Seriale, Stiri, Televiziune

[REVIEW] The Night Manager – cronica primelor episoade

Productia „The Night Manager” va debuta la AMC Romania, incepand cu 22 februarie.

„You have many different voices, Mr. Pyne. You seem one thing and a person touches me and that person cold away… and somebody quite differently takes his place.”

Miniseria BBC impartita in sase parti, „The Night Manager”, are la baza romanul cu acelasi nume semnat de John Le Carre, cunoscut pentru scrierile in care spionajul si uneltirile la cel mai inalt nivel constituie tema principala a publicatiilor.

Cu multumiri, am putut urmari in cadrul unei vizionari asigurata de AMC Networks, primele doua episoade si va spun ca asteptarea merita.

Regizoarea daneza Susanne Bier s-a facut cunoscuta pentru slabiciunea evidentierii obsesiva a tragediilor (minimalistul ‘Open Hearts’, ‘Brothers’). Recunostinta o castiga in manifestul dramatic ‘After the Wedding’ cu Mads Mikkelsen si Sidse Babett Knudsen, insa mie mi-a atras atentia cu ‘The Things We Lost in the Fire‘, acolo unde Benicio del Toro mima o combinatie ciudata intre claustrofobie si durere.

‘The Night Manager’ isi castiga publicul prin apropierea ca gen si abordare de serialele ‘The Game’, ‘London Spy’, ‘The Americans’. Cel mai puternic atu este scenariul in care nu se face exces de zel, astfel ca personajele nu pozeaza in eroi moderni si intriga este actuala, redata modern.

Tom Hiddleston as Jonathan Pine and Elizabeth Debicki as Jed Marshall - The Night Manager _ Season 1, Gallery - Photo Credit: Mitch Jenkins/The Ink Factory/AMC

„You will be in so deep, you worry you will never get out of it. „

„The Night Manager” insista sa se concentreze asupra razbunarii (o forma mai dura a dreptatii) care se impleteste cu dragostea (obstacol) si crima (unealta). Prima scena ne face cunostinta cu Richard Onslow Roper, interpretat de Hugh Laurie. Il remarcam ca un ambasador al tarilor care au nevoie de ajutor, un individ preocupat sa ajute refugiatii. Ulterior il intalnim pe Jonathan Pine (Hddleston), un manager de hotel care lucreaza in schimbul de noapte. Cu un trecut violent pe care a ales sa il lase in urma, s-a retras intr-o existenta unde sta in umbra.

Abordat de Sophie sa o ajute cu o solicitare ce pare banala, anexarea unor documente care contin date privind achizitia unor arme de distrugere in masa, acesta accepta desi stie ca aceasta este o cunostinta a lui Roper. Fost soldat, alege sa faca ceea ce Sophie nu a avut curaj si trimite informatiile catre serviciile secrete britanice, care se trezesc cu mainile legate. Inainte de a anticipa totul, John ajunge sa regrete decizia.

Frant si mahnit, este in stare sa faca orice pentru a-l pedepsi pe cel care se face vinovat de multiple crime. Chiar daca asta inseamna sa devina altcineva.

Personal imi pare ca idila dintre Sophie si Jonathan este facuta in pripa. Personajele se ataseaza prea repede unul de celalalt, intr-un timp prea scurt pentru a-ti pasa si intelege durerea de dupa.

tnm-dw-0615-117-copy_6yjv

„I saw things in Iraq that didn’t line up with my idea of what it means to be a soldier.”

Tom Hiddleston, Hugh Laurie, Olivia Colman (mereu senzationala), Tom Hollander si Elizabeth Debicki au revendicat rolurile principale. Cunoscut dupa ce a portretizat (anti)eroul Loki in seria Marvel dedicata lui Thor, Hiddleston impresioneaza la fel cum o facea in prima colaborare cu BBC – ‘The Hollow Crown‘. Atunci cand isi lasa personajul sa fie posedat de o motivatie, sperie si cucereste prin taria cu care se exprima. Dar place mai ales pentru usurinta cu care face trecerea de la postura eleganta si umila, la cea de infractor arogant menit sa „scare the shit out of everyone”.

In primele doua episoade nu avem prea multe dueluri cu Hugh Laurie, insa in putinele momente cand apar impreuna acestia conving.

Cu un intro care te pregateste parca de cazurile pe care le deslusea Hercule Poirot, miniseria alege ca la inceput sa faca o distinctie clara intre cauza si efect: contrabanda cu arme si un stil de viata somptuos (armele se transforma in bijuterii sau accesoriile in unelte de razboi). Chappeau!

p03g90bk

„When a continent enters into chaos…that’s when opportunities open up”

Autorul Le Carre are multe volume adaptate („The Russia House”, „The Trailor of Panama”, „Tinker Tailor Soldier Spy”), insa pentru mine cel mai mult a contat emotionantul „The Constant Gardener” cu care pare sa compare indirect povestea de razbunare din „The Night Manager”. Daca in adaptarea regizata de Fernando Meirelles plotul era sustinut de un mesaj ecologic unde se exploata saracia si coruptia, „The Night Manager” pare sa imprumute de la acesta profunzimea si ambitia care il motivau pe personajul interpretat de Ralph Fiennes cand cauta sa afle adevarul despre ce s-a intamplat cu sotia (Rachel Weisz).

O poveste fascinanta si complexa despre criminalitate, despre spionaj si fragilitate, despre diferenta dintre aparenta si realitate sau despre cat de usor se poate pierde identitatea cand esti manat de increderea ca faci dreptate, cu iluzia moralei. Indiferent de costuri si pierderi.

Dupa ce a cochetat si ne-a santajat cu dragostea ca moneda de schimb, fara sa impresioneze musai (‘Love is All You Need‘, ‘Serena‘) Bier revine la compozitiile thriller si dupa primele doua episoade ramanem cu promisiunea unei infruntari fantastice intre bien si rau, intre minciuna si adevar, dar mai ales intre valorile dupa care personajele se ghideaza.

Miniseria „The Night Manager” va fi difuzata la AMC Romania din 22 februarie, incepand cu ora 22:00.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail