Imi place sa fac articole tematice, articole speciale cum le numesc eu in termeni generali. Am atat de multe idei, atatea drafturi salvate si atat de putin timp… Probabil ca asta este cel mai mare regret al meu, si anume faptul ca nu reusesc sa finalizez toate ideile nebune care alearga prin mintea mea ingopata in filme si seriale, o cinefilie zglobie cu ganduri creative.
De data asta mi-am propus sa nu mai fac amanari, mai ales ca inspiratia este stimulata de o lansare noua- „St. Vincent”. Comedia cu Bill Murray in rol principal ne prezinta schimbarile pe care personajul sau, un alcoolic pierde-vara, le experimenteaza atunci cand devine responsabil de copilul vecinei, in varsta de 12 ani. Cu o viziune deloc matura asupra activitatilor copilului, batranul incepe curand sa-si doreasca sa fie altcineva si deprinde din conexiunea lor o cerere tot mai mare pentru echilibru in judecata.
Pe scurt, vreau sa va vorbesc despre cele mai naive si sincere prietenii din filme, despre acele relatii de amicitie nevinovata. Ma refer la relatia de prietenie dintre un copil si un adult, surprinse adeseori in multe ipostaze, de cele mai multe ori dramatice. Mai jos, aveti o selectie personala, dar ca de obicei, va invit sa faceti propriile completari.
- Cinema Paradiso (1988)
” Thank you. For everything you’ve done for me.
Giuseppe Tornatore scrie si regizeaza drama care arunca o privire curioasa in cinematografia italiana a secolului trecut. Un producator de filme rememoreaza anii copilariei atunci cand se indragosteste de arta filmului, multumita relatiei de prietenie dintre el si un proiectionist care a crescut printre role de film. Roma anilor ’80, compusa din flashback-urile unui copil pe nume Toto, ghidat de un batran care avea sa inlocuiasca rolul unui tata pierdut in razboi. Superb!
- Gran Torino (2008)
„I’ve been called a lot of things, but never funny”
Un succes comercial si de critica, „Gran Torino” este produs si regizat de veteranul Clint Eastwood, acesta avand si rolul principal. Povestea il surprinde pe Walt Kowalski, un batran ursuz si vaduv, instrainat de familie si retras din comunitate. Un baiat din vecini, tanarul Thao Vang Lor, intra intr-un anturaj infractional si este fortat sa-i fure masina Gran Torino pentr un test de initiere. Evitand jaful, se dezvolta o relatie de prietenie si respect intre btran si familia tanarului, acestia confruntandu-se cu probleme carora nu le pot face fata.
- True Grit (2010)
„You must pay for everything in this world, one way and another. There is nothing free except the grace of God.”
Nominalizat de 10 ori la Oscar, totalizeaza 44 de premii si 118 nominalizari. O copila de 14 ani pleaca sa razbune moartea parintelui sau. Insotita de curaj si de un serif care ii devine mentor, tanara se maturizeaza si cunoaste ostilitatile intr-un teritoriu fara lege, doar pentru a-l gasi pe criminalul care altfel ar scapa nepedepsit. In rolurile principale apar Hailee Steinfeld, Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin si Barry Pepper.
- A Perfect World (1993)
” Never underestimate the kindness of the common man, „
Intr-o lume ideala, nu exista infractiuni. Intr-o lume reala, imaginata de regizorul Clint Easwood, o relatie neconventionala salveaza si condamna in acelasi timp. Kevin Costner este un detinut evadat care rapeste un baietel in varsta de opt ani, pe Phillip Perry (T.J. Lowther), doar pentru ca are nevoie de o polita de asigurare. Pe masura ce petrec mai mult timp impreuna cei doi descopera o legatura invizibila care ii leaga in respingerea societatii.
- Pay it Forward (2000)
„I don’t want to spend another second of wasted air. Please, don’t make me stay trapped in here forever.”
Am ezitat foarte mult daca sa includ in top si un film care relateaza relatia elev-profesor. Nu de alta, dar ofertele sunt foarte mari si inspirationale si ar fi fost nedrept sa las deoparte unele, doar pentru a alege unul. Pana la urma am conchis ca reprezentativ pentru topul meu ramane drama regizata de Mimi Leder si care are la baza un concept descris initial intr-o carte din 1916. Ideea este simpla: un pusti primeste o tema pentru acasa: cum ar schimba lumea? A doua zi vine cu temele facute si propune un sistem foarte bun. Miscarea presupune ca pentru fiecare fapta buna primita, trebuie sa oferi altor trei persoane ajutorul, iar ele la randul lor sa fie dezinteresate cu altele trei. Si tot asa. Pustiul se imprieteneste cu profesorul sau de care se ataseaza curand. As fi adaugat si „Matilda” (1996).
- The Client (1994)
„I bet you’ve never even heard of Led Zeppelin. I bet you’re just one of them grown ups who just pretends to like really cool bands just to get close to little punks like me”
In regia lui Joel Schumacher, se livreaza un thriller despre aplicarea legii cu Susan Sarandon, Tommy Lee Jones si Brad Renfro in rolurile principale. Martor la crima unui avocat pentru clanurile mafiote, un baiat isi angajeaza un procuror care sa il protejeze de planurile pe care altii le au cu el. In ideea de a-si proteja familia si pentru a fi sigur ca scapa cu viata din urmarirea in care a fost prins, relatia dintre Reggie Love (baiat) si Mark Sway (avocat) se dezvolta pe masura cei doi petrec tot mai mult timp impreuna, fara a se ignora complexitatea personalitatilor protagonistilor.
- Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
„Wake up, Indy! You’re my best friend! Wake up, Indy!”
In 1935 profesorul arheolog, aventurierul cunoscut ca Indiana Jones face echipa cu un baietel. Spre deosebire de celelalte filme din franciza, prezenta copilului poate fi singura de incredere si cei doi impartasesc momente emotionante, ba chiar isi apara spatele unul altuia la nevoie. Sa nu uitam ca filmul este castigatorul unui premiu Oscar si ca regizorul Steven Spielberg are un rol cameo.
- The Man Without a Face (1993)
„You gave me what I never expected to find again. A gift of your trust and love. And nothing can take that grace away. The best is yet to be, Norstadt. So do it well…”
Alaturi de „Braveheart”, „The Man Without a Face” este filmul meu preferat cu Mel Gibson, aici la debut in regie. In mijlocul anilor ’60 il cunoastem pe Justin McLeod (Gibson), un barbat izolat de restul lumii. Respins de comunitate din cauza arsurilor de pe fata care il fac respingator, acesta se imprieteneste cu micutul Chuck Nordstadt (Nick Stahl), un baietel care provine dintr-o familie dezorganizata. Gasind in el sclipiri de inteligenta, se ofera sa il mediteze, insa curand bunavointa ii este pusa la indoiala cand secrete din trecut navalesc in relatia celor doi.
- Léon: The Professional (1994)
„For me it’s the opposite. I’m old enough. I need time to grow up.”
Un film violent, un film cu o grafica superba, un film cu un stil aparte. Luc Besson ne face cunostinta cu Jean Reno, in rolul unui asasin platit (Leon) si o tanara Natalie Portman, aici la debut, infatisans o copila de 12 ani care este luata sub aripa protectoare a lui Leon, dupa ce familia ii este asasinata. De fapt Leon este tipul pe care il chemi sa faca curatenie, asa cum ii place lui sa spuna. Este in plus daca adaug ca cei doi vor fi uniti de o legatura care ii va schimba pentru totdeauna.
- Big Daddy (1999)
„I’m gonna give him advice and I’m gonna guide him and I’ll be there whenever he needs me.”
Recunosc ca nu sunt cel mai mare fan al lui Adam Sandler, dar are trei filme in care mi-a placut („50 First Dates”, „Reign Over Me”) si comedioara usurica „Big Daddy” este unul dintre ele. Sonny Koufax (Adam Sandler) are 32 de ani si este un burlac convins, fara nicio perspectiva. Fara stire, se trezeste responsabil de viata unui copil de cinci ani, dar prefera sa se foloseasca de el pentru a o impresiona pe prietena sa. Pe masura ce petrec mai mult timp impreuna, devine evident ca intre cei doi se leaga o prietenie unica, dar de care Sonny fuge.
- Hesher (2010)
„Life is like walking in the rain… you can hide and take cover or you can just get wet. „
O comedie neagra despre o relatie bolnavicioasa si atipica dintre un copil care-si cauta trecutul si refugiul si un pierde vara care ar trebui sa fie un adult responsabil. Joseph Gordon-Levitt, Rainn Wilson, Natalie Portman au rolurile principale. Traind intr-un haos care-l apasa tot mai mult dupa pierderea mamei, T.J devine curand partener cu un musafir neinvitat in casa lor, un anarhist care nu respecta regulile.
Poate te intereseaza si recomandari de filme despre jocuri de noroc – aici.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
11 Comments
Parca cu Adam Sandler iti placuse si Click.
Apropo, din lista ta nu e ala preferatul meu, ci Pay it forward. Desi recunosc ca nu le vazui pe toate.
da, si „click” mi-a placut, dar nu la fel de mult ca celelalte. „click” este mai degraba un bonus si primeste mentiune 🙂 si tocmai mi-a zis cineva ca am uitat un film cu actrita mea preferata- „about a boy”, cu rachel weisz 🙁
Ca sa zic si ce film nu suport din lista ta, ala e Hesher. Mi se pare un film bolnav.
nu e un film bolnvav. e mai neconventional 🙂
Îmi plac multe articolele tale tematice, grupajele. Aşa mai descopăr câte un film pe care l-am „sărit”, întâmplător sau nu.
Daaa… About a Boy e super! S-a făcut şi serial! Să citeşti şi cartea! (Nick Hornby)
Ioana
Iti multumesc, Ioana. Cred ca ne potrivim la filme mai mult decat am crede. Serialul a fost anulat daca nu ma insel si de carte…. astept sa mi-o imprumute cineva. Eu fac achizitii de carti de la biblioteca de cartier si acolo nu o au inca. Merci frumos!
Îmi place mult selecția ta, cu precizarea că Hesher încă nu am văzut.
Îți recomand cu drag două filme care s-ar potrivit perfect aici, chiar dacă-s departe de convenționalul relațiilor de mai sus, și anume Mary and Max (2009) și Paper Moon (1973), dacă le-ai ratat.
O idee interesantă de viitor articol ar fi o selecție cu relații mai puțin ortodoxe dintre un copil și un adult, ai de unde alege 😉
Scuza-mi raspunsul intarziat 😀 Nu am primit notificare pentru comentariu si l-am vazut abia acum din greseala. De fapt, acum descopar mai multe:))) Multumesc pentru aprecieri. Nu cred ca ti-ar placea Hesher. E mai ciudat. Mary and Max am vazut si este una dintre cele mai bune animatii vazute in ultimii 10 ani. Incredibila! Paper Moon, inca nu. Mi-a mai zis cineva candva de el, in alt context si am nelijat. Va urma. Si, da! O altfel de interpretare a temei ar fi mai ofertanta 😀
St. Vincent/ Sfantul Vincent (2014) | CineAmator
St. Vincent/ Sfantul Vincent: premiera pe marile ecrane din 5 decembrie | CineAmator
Prin blogosfera cinefilă (1 – 7 decembrie 2014) | Recenzii filme si carti