Aventura, Drama, Romantic, Special

The Mortal Instruments: City of Bones (2013)

mortal_instruments_poster official“ Half Angel, Half human. Beings of immense power, strong enough to restore balance… and protect the world in a war against evil. “

  • Regizor: Harald Zwart
  • Actori : Lily Collins, Jamie Campbell Bower, Robert Sheehan, Kevin Zegers, Jared Harris
  • Gen: Romantic, Aventura, Drama
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara : SUA
  • Durata: 130 minute

Filmele pentru adolescenti au handicapul de a primi inca de la inceput o eticheta care fie le desfiinteaza, fie le sterge treptat orice urma de apreciere minora. Cu un debut slabit de un indice negativ, pus pe seama celorlalte productii cu care se aseamana, lansate si judecate ca fiind reduse calitativ, popularitatea peliculelor targetate unui public tanar, sufera. „The Mortal Instrumensts: City of Bones” apeleaza la aceeasi uzura de tip matrita (triunghi amoros, dragostea imposibila dintre un muritor instabil si o fiinta supranaturala), dar prefera sa azvarle si cateva piese care distaneaza povestea usor lacrimogena de cele altele similare.

mortal instrumenst

Primul volum dintr-o seria de sase (ultima inca nepublicata), prinde ecranizarea aflata sub tutela lui Harald Zwart, un regizor mai degraba pregatit pentru comedii, decat pentru drame cu iz adolescentin. Dar ne putem reaminti ca la ultima sa aparitie se retragea, lasand publicului un reboot pentru „The Karate Kid”, destul de bine evaluat. Primul contact al audientei cu universul imaginat de Cassandra Clare, autoarea seriei, este cu Orasul Oaselor. O suburbie muribunda, ascunsa de ochiul muritorului, este construita cu o arhitectura seducatoare si arhaica, odaile locuintelor permitand sa descoperim o scenografie superba ce pare sa emane un miros acru de vechi. Pentru asta, recunoastere pozitiva.

the-mortal-instruments-city-of-bones-movie-cast (1)

Tanara Clary Fray (Lily Collins) incepe  sa observe si sa imortalizeze simboluri ciudate. Ascunzand asta de mama sa Jocelyn Fray (Lena Headey, prea putin prezenta), nu insista prea mult in cautarea de a gasi vreo explicatie. Intr-o noapte este martora unei crime infaptuite de  Jace Wayland (Jamie Campbell Bower, cu un accent placut).  Problema este ca doar ea a putut zari asasinatul. De data asta isi da seama ca ceva este in neregeula si incepe sa constientizeze ca ceva dincolo de inteles i se intampla, mai ales cand mama sa este rapita si ea atacata de un demon in propriul apartament. Salvata de Jace care se va dovedi un Vanator de Umbre, Clary pleaca alaturi de cel mai bun prieten Simon Lewis (Robert Sheehan) in cautarea unor raspunsuri.

-The-Mortal-Instruments-City-of-Bones-still-simon-lewis-34716832-3000-2000

Uitand ca mitlogoia justifica multe din deciziile si judecatele asupra personajelor, scenaristii omit sa divulge cateva elemente esentiale din harta si legenda construite in jurul protagonistilor. Ti se lasa impresia ca se deschid multe capitole si se inchid brusc, fara a formula un rationament concret. Nu neglijez insa cele cateva twisturi care trimit povestea pe o alta traiectorie decat cea prezisa de spectatorul care se simtea privilegiat ca intuise mare parte din subiect.

Rating autor: nota 5.5

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=6i-VrdQX0k4&w=560&h=315]

Filmul itnra din 6 septembrie in cinematograf e si este distribuit de MediaPro Distribuition.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail