” We’ve been through hell together! We spent four years, FOUR YEARS fighting that virus, and then another four fighting each other! I want you to know, it’s not just about power! It’s about giving us the hope to rebuild, to reclaim the world we lost!”
- Regizor: Matt Reeves
- Actori: Gary Oldman, Keri Russell, Andy Serkis, Jason Clarke, Kodi Smit-McPhee, Kirk Acevedo
- Gen: Actiune, Drama, S.F.
- Premii: niciun premiu, o nominalizare
- Tara: SUA
- Durata: 130 minute
O comunitate de primate evoluate este condusa de Caesar, un Caesar mai matur, retras, care deplange decaderea omenirii. Prin „Dawn of The Planet of The Apes” regizorul Matt Reeves (la 6 ani de la filmul old-fashioned „Cloverfield„) intimideaza audienta, intr-atat incat pana la a-ti parea normala viziunea ca o specie de maimute sa vietuiasca coordonat. Lasand in urma interesul lui Rupert Wyatt de a introduce replici si momente din seria originala, ca mai apoi sa fie rastalmacite, noul regizor Matt Reeves este prins adeseori manipuland dupa bunul plac colonii si grupari pentru a face remarci taioase la regnuri si specii.
Filmul debuteaza cu un montaj rapid care succede imagini cu decimarea omenirii, furand pana si discursuri cu regrete de la presedinti ce anunta infrangerea in fata unui virus care distruge omenirea. Se face astfel o recapitulare pentru prima parte. Una mai putin necesara, dar care da coordonatele temporale. Mai apoi urmeaza un close-up infiorator cu privirea lui Caesar (interesanta paralela intre inceput si sfarsit).
Spectacolul lumii disperate (remarca facuta si de Caesar pentru a-si justifica aprobarea de a-si lasa caminul deranjat) este superb orchestrat si pictat. Desi puse pe planul secund, haosul si dezorganizarea par a fi singurele instrumente ale unor supravietuitori care inca jelesc. Si cu ocazia asta se face un contrast satiric si incomod cu asezarea maimutelor. In comun este clar ideea de societate primitiva si patriarhala. Si pentru asta, compozitorul Michael Giacchino („Lost”, „Fringe”) se simte din nou confortabil facand abuz de acordurile viorilor sau ale trompetelor pana la a reconditiona un stil traditional.
In urma cu un deceniu, maimutele si oamenii si-au separat drumurile, pe un pod, fiecare plecand in directii diferite. 10 ani au trecut fara ca acestia sa mai intre in contact (neclar cum oameni nu aveau habar de gradul avansat de inteligenta al primatelor). Un grup de supravietuitori imuni la virusul creat initial pentru a salva, isi intersecteaza drumurile cu comunitatea de maimute ascunsa in munti. La fel de fragila precum conducerea umana si familia condusa de Caesar are o hiba: un lider autoproclamat care muta piesele meschin. Fiecare parte va incerca sa profite de slabiciunile celeilalte, acesta putand fi razboiul care decide care este specia dominanta. Sunt totusi multe dovezi care sustin discursul si interesele egoiste ale lui Koba (Toby Kebbell, foarte bun), un villain atipic. Si daca ar exista dreptate, Andy Serkis ar putea fi primul actor castigator de Oscar prin tehnica motion capture. Si daca tot vorbim de actori, Jason Clarke isi lasa prada personajul unor motivatii puternice, fara a-i fura sensibilitatea si taria de caracter. Frumos jucat, dom’le!
„The Dawn of The Planet of The Apes” fenteaza cateva teme morale, politice si te lasa cumva fara drept de replica. Se joaca frumusel si cu nerusinare cu postura ta de ignorant si este probabil, poate printre singurele filme recente unde personaje antropromorfizate transmit mai mult decat o pot face unele portrete umane. A doua parte continua o saga mai matura si mai intunecata: impresionant din punct de vedere tehnic, indraznet vizual, cuceritor la calitatea coloanei sonore. Intr-o era digitala, productia profita concret de avantajele unor tehnici moderne, dar pluseaza si mai destept pe un scenariu usturator, de multe ori cadrele prinzand esenta comunicarii cu limbajul de corp prin dialoguri nonverbale. Si scena mea preferata ramane atacul fulgerator asupra unui tanc care va deveni un carusel ce ne ofera imagini cu batalii.
Filmul intra in cinematografe din 11 iulie si este distribuit de OdeonFilm caruia ii multumesc pentru invitatie.
Rating autor: nota 9.5
Vizionare trailer:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
8 Comments
Dawn of the Planet of the Apes (2014): “Apes do not want war!” | F and G must see
I have read so many articles or reviews concerning the blogger lovers
but this paragraph is really a fastidious paragraph, keep
it up.
It’s hard tto find educated people about this topic, however, you seem like you know
wha you’re talking about! Thanks
Hi there friends, its impressive article concerning tutoringand fully
explained, keep it up all the time.
I was excited to discover this site. I need to to thank you for ones
time just for this wonderful read!! I definitely liked every bit of it andd I havbe you bookmarked to cbeck out new infoprmation on your web
site.
With havin so much content do you ever run into any problems
of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or
outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without
my authorization. Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.
[Lansare DVD] “Dawn of the Planet of the Apes”/ “Planeta Maimultelor: Revolutie” | CineAmator
They are most simple of tools in regards to landscaping.
romantic musicals and melodramas were the staple fare at the cinema.
While designed for use in the workplace, all of these ergonomic
chair designs work equally well in a home office.