrivita si o conving sa rupa logodna. Opt ani mai tarziu, cand se reintalnesc, Anne ajunge sa regrete decizia luata si isi da seama ca nu a incetat sa-l iubeasca pe Frederick. Tot ce poate face acum Anne, cand tanarul ofiter s-a intors de pe mare, cu avere, dar si cu un renume favorabil, este sa priveasca neputincioasa la succesul lui Frederick in randul tinerelor fete aflate la varsta maritisului. Oare va reusi Frederick sa o ierte pe Anne pentru ca si-a ascultat familia in loc sa-si asculte inima?

Cronica:

„I am half agony, half hope” arunca printre randuri in scrisoarea sa, capitanul Wentworth atunci cand isi da seama ca doar o declaratie de dragoste ar putea rezolva lucrurile ramase nespuse intre el si Anne. O Anne cu chipul lui Sally Hawkins devine una mai umila decat si-a imaginat poate Jane Austen, dar si cea mai convingatoare in rolul unei femei franta intre datorie si dorinta. Aceasta pare uneori ca se preda prea repede (maniere si stangacii), dar nu se teme sa para smerita in fata camerei cand se iau prim-planuri.

Regizorul Anthony Head alege sa opteze pentru turnarea filmului intr-un stil handy-cam, ceea ce confera o senzatie atipica. Acesta are doua ore la dispozitie sa ne plimbe prin tinuturi rustice si o face frumos. Ne duce si pe faleza, lucru neobisnuit pentru un film de epoca; „Summer in February” facea recent asta. Dar si „The Edge of Love”, dar cu mai multa motivatie. Nu se fac discreditari in dezvoltarea personajelor sau a motivelor si abordarea ramane semnificativa in intelegerea protagonistilor.

In calitate de fan al filmelor de epoca, al celor de sub sigiliul BBC mai ales, mi-a facut placere sa descopar in „Persuasion” tonul reflexiv dintre drama tacuta si aventura acceptata doar pentru a pastra aparente. Si aici avem ceva diferit: o eroina face o greseala si si-o accepta. Nu mai este curtata si ea trebuie sa indrepte greselile din trecut. Doar ca nu stie daca (el) vrea, poate si daca mai sunt sanse sa se repare ceva. Vorbim aici despre slabiciuni, ceea ce rar se intampla in portretizarile clasice. Un sir nesfarsit de neintelegeri si de cuvinte nerostite si totul se duce pe apa sambetei…. Restrictiile sociale si conventiile comunitatii, contribuind la nefericire.

Versiunea din 2007 este mai condesata, in comparatie cu celelalte (o alta preferata de-a mea, cea din ’71), eforturile fiind simtite. O problema ce nu putea fi evitata: concentrarea plotului in mici evenimente supuse unui tratament subiectiv al camerei. Ramanem cu o distributie superba (Rupert Penry-Jones, senzational), o coloana sonora ambientala, mereu de pus pe repeat si o atmosfera gri, rigida, pana cand ajungem la un punct culminant cand totul devine si mai luminos.

 Dvd-ul poate fi comandat in cadrul promotiei de la Filme de colectie, separat sau impreuna cu o serie de alte 11 filme de epoca, productii marca BBC.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail