CineCronici, Comedie, Crima

A Simple Favor (2018) [CRONICA]

A Simple Favor – O simpla favoare (2018)

„She’s an enigma my wife. You can get close to her, but you never quite reach her. She’s like a, beautiful ghost.

  • Regizor: Paul Feig
  • Actori: Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding, Glenda Braganza, Andrew Rannells, Dustin Milligan, Rupert Friend   
  • Gen: Comedie, Crima
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 117 minute

A Simple Favor” mi-a atras atentia inca de cand am vazut un trailer deloc sugestiv, care pastra in tone de mister cele mai importante elemente ale povestii. Bazat pe cartea cu acelasi nume semnata de Darcey Bell, filmul a beneficiat de regia lui Paul Feig.

Aceasta a adaugat subiectului sensibilitatea cu care ne-a obisnuit pana acum, dar si o puternica nota feminina. Nu degeaba are domnul in portofoliu tilturi ca “Bridesmaids”, “The Heat”, ”The Spy”, “Ghostbusters” – in fiecare dintre acestea rolurile principale au fost jucate de femei. Nici aici lucrurile nu stau diferit, mai ales ca Feig le-a coordonat pe Blake Lively si Anna Kendrick, ambele doua actrite care au dovedit pana acum ca pot duce un rol solid si solicitant.

Comparat initial cu “Gone Girl”, “A Simple Favor” pare ca fura putin din tensiunea de acolo, dar ii adauga mai degraba nebunia si comicul cu care ne cucerea si distra Zemeckis in “Death Becomes Her”. Una dintre cele mai placute, interesante si ofertante surprize ale toamnei, filmul se remarca mai ales prin aglomerarea de twisturi – unele previzibile, unele care se rup de stereotipurile genului. Iar asta lucreaza in favoarea productiei care uneori poate fi confundata cu usurinta cu o comedia neagra. Una ce are si in centru crime din razbunare.

A Simple Favor: care este acea simpla favoare?

Plotul cu care lucreaza “A Simple Favor” pare banal la prima vedere. Stephanie (Anna) este o femeie care se dedica meseriei de mama si se imparte in activitatile scolare, in pasiunea pentru vlogging si nu incearca sa isi faca prieteni. Aceasta devine curand cea mai buna cunostinta a lui Emily (Blake), mama unui coleg de scoala al fiului ei. Ea este o individa stilata, directa, radicala, cu care nu are nimic in comun.

Atunci cand Emily dispare, Stephanie devine obsedata sa afle ce s-a intamplat. Asta si pentru ca ultima discutie cu ea a fost una obisnuita si anume i-a cerut o simpla favoare: sa ii ia copilul de la scoala. Apeleaza chiar la ajutorul celor care o urmaresc in online si impreuna cu sotul ei, Sean (Henry Golding) este hotarata sa afle adevarul.

Thrillerul abunda in tradari, rasturnari de situatii, intrebari, crime, razbunare. Este interesanta abordarea de a pune in antiteza o femme fatale cu o tipa stearsa. Inspirate alegerile actritelor care, din nou zic, mi s-au parut grozave. Insa si mai benefic s-a dovedit a fi modul in care s-a redat povestea. De la comic de situatie, pana la absurd si pana la momente tensionante s-a gasit un echilibru fain in a le combina pe toate. Fara sa rezulte un esec si fara sa dea in ridicol – desi ar fi fost diverse momente cand scenariul ar fi scartait (vezi povestile aventurilor).

„A Simple Favor” este cel mai stilat film al lui Paul Feig, unul in care a facut o infuzie de umor si momente specifice unui thriller care l-ar face mandru si pe Hitchcock, desi cu metode mai simpliste. Te imbata ca un gin, iti inteapa atentia ca o lamaie si iti ingheata mintea ca gheata – A Simple Favor este a un Martini perfect si eficient care redefineste obsesia si nebunia. Fiecare personaj este suspect la un moment dat.

Filmul A Simple Favor intra in cinematografe din 14 septembrie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.