„The True Enigma Was The Man Who Cracked The Code”
CineForum pregateste lansarea dramei biografice „The Imitation Game”, dar premiera nu este una oarecare pentru ca, inainte de a descoperi cine a fost geniul Alan Turing, cel caruia i s-au dedicat pagini intregi de istorie si acum si un film, un grup norocos de bloggeri a ajuns intr-un muzeu care adaposteste o masina Enigma din Romania. Mai exact, una identica cu cea pe care matematicianul a lucrat pentru a decodifica schimbul de mesaje dintre germani. O idee indrazneata si productiva, la initiativa organizatorilor RanEvents Comm.
Invitati in cadrul Muzeului Comunicatiilor si Informaticii (soseaua Bucureşti-Ploieşti, km. 12,5.), o asezare de a carui existenta nu stiam, am avut ocazia sa cutreieram prin incaperi in care s-au adunat date si exemplare unice care detaliaza istoricul comunicatiilor militare, asa cum au evoluat.
„Colectiile muzeului cuprind peste 10.000 de exponate si obiecte, prezentate cronologic si/sau tematic, in conditii muzeografice deosebite. Cele mai valoroase colectii sunt cele de tehnica de comunicatii si informatica si cea de carte veche, regulamente, instructiuni si publicatii.”
Urmand firul logic al dezvoltarii mijloacelor de comunicare in lupte, in armata, am fost ghidati prin mai multe camere, incepand prin a le analiza pe cele mai rudimentare, oprindu-ne undeva in anii ’80. Ultima, de altfel si motivul vizitei noastre a fost Enigma germanilor. Dispozitivul este de altfel si centrul de interes pentru filmul care ne-a adus impreuna astazi. In „The Imitation Game” vom urmari cum a reusit britanicul Alan sa descifreze legile dupa care functiona Enigma, un sistem complex de comunicare navala a germanilor, ajutand astfel aliatii sa castige cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Si pentru ca vorbim despre Alan Turing, matematician, logician, criptanalist, filosof, pionier britanic in stiinta computerelor, mai pe scurt un om care lucra cu cifre, va las mai jos cateva date in numere ale filmului:
- Benedict Cumberbatch este inrudit cu Alan Turing. Conform istoricului familiei, cei doi sunt veri de gradul al 17 lea.
- „The Imitation Game” este al doilea film care relateaza viata lui Alan, dupa modestul „Breaking the Code„, o productie pentru televiziune din 1996
- Pe langa abilitatile de geniu, Alan Turing a fost si maratonist. In film nu se detaliaza, dar are un record personal, din 1946: 2:46:03.
- Benedict Cumberbatch si Keira Knightley se afla la a doua colaborare, prima fiind tot despre un film cu date despre WWII: „Atonement”.
- Filmarile pentru productie s-au incheiat la 11 noiembrie 2013, ceea ce coincide cu o zi de comemorare ce dateaza din 1919, pentru cinstirea mortilor in luptele razboaielor- „Remembrance Day”.
- Pe 23 noiembrie 2014 Google a lansat online o provocare,”The Code-Cracking Challenge”. Competitia oferea intrari la premiera de la New York, celui mai rapid participant.
- Multe dintre informatiile care au stat la baza spargerii Enigmei au fost clasificate de catre guvernul american, pana in 1996.
- In 2000 se declasifica un volum de 500 de pagini, scris de trei dintre persoanele implicate in procesul de la Bletchley Park, din 1945 „The General Report on Tunny”
- Filmul numara momentan 38 de premii si 94 de nominalizari, dintre care 8 la Oscar
- Cotele de apreciere ale productiei sunt urmatoarele: IMDB 8,2, Rotten Tomateos 90% si Metacritic 72%.
The Imitation Game intra in cinematografe din 30 ianuarie si este distribuit de CineForum.
Multumiri si felicitari echipei RanEventsComm pentru invitatie, pentru intiativa si pentru o experienta de-a dreptul interesanta. O spune un cinefil care astazi a descoperit lucruri nestiute. Bravos 🙂
P.S.: Curand o galerie oficiala de poze.
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply