Horror, Special, Thriller

Deliver Us From Evil (2014)

Deliver-Us-From-Evil-Movie-Poster“ -There’s two types of evil in this world, Officer Sarchie, secondary evil, the evil that men do, and primary evil, which is something else entirely.”
– I’ve seen some horrible things, nothing that can’t be explained by human nature.”
– Mendoza: „Then you haven’t seen true evil.”

  • Regizor: Scott Derrickson
  • Actori: Eric BanaÉdgar RamírezOlivia Munn, Sean Harris, Olivia Horton, Scott Johnsen, Dorian Missick
  • Gen: Horror, Thriller
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 118 minute

In 2005 Derickson reinventa genul horror prin imbinarea temei de proces intr-o sala de judecata cu argumentarea unor alegeri, salvatorului fiindu-i pus sub semnul intrebarii discernamantul si motivatia. Cu o seceta cumplita pe piata filmelor cu exorcizari, asa cum se sublinia elegant in unele clasice cult („The Exorcist”, „Burnt Offerings”), regizorul dramatiza fin si inspaimanta pana la a stabili cateva repere originale: teama de o anumita ora,  spaima de mirosul de ars, ideea de posedare. La „Deliver Us From Evil” alege sa fie mai implicat in procesul de demonizare si mai putin in explicarea/tratarea/finalizarea fenomenului de exorcizare, dar nu-l neglijeaza pana la a-l neutraliza. 

article-0-1A8F35CB00000578-321_634x432

Ralph Sarchie este protagonistul principal al filmului si exista in realitate. Aparent experimentele sale cu aparitiile demonice l-au inspirat sa scrie un roman „Beware The Night”, scriere ce sta la baza filmului. Multe filme (horror) si-au disputat si reclamat cu convingere titulatura de „inspirat din fapte reale”, dar putine si-au si demonstrat cazul. „Deliver Us From Evil” isi atesta credibilitatea, sau cel putin insista cu asta prin statura celor doua personaje care aleg sa-si spuna povestea: preot si politist. Desigur cu insertiile standard ale productiilor din cetatea filmului unde se permite musamalizarea sau exagerarea, doar sa fie totul cursiv. Poate ca daca am fi fost mai mult orbiti cu razvratirea demonica, asa cum o stim de prin alte confesiuni religioase si daca ne-am fi lipsist de masura grosolana de exces, am fi rezonat mai bine cu genul horror si mai putin cu cel thriller.

deliver-us-from-evil04

Un inceput atipic pentru filmele de groaza: fara o camera care prinde imagini fugare, fara tremur, fara usi scartaind. Un grup militar intra intr-o pestera in Iraq in 2010 si imaginea se intrerupe brusc. La 3 ani distanta ajungem in in New York. Detectivul Ralph Sarchie (Eric Bana nu straluceste) este surprins in mijlocul unor anchete in care copiii sunt victime, iar primul caz este un bebelus mort caruia incearca sa ii redea suflul. Prea tarziu. Urmatoarele cazuri, violenta domestica, o criza de nebunie ce se soldeaza cu ranirea unui copil si sesizarea unor tulburari de liniste dintr-un camin, il obliga sa faca legaturi intre cazuri si sa descopere adevarul. Preotul Mendoza (Édgar Ramírez, ispititoare si pacatoasa aparitie, doamnelor) se implica in caz si incearca sa il ajute pe politist sa dezlege itele inainte de a fi prea tarziu.

deliver-us-from-evil-eric-bana1-600x399

Multiple referinte muzicale pot parea pertinente, mai ales daca se insista vehement pe numele unei formatii. Dar sunt interesante detaliile si modul cum s-a facut asta. Si filmul nu te lipseste nici de trimiteri la alte productii consacrate (vezi tatuajul cu pacatele din „Seven”). Un horror mai putin old-school si mai mult unul adaptat cerintelor prezentului, nu uita sa profite de elementele care descriu cel mai bine genul. As fi insistat mai mult pe vulnerabilitatea personajelor, mai mult pe puterea demonica si mai putin pe insemnele care sunt trecute doar printr-o explicatie lucida, dar nu concludenta. „Deliver Us From Evil” ramane un experiment reusit care merita vizionarea.

Filmul a intrat din 15 august in cinematografe si este distirbuit de InterComFilm.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer: 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail