CineCronici, Thriller

The Captive (2014)

the-captive-166420l-175x0-w-7060d5bb Streams of pleasure ever flowing, fruits ambrosial ever growing, golden thrones, sarry crowns are the triumphs of the blest. When from life’s dull labour free clad with immortality, they enjoy a lasting res

  • Regizor: Atom Egoyan
  • Actori: Ryan ReynoldsScott SpeedmanRosario Dawson, Bruce Greenwood, Kevin Durand, Mireille Enos
  • Gen: Thriller
  • Premii: niciun premiu, o nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 112 minute

Desi „The Captive” are aceeasi atmosfera glaciala specifica filmelor nordice (peisaje albe inecate cu zapada), filmul nu este la fel de patrunzator in mesajul final sau in canalul de comunicare. Cu toate aceastea, realitatea relatarilor ramane valabila: traficul de copii, rapirile in plina zi si destramarea familiei ramase in urma. Atom Egoyan scrie si regizeaza drama, in masura adaptata precedentului „The Devil’s Knot”, furand practic si bucatele din suspansul pe care il asocia thrillerului „Where the Truth Lies”. Migrand din trecut in prezent si invers, poate parea derutant. Mai ales cand datele temporale sunt neprecizate si doar actiunea este punctul de reper in desfasurarea evenimentelor. 

captive-1

Voaiorismul capata aici o alta nuanta, una si mai degradanta tocmai prin atentia si rafinamentul cu care este proiectata. Un nou tip de satisfacere sta de data asta in urmarirea suferinzilor care plang pierderile, jucandu-te cu mintile lor, doar cat sa nu ii innebunesti. Tortura psihica, un artificiu smart, paleste totusi in comparatie cu chinul si framantarile din recentul „Prisoners„, acolo unde rabdarea nu era testata (pana la limita), permitand si interventia publicului pentru a descifra puzzle-ul. Judecat doar din prisma temei alese- abuzul sexual asupra copiilor, filmul este necrutator si intepator. Cand vine vorba de executare se numara handicapurile dezavantajoase, dar care palesc in comparatie cu constructia personajelor, in principal a celor principale pe care iti este clar ca trebuie sa le urasti. Sau sa plangi soarta unora.

the-captive-(2014)-large-picture

Un cuplu comun, dintr-un tinut rustic, intr-un punct uitat de pe harta: Matthew (Ryan Reynolds, fortata interpretare) si Tina (Mireille Enos, fantastica). In urma unei plimbari obisnuite, in drumul spre casa, Matthew isi pierde fiica. Fata in varsta de 9 ani dispare din masina parcata, ducand politia la diverse suspiciuni si mama in pragul nebuniei. Acuzandu-si in permanenta sotul de responsabilitatea de care s-a lipsit, femeia alege sa se izoleze si sa arunce remarci rautacioase asupra sotului pe care candva il iubea, de altfel daramat. Cativa ani mai tarziu, doi politisti care lucreaza la caz, Nicole (Rosario Dawson, stablia in recitari) si Jeffrey (Scott Speedman, probabil cel mai convingator in rolul de politist nestiutor) dau de indicii noi care le confirma banuielile: Cassandra poate fi in viata. Interventiile care intrerup constant firul narativ ajuta la sustinerea interesului audientei care uneori poate fi pierduta.

the captive

Consider ca cea mai mare greseala a filmului este faptul ca s-a pus intreaga povara a filmului pe umerii lui Ryan Reynolds, deloc constient si capabil de suferinta personajului. Desi are cateva cadre cand rabufinirile sunt autentice. Ritmul instabil este un atu. Peisajele glaciale, la fel. Asa se intampla si cu tonurile reci ale muzicii alese. Misterul sufera deformari, cand ni se lamureste inca de la inceput perspectiva ce tine loc de concluzie. Desigur raman intrebarile adiacente si asta este poate cel mai bun aspect: cum s-a ajuns in acel punct. „The Captive” poate suferi in multe ipostaze, dar pentru un thriller cu motivele ascutite infatisate, ce primim este suficient. In ciuda fantasmelor exagerate si indulgente.

Rating autor: nota 7

Vizionare trailer:


http://youtu.be/4ADqB0gS9Ec

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.