Animatie, Aventura, CineCronici

Planes (2013)

poster planes” Dusty Crophopper: I’m afraid of heights… “

  • Regizor: Klay Hall
  • Actori (voci): Carlos Alazraqui, Dane Cook, Stacy Keach
  • Gen: Animatie, Aventura
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara : SUA
  • Durata: 91 minute

De la producatorii care in urma cu sapte ani aduceau pe marile ecrane o lume populata in intregime de masini antropomorfizate, o incercare timida care avea sa isi demonstreze potentialul in incasari, urmarim acum o reinterpretare a aceleiasi idei, in incercarea de a multumi un public tinta cu cerinte identice. Considerate a fi inutile, glumele si notele de umor nu sunt bifate in scenariu, preferandu-se a se contura o intriga similara cu cea din „Cars” sau „Turbo”, cu interes de a prefigura o tema cu valori morale, despre idealuri si pasiuni, despre conditia de a fi diferit.

PLANES

Desi „Planes” este spin-off al productiei „Cars”Pixar Animation Studios, filmul nu este lansat sub umbrela Pixar. In schimb este o realizare a studiourilor DisneyToon. Planuit a fi primul episod dintr-o franciza de trei capitole, aceasta prima animatie nu se poate lauda cu aceeasi implicare emotionala care obliga spectatorul sa empatizeze cu protagonistii, cum se intampla cu Lightning McQueen. Se subintelege totusi, efortul de a oferi lectii prichindeilor si de a-i impulsiona in realizarea celor mai nebunesti planuri, de a intra in fiecare cursa care se iveste.

planes02

Dusty Crophopper viseaza cu ochii deschisi. Orice zbor deasupra vreunui lan il proiecteaza in mijlocul unui maraton unde miza este faima si satisfactia de a demonstra ca poate fi cel mai bun. Fara a primi incurajarile necesare, Dusty se incapataneaza sa ia parte la prima etapa a curselor si desi iese pe locul sase, lucru care nu ii asigura locul printre cei mai buni, sansele ii surad. Mai trebuie doar sa aiba pregatirea necesara care sa ii asigure primul locul si titlul de campion. Pe langa asta, sa faca fata rautatilor si prejudecatilor competitorilor care-l vor exclus din competitie.

planes02

Urmarita in varianta dublata, animatia are avantajul de a fi fost adaptata cu o traducere perfecta (pana si „Miorita” primeste o referinta). Glumele nu sunt inghesuite. Ba chiar as risca sa spun ca lipsesc. Cu exceptia unui personaj care condimenteaza putin atmosfera pe ritmuri de mariachi, nu ne putem lauda cu avioane care sa poarte dialoguri indraznete si amuzante. Cu toate acestea, pentru publicul caruia i se adreseaza, filmul nu risca sa piarda privitorii in timpul vizionarii. Asta daca media varstei este sub 10 ani.

Rating autor: nota 6

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=38ijnDTMWdo&w=560&h=315]

Filmul intra in cinematografe din 6 septembrie si este distribuit de CineForum

Multumiri TVR pentru concursul organizat.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail