Drama, SF, Special

The Hunger Games: Catching Fire (2013)

HUNGER GAMES POSTER“ You fought very had in the Games, Miss Everdeen. But they were games. Would you like to be in a real war? Thousands of your people dead. Your loved ones….Gone”

  • Regizor: Francis Lawrence
  • Actori: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Bruce Bundy, Lenny Kravitz, Stanley Tucci, Philip Seymour Hoffman, Jeffrey Wright
  • Gen: Drama, SF
  • Premii: un premiu, doua nominalizari
  • Tara:  SUA
  • Durata: 146 minute

In urma cu un an de zile faceam cunostinta cu o natiune totalitara, subjugata unei lumi distopice pe baza unui regim dictatorial. Curajos, serios, intepator, futurist si cu mult mai matur, acest al doilea episod din cronica Panemului face dreptate universului imaginat de autoarea trilogiei. Consider ca cea mai inteligenta miscare a fost inlocuirea regizorului, schimbare care a lucrat in favoarea prelucrarii conflictelor sociale si morale. Indaratnicia de a se fi pastrat replici si secvente cruciale din carte diferentiaza un scenariu ce ar fi putut cadea in derizoriu de unul cu un pachet complet de sentimente, fie curaj sau lasitate, in toate formele.

the-hunger-games-catching-fire-trailer-screenshot-victors-village

Pe ruinele unui fost continent se ridica Panemul. Intr-un viitor plin de anomalii, din multimea umila, o gaita zeflemitoare radea in fata Capitolului. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence cu devotament mai mare pentru personaj, lasandu-i vulnerabilitatea necesara) sfida intr-un final Capitolul, reusind sa castige editia anterioara.
In turul de victorie alaturi de partenerul de Joc, Peeta ( Josh Hutcherson) si mentorul lor Haymich (Woody Harrelson), este martora unor scanteie care pot aprinde o revolutie. Cu o lectie invatata de la insusi presedintele Snow, constient de amenintarea pe care o reprezinta, Katniss zambeste in fata camerelor. Pentru ca revoltele nu pot fi oprite, eliminarea este planuita si pentru Jubileul Pacii se da un decret nou. La a 75 a editie, tributurile vor fi alese dintre castigatorii fiecarui district. Katniss trebuie sa se intoarca in arena….

peeta-effie-katniss-reaping-higher-res

 

Se simte Oscarul castigat de Jennifer pentru ca aici face o figura mai frumoasa decat in prima parte. Josh Hutcherson este fara indoiala surpriza cea mai mare. Nu doar ca isi dezvolta chiar sub fata ta personajul, dar ajungi chiar sa il intelegi mai bine. Donald Sutherland intimideaza mai mult si simtim parfumul acrisor care o speria pe Katniss, iar Philip Seymour Hoffman apare prea putin. Dar suficient pentru a intelege cat cantareste ca protagonist intr-un joc. Da, in comparatie cu prima incercare de a contura Capitolul, acum observam o mai buna atentie la machiaj si costume, culorile nemaiparand curcubeie sclipitoare si atat.

catching-fire-haymitch

Scenele din arena sunt preferatele mele si nu sunt doar confruntari. Discutiile nu par fara noima si dialogurile banale isi primesc insemnatatea ulterior, desi poate ca uneori imi lasa impresia ca ceva lipseste. Imi place ca personajele sunt mai umanizate. Personajul lui Katniss este o simbioza intre tarie si vulnerabilitate. Audienta o surprinde cu temeri constante pentru cei dragi si cu traume pentru actiunile anterioare, fara a-si ascunde emotiile. Sunt multumita pentru ca incadraturile sunt statice si ca unghiurile de filmare iti permit sa faci o panorama a zonei de actiune. Pentru o productie SF fara plasare temporala, efectele, gadgeturile, stilul fashion si discrepantele intre saracie si avutie, trag o linie groasa intre aparente si realitate, pana la obligatia de a disimula surasuri.

the hunger games catching fire

Cele mai frumoase scene sunt cele cand actiuni subtile de bravare ignora orice indatorire. Ma nemultumeste totusi ca (din nou) sunt incerte sentimentele unor protagonisti si ca un triunghi amoros, uneori fortat, devine o amenintare pentru un subiect cu tente morale si pertinente. „The Hunger Games: Cathcing Fire” reaminteste ca publicul adolescent avea candva filme de inspiratie fantastica, turnate cu suport al scenariului bazat pe ironii, preocupari pentru reamintirea unui ideal sau versiuni credibile ale unui posibil viitor.

Si da, astept cu si mai mare nerabdare urmatoarele doua parti pentru ca stiu ce urmeaza sa se intample. Si pentru ca produsul cu care am fost ofertata acum este incredibil, nu pot decat sa revad aceasta a doua parte. Fie si doar pentru a retrai cateva momente favorite sau pentru a revedea creditul final de doar cateva secunde cu gaita care-si deschide aripile.

Rating autor: nota 9.5

„May the odds be ever in your favor”

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ySWB-qzUBY0]

 Multumiri gazdei IMAX si invitatiei transmise de CineForum.

Filmul intra din 22 noiembrie in cinematografe.

Vezi si...

16 Comments

  1. Dorin at  -  Răspunde

    Am avut același sentiment de ambiguitate în legătură cu relațiile citind cartea. Inițial mi s-a părut exagerat, stupid pe alocuri. Dar după aceea mi-am amintit că totuși, Katniss are 17 ani. Și în acest context are sens fără îndoială ezitarea, ambiguitatea triunghiului.

    Abia aștept să văd filmul. 🙂

    • Angela at  -  Răspunde

      Mi se pare ca in carte sunt lamurite altfel lucrurile. Cel putin in cazul lui Katniss stim de la inceput ca pentru Gale are un sentiment de prietenie care este confundat poate doar o data cu iubirea, iar pe Peeta invata sa il iubeasca pe parcurs. Iar Peeta chiar isi marturiseste sentimentele si nu este chiar prostanacul din film, in ciuda sensibilitatii sale. O sa iti placa filmul! Si sunt sigura cand spun asta 🙂

      • Dorin at  -  Răspunde

        Cred că în interpretarea a ceea ce simte Katniss pentru Gale uităm prea des în timp ce citim cartea că ea e totuși minoră. Pe alocuri însă m-a mirat reluctanța ei de a se implica într-o relație cu Gale sau cu Peeta, sau cu amîndoi(?! I bet there’s fan fiction distorting my words already out there). Dar a trebuit să accept personajul creat de Suzanne Collins, chiar dacă nu seamănă cu un teenager de azi. Pe de altă parte, abia în cartea a treia am reușit să apreciez personajul creat, și să-i accept construcția.

        😀 Îți dai seama că de-abia aștept să văd filmul. Dar din păcate nu o să îl văd săptămîna asta, că la mine la sat (Brașov) avem o singură sală de cinema și deja e ocupată pe cam toată săptămîna *sigh*.

        • Angela at  -  Răspunde

          te astept cu o parere dupa ce il vezi. sunt curioasa daca o sa fii la fel de multumit ca si mine de cum s-au tinut de subiectul din carte 🙂 bine, spre final mi se pare ca face alegerea corecta si o si motiveaza in doar in cateva cuvinte. ce ma deranjeaza din prima parte este ca fac din peeta un bleg, sentiment pe care prima carte nu mi-l lasa. imi ramane doar sa iti urez vizionare placuta!

  2. Anu Ska at  -  Răspunde

    Au trecut doar cateva ore de la vizionarea celei de a doua parti din Jocurile foamei si am o foame de lup ca sa zic asa in al revedea cat de curand, sunt sigura ca mai sunt detalii de vazut pentru ca pur si simplu am fost foarte cucerita de film si actiunea eroilor. Va recomand sa cititi seria si sa vedeti cele doua parti chiar merita.

    • Angela at  -  Răspunde

      asa eram si eu joi:) deja planuiesc sa il revad saptamana viitoare, din nou!

  3. Anu Ska at  -  Răspunde

    Mi-a placut foarte mult, l-as revedea asta e sigur. Multumesc frumos Angela. You are the Best!

    • Angela at  -  Răspunde

      total de acord! cu mare placere! ma bucur ca am putut face aceasta bucurie 🙂

  4. cameleonii at  -  Răspunde

    Felicitari pentru comentariu! Foarte bun.
    Cat despre film: eu nu i-as acorda 9.5 ci 10. Pur si simplu Catching Fire ridica atat de mult stacheta incat restul filmelor aparute pana acum ar trebui sa ingenuncheze in fata lui.
    Interes MAXIM pentru partea a 3-a.

    • Angela at  -  Răspunde

      iti multumesc pentru aprecieri 🙂 primesc cu drag! din principiu nu am sa dau 10 niciunui film. nu ca nu ar merita, dar nu vreau sa cred ca neindreptatesc alte filme. si 9,5 este o nota mare, dar m-am lasat condusa de subiectivism pentru ca imi sunt tare dragi cartile si sunt un fan declarat al francizei.si da, in comparatie cu prima parte, este incredibil de bine realizat. si da cateva lectii stereotipurilor cladite de filmele pentru adolescenti.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail