Special, Topuri

Filme despre Holocaust: recomandari drame cu nazisti si evrei

Filme despre Holocaust – dar ce inseamna? Holocaustul descrie un genocid uman, o cruzime profunda. Inseamna moarte si suferinta, pierderi, infometare, violenta si mai presus de toate simbolizeaza o fata ascunsa a ceea ce omul are mai grav ascuns in el. 27 Ianuarie marcheaza Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului si marcheaza evocarea amintirii victimelor unui razboi la care nu trebuiau sa ia parte. Mai bine de sase milioane de evrei au pierit doar pentru ca se dorea crearea unei rase perfecte, fara nicio explicatie. Special pentru aceasta zi, am facut o selectie a celor mai bune filme care aduc in lumea cinematografiei crampeie de durere si nu ne lasa sa uitam.

Filme despre holocaust: drame istorice despre perioada nazista

filme despre holocaust

Va las mai jos in compania unor filme despre Holocaust, alese pe principiul subiectivitatii si mentionez ca lista ramane deschisa pentru completari.

  • Locul I: Schindler’s List (1993)

“They won’t soon forget the name „Oskar Schindler” around here. „Oskar Schindler,” they’ll say, „everybody remembers him. He did something extraordinary. He did what no one else did.”

Drama epica regizata de Steven Spielberg relateaza povestea adevarata a lui Oskar Schindler, un influent om de afaceri german. Bazat pe romanul „Schindler’s Ark” de Thomas Keneally, productia ne reaminteste ca pana si in cele mai mari tragedii oamenii au gasit puterea sa se schimbe. Evolutia eroului principal, de la un afacerist oportunist care venise sa profite de pe urma proprietatilor evreilor confiscate, ajunge sa salveze viata a peste o mie de suflete care-si asteptau moartea. Sentimentul de compasiune nascut in Oskar atinge audienta. Multe scene care te vor urmari au adus filmului multiple premii. Turnat alb-negru pentru a intensifica emotiile redate, dar si pentru a da senzatia de vechi. Filmul ii aduce impreuna pe Liam Neeson, Ralph Fiennes si Ben Kingsley.

filme despre holocaust Schindler’s List

  • Locul al II lea: The Pianist (2002)

“If you prick us, do we not bleed? It you tickle us, we we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?”

Adrien Brody si Thomas Kretschmann, sub indreumarea lui Roman Polanski. O alta poveste adevarata, o alta marturie a supravieturii pe timp de razboi, a degradarii si revelarii sentimentelor umane pe timp de criza. Bazat pe memoriile pianistului W. Szpillmann, „The Pianist” ni-l descopera pe polonezul cu origini evreiesti care este obligat sa duca o viata de fugar in timpul ocupatiei naziste. Martor al decaderii, despartit de familia sa si salvat in ultima clipa de la drumul cu trenurile mortii spre lagare, Szpillmann ajunge sa petreaca cativa ani ascuns in ruinele unui oras care pana atunci era normal. Ajutorul va veni de unde nu se astepta. Scenele cu pianistul care atinge in minte clapele instrumentului preferat si fugarul sleit de puteri (Adrien Bordy a slabit 14 kg pentru rol) sunt de-a dreptul covarsitoare…. Felicitari stimabililor!

The Pianist filme despre holocaust

  • Locul al III lea: Life Is Beautiful (1995)

“You’re serving. You’re not a servant. Serving is a supreme art. God is the first servant. God serves men but he’s not a servant to men.”

Un Roberto Benigni cum a fost vazut in „La Vita e Bella” te face sa-ti fie dor sa fie privit intr-un rol asemanator. O fabula fantastica ghidata de papusari incredibili. O pilda care demonstreaza ca imaginatia este un refugiu bun unde te poti retrage atunci cand realitatea ameninta sa omoare si ultima farama din tine. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial Guido (Roberto Benigni) zambeste si spera. Vrea sa-si deschida o librarie. Doctrinele fasciste aglomereaza orasulcare este ingropat treptat in multa violenta. Guido reuseste totusi sa se indragosteasca de o profesoara si au impreuna un fiu. Cei doi traiesc impreuna pana cand Italia este cucerita de fortele germane. Familia ajunge intr-un lagar de concentrare, astfel ca intr-o incercare de a-l face pe fiul sau sa depaseasca ororile Holocaustului, il convinge ca totul este doar un joc si ca marele premiu este un tanc.

Life is beautiful (1995) filme despre holocaust

“I let go the rage and sorrow for Sophie and Nathan… and for the many others who were but a few of the butchered and betrayed and martyred children of the Earth. When I could finally see again, I saw the first rays of daylight reflected in the murky river. This was not judgment day. Only morning; morning, excellent and fair”

Alegerea lui Sophie este o revolta. Este o satisfacere cinefila, dar o consternare umana. Un film crud, apasator, frumos, romantic si real. “Sophie’s Choice”este o drama despre o emigranta poloneza, supravietuitoare a lagarului de concentrare nazist de la Auschwitz si despre tumultul sau interior care nu o lasa sa iubeasca si sa se lase iubita. In rolurile principale apar Meryl Streep, Kevin Kline si Peter MacNicol, cei trei fiind indrumati de Alan J. Pakula .

filme despre holocaust - Sophie’s Choice

„And so I write this for you, My Sarah. With the hope that one day, when you’re old enough, this story that lives with me, will live with you as well.”

Drama franceza o aduce pe Kristin Scott-Thomas intr-un rol tulburator. O jurnalista a zilelor noastre incepe o investigatie personala in incercarea sa de a scrie o poveste despre evreii extradati in 1942. Aceasta da peste un subiect bun cand o descopera pe Sarah in cercetarile ei. Copila, atunci in varsta de 10 ani, a fost arestata alaturi de familia sa. In fuga sa, ea si-a ascuns fratiorul mai mic intr-un dulap. Realizeaza curand ca nu va mai putea reveni acasa, asa ca gandurile sale se indreapta spre fratiorul ramas singur si izolat. Julia Armond, jurnalista, isi da curand seama ca in casa in care sta ea acum a locuit candva familia condamanta in trecut. Pentru mine, poate cel mai trist din seria de filme despre Holocaust.

drama filme despre holocaust

  • Locul al VI lea: The Reader (2008)

“It doesn’t matter what I feel. It doesn’t matter what I think. The dead are still dead.”

“The Reader” este unul dintre cele mai emotionate filme despre Holocaust, dar actiunea este plasata dupa evenimentele atroce descrise in multe dosare. Aplaudat la scena deschisa, filmul ne introduce in mijlocul unei povesti de dragoste dintre un pusti si o femeie cu mult mai matura (David Kross si Kate Winslet). Dupa ce este salvat de Hanna si condus acasa, Michael, bolnav de poliomelita o cauta pe femeie dupa ce se recupereaza pentru a-i multumi. Idila interzisa intre cei doi se limiteaza la intalnirile din apartamentul doamnei, unde tanarul ii citeste carti. Intr-o zi femeia dispare inexplicabil. Reintalnirea dintre cei doi este programata ani mai tarziu cand Michael este student la drept (Ralph Fiennes) si Hanna o prizoniera care isi asteapta verdictul intr-un process al victimelor din lagarele de concentrare. O poveste despre iertare, impacare si cainta.

The Reader filme despre holocaust

  • Locul al VII lea: The Boy in Stripped Pyjamas (2008)

“We’re not supposed to be friends, you and me. We’re meant to be enemies. Did you know that?”

Un film care m-a smuls din confortul casei mele si m-a purtat direct in mijlocul atrocitatilor razboiului. Dar cumva, desi prin inocenta celor doi copii, totul devine mai trist si mai greu, evenimentele lasa publicul sa respire. “The Boy in the Striped Pyjamas” este o drama istorica inspirata de romanul cu acelasi nume scrisa de un irlandez. Doi copii in varsta de opt ani ajung sa fie prinsi in conflictele adultilor. Bruno, fiul comandatului unui lagar de concentrare se imprieteneste cu unul dintre “detinutii inchisorii”, fara a intelege ura indreptata spre acesta. Trebuie sa recunosc ca nu mi-am imaginat finalul astfel si ca am plans necontenit. Este imposibil sa ramai indiferent… Ironie? Tragedie? Prietenie neconditionata? Pana la urma cred ca totul este doar parte a unei drame. Ii intalnim pe Asa Butterfield, Jack Scanlon, David Thewlis, Vera Farmiga si Rupert Friend. Ironie? Tragedie? Prietenie neconditionata? Pana la urma cred ca totul este doar o parta a unei drame.

The Boy in Stripped Pyjamas

  • Locul al VIII lea: Fateless (2005)

“I didn’tgo to school today. Well, if only to ask my teacher to let me go home. I gave him father’s letter. He asked what the reason was. I told him father had been called up for forced labor.”

Cu un buget estimat la aproape douasprezece milioane de dolari,“Fateless” este considerat unul dintre cele mai scumpe filme ungare, regizat de Lajos Koltai. Bazat pe romanul semi-biografic scris de castigatorul unui premiu Nobel, ImreKertész, autorul scenariului. György Köves un baiat de doar paisprezece ani isi vede viata condamnata cand ajunge intr-un lagar de concentrare. Din baietelul fragil si firav, este obligat sa devina un barbat capabil sa lupte pentru viata lui. Gaseste bucurii in lucruri marunte, acolo unde nu ar fi crezut si afla adevarata insemnatate a ceea ce altii denumesc simplu “evreu”, cunoscand moartea, boala, suferinta dar si sentimentul de camaraderie.

fateless

Filme drama despre genocidul evreilor

  • Locul al IX lea: Sunshine (1999)

“Never give up your religion. Not for God. God is present in all religions. But if your life becomes a struggle for acceptance, you’ll always be unhappy. Religion may not be perfect, but it is a well-built boat that can stay balanced and carry you to the other shore. Our life is nothing but a boat adrift on water balanced by permanent uncertainty”

Destinul unei familii ungare de evrei in timpul schimbarilor traversate de tara natala la inceputul secolului XX si pana dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, de la imbogatirea subita si pana la pierderea averii odata ce nazistii ajung la putere. Personajul central al celor trei generatii cunoscute, este interpretat de Ralph Fiennes. In alte rolurii ii vedem pe Jennifer Ehleas, Rachel Weisz si John Neville. Desi evenimentele sunt fictionale, filmul ajunge sa elaboreze din surse sigure parti reale din drama familiei. Durata este destul de mare, dar primesti ceea ce ai astepta de la filme despre Holocaust, care nu umbla cu jumatati de masura.

Sunshine (1999) 2

  • Locul al X lea: Defiance (2008)

“Merciful God, we commit our friends – Ben Zion and Krensky – to You. We have no more prayers, no more tears; we have run out of blood. Choose another people. We have paid for each of Your commandments; we have covered every stone and field with ashes. Sanctify another land. Choose another people. Teach them the deeds and the prophesies. Grant us but one more blessing: take back the gift of our holiness. Amen.”

In ciuda criticilor mai putin placute, pe mine chiar m-a sensibilizat filmul. Cum altfel cand “ Defiance” imi descrie o abordare diferita a ororilor Holocaustului traite de un grup de oameni care a preferat sa se ascunda in padure, sa indure pe rand frig, foamete si violenta doar pentru a mai spera la o noua zi? Condusi de trei frati (Daniel Craig, Liev Schreiber si Jamie Bell), grupul va fi supus multor incercari si transforma refugiul lor intr-o lupta primitiva de razbunare si asumarea unei raspunderi motivationale de a salva multi oameni. Din nou, inspiratia este o poveste adevarata si regia este semnata de regizorul Edward Zwick (Blood Diamond, The Last Samurai).

Defiance (2008) 2

  • Locul al XI lea: Au Revoir Les Enfants (1987)

“Goodbye, children. I’ll see you soon”

“Au revoir les enfants” este o autobiografie scrisa, produsa si regizata Louis Mallesi si are la baza evenimente din copilaria acestuia care la varsta de 11 ani urma cursurile unei scoli catolice. In 1944 in timpul razboiului in Franta, intr-un internat, doi copii, un francez si un evreu (ascuns de preoti in scoala) leaga o prietenie stransa. Colegi de camera, la inceput rivali, cei doi impartasesc un secret. Curand Gestapo ajunge la scoala pentru a-i investiga pe studenti…

Au revoir les enfants (1987)

  • Locul al XII lea: Swing Kids (1993)

„We can’t let them split us apart.”

Produs si regizat de Thomas Carter, filmul ii distribuie in rolurile principale pe Robert Sean Leonard, Christian Bale, Frank Whaley si Barbara Hershey. In Germania celui de-al Doilea Razboi Mondial, muzica Swing incepe sa devina o problema, dar singura sansa de evadare dintr-o lume cruda. Doi studenti. Aceastia se adapteaza vremurilor si sunt Copii Swing noaptea si Tineri Hitler ziua. Decizia lor are un impact imediat asupra lor si a celor dragi. Ce este corect si ce este gresit? Ce-ti este permis in procesul supravietuirii? Muzica bun, dans nebun, ritm, lupte, prietenie. Asta ni se ofera.

M8DSWKI EC005

  • Locul al XIII lea: Out of the Ashes (2003)

„You all knew, and you did nothing.”

Marturia unei supravietuitoare din lagarul de la Auschwith, bazata pe cartea jurnal a Gisellei Perl, “I Was a Doctor in Auschwitz”. Christine Lahti o portretizeaza pe eroina plasata in mijlocul unor brutalizari socante. Aceasta a fost una dintre primele femei ginecolog din Europa de Est care in timpul ocupatiei germane a fost incarcerata intr-un lagar de concentrare. Devenita asistenta criminalului de razboi dr. Josef Mengele, aceasta sfideaza regulile si decide sa schimbe lucrurile. Ani mai tarziu este acuzata ca a conspirat  cu nazistii. Judecata ei este pusa in mainile unor investigatori care fac sapaturi in trecutul ei.

Out of the Ashes (2003)

  • Locul al XIV lea: Jakob the Liar (1999)

“Hunger for hope may be worse than hunger for food.”

Imi amintesc ca este unul dintre primele filme despre Holocaust, urmarit cu multa emotie de mine, un copil curios care privea imaginile cu multa descumpanire si tristete. Atunci l-am lasat pe Robin Williams sa intre in inima mea. Ulterior am descoperit si cartea si am realizat ca povestea are anumite diferente intre film si carte. “Jakob the Liar” ne trimite in mijlocul unui ghteou german din timpul Holocaustului, o a doua adaptare a scrierii lui Jurek Becker, prima datand din 1975. O minciuna nevinovata imprastiata de Iacob binevoitorul, risca sa il condamne pe acesta la moarte. O veste auzita la radio (interzis atunci) se raspandeste si nu mai poate fi tinuta sub control.  Secrete, glume, minciuni, umor rafinat, toate intr-un singur film.

Jakob the liar (1999 2

  • Locul al XV lea: The Devil’s Arithmetic (1999)

„You wouldn’t understand what it was like in the camps.What we lived through, if we lived.
What it was to be a jew. This experience is sofar from your world…”

Creat pentru difuzarile TV, productia este destul de bune realizata. Kirsten Dunst apare alaturi de Brittany Murphy, Louise Fletcher si Mimi Rogers. Aceasta este o tanara egoista neinteresata de dramele traite de familia sa in trecut, atunci cand a fost incercata de tragedia Holocaustului. In mod subit, in timpul unei cine in familie, tanara ajunge in Polonia anului 1941 in trupul unei alte femei abia refacute dupa o suferinta. Prinsa de nazisti, este incarcerata intr-un lagar de concentrare. Umilintele si violentele traite o vor face sa inteleaga altfel viata…

The Devil's Arithmetic (1999) 2

Alte recomandari de filme despre Holocaust gasiti aici.

Vezi si...

19 Comments

  1. Emil Calinescu at  -  Răspunde

    Am vazut cam 7-8 din ele. E o tragedie, dar parca -s prea multe filme pe tema asta. Unele sunt doar ca sa fie. Nu gasesc in topul asta vreun film slab (probabil ca nu sunt), insa am vazut la viata mea filme slabe pe aceasta tema.

    Legat de topul tau, parca as pune Pianistul pe primul loc 🙂

    Salutari 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Emil, multumesc pentru comentariu. Am avut putine indoieli pentru ocupantul locului intai, dar pana la urma m-am hotarat la „Schindler’s List” pentru ca mi s-a parut mai cutremurator si cred ca a aratat cel mai bine acele vremuri. Iti da o senzatie pe care nu o poti ignora. Ca in orice gen, tema sau subiect, intotdeauna sunt si filme bune si filme mai putin bune. Alegerile au fost pur subiective 🙂

  2. Dan Romascanu at  -  Răspunde

    Excelenta idee, Angela – felicitari si multumiri. Daca as face si eu un clasament asemanator al filmelor de gen, cred ca pe primele trei locuri ar fi aceleasi filme, nu neaparat in aceeasi ordine. La lista ta foarte completa si bine documentata si argumentata eu as adauga ‘Shoah’ al lui Claude Lanzman (poate cel mai bun documentar despre Holocaust) http://www.imdb.com/title/tt0090015/ si un film mai deosebit pe care l-am vazut recent – ‘This Must Be the Place’ al lui Paolo Sorrentino, cu Sean Penn in rolul principal, despre care am scris la http://filme-carti.ro/filme/this-must-be-the-place-2011-26079/.

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc tare, tare mult Dan. Conteaza foarte mult pentru mine aprecierile. Sincer iti spun, nu ma asteptam ca acest articol sa ofere atat de multe ecouri si sa fie remarcat. Am mai spus cuiva mai sus ca mi-a fost destul de greu sa asez filmele intr-o ordine. Fiecare are ceva aparte care nu lasa sa fie mai prejos sau mai bun decat celalalt. Am omis sa includ documentare, desi am vazut unele destul de bune la aceasta tema. Cel amintit de tine nu este inca bifat de mine, dar va urma curand. Am citit cronica ta la filmul cu Sean Penn.Felicitari! Nici pe acesta nu l-am vazut:( Oare de ce nu l-au adus omuletii nostri prin cinematografe? Pacat…. Iti multumesc pentru vizita facuta pe blogul meu si te astept sa revii oricand!

  3. Viorel Maier at  -  Răspunde

    Emil, niciodata nu sunt prea multe filme pe o astfel de tema. Gandeste-te ca sunt mult mai multe filme, de pilda, despre cum petrece lumea de Craciun. Si majoritatea dintre ele chiar ca sunt facute „doar ca sa fie”.

    • Angela at  -  Răspunde

      Perfect de acord 🙂 Intamplarea face ca atunci cand lumea sa inhama sa faca un filme despre tragediile care au lovit omenirea isi ia precautii si au grija sa faca lucrurile cu tact si migala pentru ca multi ochi sunt atintit asupra lor.

  4. Laszlo Alexandru at  -  Răspunde

    Foarte buna sinteza, discutabil topul realizat. As fi impins mai jos „Lista lui Schindler” (care pe mine m-a cam plictisit) si „Pianistul” (pe alocuri excesiv de comercial). In schimb impingeam mult mai sus „Fateless”, unul dintre cele mai tulburatoare filme pe care le-am vazut. Felicitari pentru ideea acestei treceri in revista.

    • Angela at  -  Răspunde

      Iti multumesc pentru comentariu si felicitari. Le primesc cu mare placere! Topul ramane deschis pentru orice fel de sugestii, nu este nicio problema. Filmele au fost alese in baza impactului asupra mea si au fost aranjate tot cam in baza acestui criteriu. Fiecare trece un film prin propriul filtru, de unde apare si aceasta diferenta la gusturi.

  5. Radu Ştefan RS at  -  Răspunde

    E un subiect mult prea exploatat de industria cinematografică… Nu ştiu dacă e bine sau rău… Totuşi, am văzut şi eu câteva filme din lista ta şi pot să zic că m-au impresionat foarte mult! Nu prea poţi să faci un film despre Holocaust şi să nu fie bun… „Schindler’s List”, „The Pianist” şi „The Boy in Stripped Pyjamas” mi s-au părut cele mai bune din listă. Mă bucur că ai făcut această leapşă! Felicitări!

  6. Roscovana at  -  Răspunde

    Doua filme care dupa parerea mea lipsesc de pe lista sint „Everything is Illuminated” si „Train de Vie”

    • Angela at  -  Răspunde

      Atunci cand intocmesc un top, imi asum riscul de a omite anumite productii. Multumesc pentru sugestii, oricum. Sunt filme care chiar isi meritau locul in top, dar lista este facuta doar de o singura persoana si mereu vor fi uitate filme importanta. Din greseala….

  7. Bianca Czc at  -  Răspunde

    la The Pianist ,am plans de m-am uscat!Este cel mai frumos film vazut vreodata si chiar dupa ce a trecut o sapt de la vederea sa,tot la el ma gandeam.M-a marcat profund!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail