“You’re my husband, you’re the father of my children. Even when you’re here, you’re not here. I see you, I feel you, but you’re not here.”
- Regizor: Clint Eastwood
- Actori: Bradley Cooper, Sienna Miller, Kyle Gallner, Ben Reed, Jake McDorman, Sammy Sheik, Sam Jaeger
- Gen: Drama, Razboi, Biografic
- Premii: 6 premii, 17 nominalizari (6 la Oscar)
- Tara: SUA
- Durata: 132 minute
Cine ar crede ca un om mai poate fi capabil sa faca regie, arta, la 84 de ani? Clint Eastwood poate. Si face si bine, daca asta era ingrijorarea. Cu „American Sniper” nu atinge valorile ridicate pe care le stabilise cu anterioarele „Million Dollar Baby”, „Mystic River”, „Gran Torino” sau „Changelling”. Problema cu „American Sniper” este ca povestea functioneaza la nivel local. Un film care pulseaza prin toate venele orgoliu american si care preaslaveste spiritul de sacrificiu al omului care alege tara inaintea familiei, nu pare sa aiba acelasi randament oriunde. Cu sase nominalizari la Oscar se pune in discutie justificarea acestora. Dar cine sunt eu sa ma revolt? Si unde ar fi dreptate daca filmul ar fi fost neglijat pe propriul taram?
Lunetistii din filme sufera aproape de fiecare data se sindromul perfectiunii. Desi aproape niciodata nu vor recunoaste cat de buni sunt in manuirea armei si in tintirea inamicului, protagonistul este perfect constient de talentul sau, fara a se promova (vezi „Elephant White”, „Wanted”, „Shooter”, „Sniper”). Personajul lui Bradley Cooper nu face exceptie de la regula. Si daca vorbim de duelari intre doi profesionisti cu luneta, atunci cu siguranta „Enemy at the Gates” nu este depasit si isi poate pastra linistit titlul de cel mai bun film cu si despre lunesti.
Biografia lui Chris Kyle (Bradley Cooper), puscas marin din trupele SEAL. Asupra acestui aspect se concentreaza filmul. Relatand istoria Legendei, inca de la inceput (interesant discursul tatalui de la inceput), de cand Chris era copil, pelicula trateaza superficial schimbarile traversate de protagonist. Din cowboy dedicat, tanarul simte chemarea pentru armata, atunci cand afla despre un atac asupra tarii si bumul patriotic ia avant. Devenind unul dintre cei mai buni, barbatul uita sa lasa traumele razboiului pe terenul de lupta, iar viata de familie ii este straina desti este tata si tot. Poate cele mai bune momente sunt cele in care soldatul incearca sa se adapteze la traiul de om normal.
La scenele de actiune se simte cel mai bine colaborarea buna dintre Eastwood si Cooper. Deloc detasati, cei doi testeaza situatiile limita, drama personala trecand pe planul secund. Amintind de cicatricile pe care soldatii le poarta mereu cu ei, „American Sniper” poate parea un film de razboi al naibii de bun. Doar ca propaganda egoista diminueaza nedrept aprecierea la nivel global. Cooper se detaseaza de rolurile de baiat chipes si demonsteaza (din nou) ca este capabil, reusindu-i o eulogie politica.
Vizionare trailer:
nota - 75%
75%
Nota
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
2 Comments
“American Sniper”/ “Lunetistul american”: domina | CineAmator
American Sniper/ Lunetistul American [Featurette] | CineAmator