“ Peste cincizeci de ani nu o sa se mai uite nimeni la filme (..). Filmele o sa fie altceva.“
- Regizor: Corneliu Porumboiu
- Actori: Diana Avramut, Bogdan Dumitrache, Mihaela Sirbu, Alexandru Papadopol
- Gen: Drama
- Premii: niciun premiu, o nominalizare
- Tara: Romania
- Durata: 89 minute
Cu respectul ce se impune pentru cinematografia si valva cinefila a lui Corneliu Porumboiu, ma vad nevoita sa ma scuz, desi poate nu e tocmai optiunea la indemana. Aleg sa ma scuz pentru faptul ca nu am inteles rostul, mesajul si nici povestea ultimului sau film. Asa cum declara si dumnealui la conferinta de presa de dupa vizionare, este convins ca peliculele sale au publicul lor. Exista astfel posibilitatea ca eu sa nu fiu o tinta pentru creatiile sale, desi ma incantase cu „A fost sau n-a fost? „. Poate ignoranta mea ma impiedica sa apreciez ceea ce regizorul-scenarist a dorit sa ofere de data asta. Poate ca totul este doar un experiment fara esenta. Poate ca mesajul exista, dar ne ciocnim de o forma fara fond. Multe dileme nascute din instabilitatea povestii.
Optiunea de a compune filmul din doar cateva cadre de o lungime exagerata, fara a te conduce undeva, poate deveni un handicap pentru sustinerea si intelegerea acestuia. Doua personaje care de cele mai multe ori sunt surprinse repetand o scena devenita iritanta cu tot cu ideea de creare a intimitatii sau surprinse in conversatii plictisitoare, nu iti transmit nimic. Nu se intampla nimic nici cand protagonistii sunt intrerupti de un al treilea personaj cu o aparitie scurta sau nici cand dispar din peisaj si urmarim cateva secunde bune strazi prafuite, usi, pereti… goliciune.
Un film care isi propune sa ofere o viziune despre conditia de regizor, de scornitor, de ratacitor, de om singuratic si neinteles. Persoana in cauza care se camufleaza in toate aceste ipostaze este Paul (Bogdan Dumitrache), surprins intr-o criza existentiala, cu temeri constiente privind evolutia artei cinematografice. Alina (Diana Avramut), actrita principala din filmul turnat de el, cea cu care are o relatie, se lupta cu propriile dezamagiri, rememorand nostalgica viata de studentie din Franta. Pe masura de discutiile contradictorii privind o scena importanta pentru relevanta subiectului din film devin mai importante, Paul se afunda mai mult in probleme…
Un film care nu are nicio directie, isi pierde audienta. Faptul ca s-au mai cunoscut pana acum alte cateva proiecte care aveau aceeasi propunere „film despre film”, nu poate fi decat in dezavantajul ultimului lansat, primit cu comparatii care nu favorizeaza aprecieri practice. „Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism ” beneficieaza de prezenta unor actori capabili, invinsi din start de un scenariu fad.
Rating autor: nota 3
Vizionare trailer:
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6UZfXljQSOE&w=480&h=360]
Filmul intra in cinematografe din 20 septembrie si este distribuit de Independenta Film.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
6 Comments
Recomandari cinefile de weekend
Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE
CineZapping « Cinefilul de Serviciu
CineZapping | CINEFILUL DE SERVICIU
Interviul saptamanii - Angela Georgiana Alexandru: Probabil nimeni nu a observat, dar niciodata nu am dat nota 10 si nici nu o sa dau. Nici macar productiilor sleeper-hit sau celor pe care eu le iubesc. | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE
Top 10 lung-metraje româneşti de ficţiune – 2013. Partea II | DISCERNE