Crima, Drama, Special, Thriller

A Walk Among the Tombstones

a-walk-among-the-tombstones-328561l-imagine

 Someone’s kidnapped my wife. I paid them but they killed her anyway. I want you to find the men who did this and bring them to me.” 

 • Regizor: Scott Frank
 • Actori: Liam Neeson, Dan Stevens, Boyd Holbrook, Sebastian Roché, Ruth Wilson
 • Gen: Drama, Crima, Thriller
 • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
 • Tara: SUA
 • Durata: 114 minute

Liam Neeson face ce face si revine la genul care l-a consacrat ca vedeta internationala: thrillerul-crima. Ghidat aici de Scott Frank (nominalizat la Oscar in 1998 pentru scenariul „Out of Sight” (1998)), rezulta un Liam sobru, serios (niciodata prea serios). Ca rezultat final, poti spune despre „A Walk Among the Tombstones” ca dispune de un avantaj care rar un film il promoveaza: aspect funebru care incheaga cu constiinciozitate subiectul dramatic. As fi optat aici poate la o nota mai moderata la backgroud-ul villainilor si la capitolul psihopatie. Avem si personaje secundare de tipul surogat pe care le-as fi vrut mai prezente si trebuie sa-l mentionez pe TJ (Astro). Cu acesta, Scudder are si cele mai multe dialoguri, iar schimbul de experiente este dus pana la duritate („shoot yourself”).

liam-neeson-a-walk-among-the-tombstones-600x399

Situat la marginea temelor dezvoltate in „Zodiac”, „Killing Them Softley”, produsul livrat de Scott Frank este infasurat intr-o sfidare cu care ii sta bine. Furand idei ce apartin instrumentelor specifice blockbusterelor, actiunea poate fi usor anticipata. Mai degraba punctul major al plotului il reprezinta chiar personajul interpretat de irlandezul in varsta de 62 de ani, surprins in multe planuri si situatii, suficient de diverse pentru a intelege protagonistul. Daca scena de deschidere pare a fi doar un pretext, imi place ca ulterior se subintelege ca scena a definit caracterul individului. Politist retras din activitate in urma unei misiune care duce la moartea unei fetite, ajunge sa lucreze pe cont propriu, vestea despre activitatile sale ajungand pana la un dealer de droguri care cauta razbunare. Curioasa interpretarea lui Dan Stevens care a renuntat la hainele de epoca, pentru a fi chipul unui leader mafiot.

A-Walk-Among-The-Tombstones-10-620x413

Relatarea se face doar prin perspectiva personajului lui Liam, un individ frant de proprii demoni (Alcoolici Anonimi), astfel ca toate piesele din puzzle sunt ivite, prinse si aruncate in poveste strict din viziunea sa. Faptul ca autorul nu grabeste dezvaluirea mitului care ascunde misterul din poveste, este inca un punct in plus pentru poveste. „A Walk Among the Tombstones”este o parte mica si valoroasa din curentul cinematografic contempoaran care nu-si va slabi din autenticitate odata cu trecerea timpului. Neiertator, sangeros, obraznic, violent, cu impact si plin de planuri in care background-ul este surprins in toate splendoarea (spatii deschise sau izolate). Turnat curat, pretentios, uneori greu de privit (misoginism confundat cu brutalitate asupra femeilor), filmul face incadraturi frumoase. Se asuma obligatiile genului si ceea ce pare a fi la inceput doar un film ca oricare altul, isi dovedeste spre final calitatea scenaristica.

Filmul a intrat in cinematografe din 10 octombrie si este distribuit de InterComFilm.

Rating autor: nota 8

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

2 Comments

 1. piratulcinefil at  -  Răspunde

  dupa trailer mi sa parea ca are si un aer de supranatural 🙂

  • angela at  -  Răspunde

   Ah, nu! Nu are niciun pic din asta. Si nici nu cred ca s-ar fi potrivit. Dar il recomand:) Cred ca ti-ar placea.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail