Aventura, Drama, Fantastic, Special

The Hobbit: The Desolation Of Smaug (2013)

POSTER“ Where does your journey end? You seek that which would bestow upon you the right to rule. The quest to reclaim a homeland and slay a dragon.”

  • Regizor:  Peter Jackson
  • Actori: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Lee Pace, Luke Evans, Benedict Cumberbatch
  • Gen: Aventura, Drama, Fantasic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara:  SUA
  • Durata: 161 minute

Peter Jackson (intr-un cameo ce aminteste de cele ale lui Hithcock) revine sau mai degraba continua sa faca ceea ce stim ca ii place cel mai mult: sa recreeze cinematografic universul tolkian imaginat in urma cu mai bine de opt decenii. Dimensiunile epice lansate odata cu trilogia „The Lord of the Rings”, au primit o mostra reinventata anul trecut cu un prequel nedrept comparat cu debutul initial. Dupa „An Unexpected Journey„, „The Desolation of Smaug” continua intr-un ritm mai putin alert dar ascendent aventurile hobitului Bilbo (Martin Freeman, mult mai constient de personajul sau) si ale insotitorilor sai.

the-hobbit-the-desolation-of-smaug-600x248

O detaliere incredibila a scenografiei va taia din nou rasuflarea. Ar putea fi nedrept sa judeci un film doar in baza unor decoruri, lucru pe care vreau sa il evit, doar ca satele (superba infatisare a Laketown), asezarile surprinse prin umbletele personajelor, nu-ti permit sa fii atent la stangacii, daca ar exista. Daca la costume nu prea se ofera ocazii pentru a excela, revin din nou la locatii si nominalizez cu entuziasm peisajele. Nu stiu cat contribuie la aprecierea acestora ecranul IMAX, dar alegerile isi dovedesc in multe cadre inspiratia. Pana si spatiile subterane sunt croite incredibil, ofertandu-te cu o claustrofobie indusa intocmai.

The-Hobbit-Smaug-4

Structura repetitiva pare a te amagi cu o neachitabila senzatie de familiaritate care din nefericire isi gaseste radacini in secvente comune cu altele mai vechi. In ciua acestei comparatii, „The Desolation of Smaug” are grija ca dupa declansarea intrigii sa inspire relativ, o poveste diferita. In ciuda deselor calatorii intreprinse la pas, putinele opriri facute de gnomi, sunt suficiente ca popasurile sa permita cateva discutii si revelatii in poveste. Unele personaje sunt aduse in subiect exact cand anumite puncte puteau deveni moarte, astfel ca (re)vederea cu Legolas (Orlando Bloom intareste crezul ca doar rolul asta i se potriveste) incanta si cunoasterea lui Bard (Luke Evans, extrem de carismatic) bucura. Daca intial Evangeline Lilly pare usor nesigura, spre final stinge cele cateva mici neplaceri care ar fi putut-o judeca. Postura de elf i se ataseaza cu usurinta si frumos chiar.

the-hobbit-desolation-of-smaug-luke-evans-600x248

Pana la infatisarea dragonului Smaug (voce Benedict Cumberbatch- fantastic), trebuie sa asteptam ceva. Mitologia tesuta in jurul dragonului ajunge sa il urmareasca in primul close-up, atunci cand vedem bestia dormind, ingropata in aur.  O vedere groaznic de minunata. Poate ca nu te sperie pentru ca nu trebuie, dar scena se impune prin dimensiuni. De altfel totul este hiperbolizat in Erebor. O augmentare din care deriva insemnatatea utilizarii unor efecte speciale relevante si bine potrivite.

hobbit-desolation-smaug

Si daca in celelalte capitole aveam si o poveste de dragoste, cea dintre Aragorn si Arwen, de data asta primim inca una ce poate rivaliza cu cea din urma, dar care pare mai putin veridica. Tauriel (Evangeline Lilly) si Kili (Aidan Turner). Cei doi devin un pretext de a lua cateva pauze de la aventurile numeroase ale jumatatilor de oameni. „The Hobbit: The Desolation of Smaug” este un film ce se aliniaza in rand cu celelalte legende transpuse pe ecran, printre putinele adaptari fantastice ce isi impun obligativitatea pentru vizionare.

Rating autor: nota 9.5

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=07Jh4I7mEtw&w=560&h=315]

Filmul intra in cinematografe din 13 decembrie si este distribuit de Forum Film.

Vezi si...

7 Comments

  1. cameleonii at  -  Răspunde

    Pe principiul ” M-ai pacalit odata sa-ti fie rusine, m-ai pacalit de 2 ori sa-mi fie rusine „, nicio recenzie cat se poate de pozitiva nu ma mai poate convinge sa pun piciorul in cinema la acest film. Mi-a fost de ajuns cu prima parte-extrem extrem de slaba, incat nu mai vreau sa retraiesc experienta. Si asta o spune un fan infocat LOTR.
    Oricum..felicitari pentru recenzie!

    • Angela at  -  Răspunde

      Hey, cum sa te pacalesc?:)) Cel mult, fac sugestii si ma rog ca lumea sa fie pe aceeasi lungime cu mine :)Imi pare rau de dezamagirea ta, Stiu cum este sa astepti un film, pentru care sa iti declari deja entuziamsul si prematur dorinta de a placea si sa primesti ceva sub limite. Poate ca eu nu am fost atat de critica tocmai pentru ca nu am ridicat standardele foarte sus. Oricum, eu ti-as recomanda sa il vezi. Poate ai o surpriza placuta!

  2. John Constantine at  -  Răspunde

    Abia l-am vzut. I-am dat 9 (putin mai bun ca primul, si mai legat).

    cameleonii nu se referea la tine. E o vorba (fool me once, fool me twice). Pacat ca nu i-a placut, a pierdut un film bun.

    • Angela at  -  Răspunde

      ma bucur ca ti-a placut si ca nu te-a dezamagit. la mine, ca si in cazul tau, notarea este subiectiva. mi s-a parut mai bun decat prima parte. cel putin la dezvoltarea personajelor. gusturile nu se discuta:)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail