INTERVIURI

Andrew Scott – interviu exclusiv His Dark Materials

His Dark Materials: interviu cu Andrew Scott (Colonel John Parry) 

„Unul din lucrurile minunate din actorie este tocmai posibilitatea de a explora părți diferite din tine despre care nu știai că există”

Sezonul 2 al serialului “Materiile intunecate /His Dark Materials” a apărut anul acesta, pe 17 noiembrie, după ce primul sezon a avut premiera în urmă cu un an. Produs de BBC One si HBO, show-ul are la bază trilogia de cărți scrisă de Philip Pullman și care urmărește aventurile și maturizarea a doi copii, Lyra Belacqua (Dafne Keen) si Will (Amir Wilson), care ajung să fie pionii principali în goana după descoperirea de universuri paralele.

În cel de-al doilea sezon al serialului His Dark Materials/ Materiile întunecate, ce poate fi urmărit pe HBO GO, facem cunoștință cu noi personaje și situații surprinzătoare. După ce Lordul Asriel (James McAvoy), tatăl Lyrei, a descoperit o legătură cu o lume nouă, iar aceasta l-a urmat în necunoscut, un oraș misterios îi oferă tinerei ocazia de-a porni într-o nouă aventură alături de Will, un băiat din lumea noastră cu un trecut tulbure, care îi devine aliat. Will e fiul unui explorator pe care-l crede dispărut și pe care-l cunoaște mai mult din scrisorile trimise mamei lui. Pentru spectatori, prezența lui este ca un teasing, așa ca atunci când îl întâlnim pe John Perry în sezonul doi, apare într-un moment definitoriu pentru destinele tuturor.

Rolul lui John Parry este interpretat de actorul irlandez Andrew Scott (cunoscut publicului din seriale precum Sherlock, Fleabag sau School of Roars și din filme ca The Three Kings, A Dark Place, Alice Through the Looking Glass sau Spectre). Aflăm cum a fost experiența His Dark Materials pentru el, din interviul prezentat în exclusivitate în România, cu sprijinul HBO.

⇒ Despre primul sezon „Materii întunecate” am scris aici

Deși personajul tău nu apare în primul sezon, am fost cumva pregătiți pentru apariția lui în sezonul al doilea din His Dark Materials

Da, pentru că asta face un scenariu bun și inspirat: creează intrigă, incită audiența pentru a introduce un personaj înainte ca el să apară pe ecran.  Cred că uneori personajele sunt cu atât mai puternice cu cât au mai puțin timp de expunere, te bucură mai mult când apar și sper ca acesta să fie și cazul personajului meu și să nu dezamăgesc audiența.

Ai citit cărțile de plăcere înainte sau doar după ce ai aflat că vei primi acest rol?

Știam cărțile, sunt absolut minunate. Cred că Philip Pullman e un scriitor genial mai ales pentru felul în care abordează anumite teme pentru adulți – vorbește despre religie, despre maturitate, nu se teme de lucrurile întunecate, de contextul familial al poveștii, nu se ferește să vorbească despre temerile vieții.

Instinctul meu în ce privește adaptările după opera literare îmi spune că e mai importantă atenția la povestea care se spune pe ecran. Iar scenaristul Jack Thorne face o dramatizare excepțională, iar treaba mea e să redau interpretarea lui asupra personajului din carte. Așa că am recitit cărțile și din perspectiva asta cinematică.

Ce le poți spune despre personaj celor care nu au citit cărțile sau n-au văzut încă serialul? Vorbim despre cineva care a plecat dintr-o lume și a trăit în alta, în timp ce fiul său i-a dus dorul.

Îl vedem pe John Parry în diferite contexte și forme pe parcursul poveștii (Doctor Stanislaus Grumman, Jopari, colonelul Parry) dar îl vedem și prin ochii fiului său, Will. Cred că din pricina faptului că n-au petrecut prea mult timp împreună, imaginea lui Will despre tatăl său este la fel de important ca realitatea acestuia, așa că e foarte frumos să vezi cum vorbesc aceste personaje unul despre celălalt înainte să se întâlnească.

A fost o experiență interesantă să joc rolul unui bărbat care a luat o decizie pentru întreaga sa familie poate pentru motivele greșite. E un tip solitar, ceea ce e foarte trist pe cineva care nu trebuie să fie altfel. Cred că ideea de a fi departe de copilul tău când nu ai avea de ce și încercarea de a reveni în sânul familiei fără să ai niciun mijloc de comunicare cu ei reprezintă un fel de tortură. Așa că atunci când John îl întâlnește pe Lee Scoresby (Lin-Manuel Miranda) și între ei se dezvoltă o neașteptată prietenie, lucrurile se schimbă. Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu Lin și sunt sigur că interacțiunea dintre personajele noastre, extrem de diferite unul față de celălalt, va fi interesantă și plăcută pentru public.

Povestește-ne despre daemonul tău, cum a fost experiența de a avea unul, așa cum ne dorim toți?

Fiecare are unul, cu siguranță, doar că nu-l vedem. Daemonul meu din serial este un vultur pescar, o pasăre superbă în formă feminină, a cărei voce îi aparține prietenei și colegei mele Phoebe Waller-Bridge. A fost o mare bucurie pentru mine când am aflat că ea va fi vocea lui Sayan Kötör. A fost o idee excelentă.

Ai vorbit cu Phoebe despre asta? 

Da, mai ales oamenii ne asociază unul cu celălalt și e vorba despre o relație apropiată, așa că am încercat să facem tot ce ne-a stat în putință să oferim publicului o experiență plăcută, așa cum a fost și pentru noi.

Cum a fost să joci într-o nouă producție cu bază de fani foarte important, după producții ca Sherlock și Fleabag?

Mi-am dorit întotdeauna să joc roluri cât mai diferite, să surprind publicul, să-l fac să creadă ceva și să se răzgândească după aceea. N-aș fi putut să fac așa ceva fără scenarii foarte bune. Cartea lui Philip Pullman ca sursă de inspirație mi-a ușurat mult munca. Treaba mea, ca actor e să conving că sunt un personaj diferit, iar eu sunt dependent de scriitura bună, care este, de altfel, cel mai bun aliat al oricărui actor.

His Dark Materials e o producție impresionantă vizual și știm că multe dintre cadre au fost prelucrate în post-producție. Cum a fost pentru tine experiența de a lucra cu o păpușă pentru ca apoi să vezi rezultatul pe ecran? 

A fost o experiență extraordinară, iar valoarea producției este la fel. Sincer, a fost dificil deseori să filmez doar cu cromă și să mă bazez exclusiv pe indicațiile regizorului. În majoritatea scenelor cu Lin-Manuel Miranda am avut de creat un imaginar incredibil, însă, am fost uneori ca niște copii care se joacă în dormitor pretinzând că se află în altă parte și se lasă cuprinși într-un joc al imaginației. Dar când vezi rezultatul pe micul ecran e miraculos. Suntem niște răsfățați.

Cum a fost să lucrezi cu Amir Wilson care joacă rolul lui Will, fiul tău din poveste?

Amir e un actor minunat, un om deschis, cu o personalitate adorabilă. Mă bucur că am avut ocazia sa cunosc și o parte a familiei lui – niște oameni extraordinari. Am fost uimit de profesionalismul cu care abordează munca și de cât de talentat este.

Trebuie să fii conștient atunci când lucrezi cu actori tineri cât de repede absorb orice informație, ce cunoștințe deprind despre meserie. Eu sper că Amir a avut parte de o experiență frumoasă. Am avut scene foarte bune împreună și cred că oamenii vor fi impresionați de munca lui.

Și tu ai fost, la rândul tău, un copil actor, iar în adolescență lucrai la Abbey Theatre în Dublin. Cât de important a fost acea perioadă pentru tine?

A fost o perioadă magnifică. Eram un copil timid și sensibil – și acum sunt destul de timid –  iar cursurile de actorie și ocazia de a fi actor m-a ajutat mult, oferindu-mi încredere în mine și așa am aflat că îmi place această meserie. Când eram la Abby și începusem să fac filme, pe la 17, 18, 19 ani, nu știam altceva. Sunt recunoscător că nu am avut un parcurs formal ca actor, deși sunt sigur că am pierdut multe, însă, simt că nu m-am îndepărtat de actorie ca joc și importanța folosirii imaginației cât mai mult posibil.  Cred că scopul principal e să stârnești imaginația unui copil și chiar dacă e o profesie dificilă și admirabilă, mi se pare că uneori lucrurile sunt prea serioase. Dacă atunci când ești pe platou, cu o echipă mare în jur, trebuie să păstrezi viu acel spirit, la fel și atunci când lucrezi doar cu croma, trebuie să îți amintești că joci și că trebuie să te bazezi pe colegii actori, pentru că e mult mai amuzant să lucrezi cu alții decât să joci singur.

E valabil cu atât mai mult în cazul His Dark Materials, unde creezi lumi diferite cu ajutorul imaginației?

Da, despre asta este vorba. Mi-a plăcut mult faptul că filmările la acest proiect au fost un efort colectiv. Nu poți face așa ceva dacă fiecare department nu e la înălțime sau nu contribuie în mod egal, cu aceeași pasiune. Și totul a început cu procesul solitar al lui  Philip Pullman, cu viziunea unui om, transformată într-o colaborare extraordinară între sute de oameni  care creează ceva magic pentru milioane de oameni. Să vezi cum nucleul unei idei se dezvoltă în ceva atât de mare și frumos e un sentiment minunat.

Sunt roluri care te schimbă?

Desigur. Unul din lucrurile minunate din actorie este tocmai posibilitatea de a explora părți diferite din tine despre care nu știai că există. Așa că pe măsură ce înaintezi în procesul actoricesc și cu cât acumulezi mai multă experiență, descoperi lucruri despre tine pe care nu le-ai explorat, pe care poți să le exprimi și începi să te simți mult mai bine cu acele părți din tine. Tocmai de aceea cred că actoria este o profesie minunată care te poate face un om mai bun, pe parcursul acestui proces al empatiei, al încercării de a-ți imagina cum e să fii altcineva. Dacă întâlnești oameni care seamănă cu unele dintre rolurile pe care le-ai jucat, spre exemplu, ești mult mai deschis și mai empatic. Sper ca după toate rolurile pe care le-am jucat să fi devenit și eu o persoană mai bună, dar despre asta îi las pe pe alții să decidă.

Vizionare trailer – His Dark Materials/ Materii întunecate sezonul 2

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail