CineCronici, Crima, Thriller

[REVIEW] Triple 9 – Codul strazii (2016)

Triple_9_1454926462_2016”- How’s your job going?
– You know, spend my time trying to make a difference. I know how that sounds.
 You’re gonna make a difference. You ain’t gonna make a fucking difference. Forget about that. Your job: out-monster the monster then get home at the end of the night.

  • Regizor: John Hillcoat
  • Actori: Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Anthony Mackie, Aaron Paul, Norman Reedus, Woody Harrelson, Kate Winslet, Clifton Collins, Jr.,Michael K. Williams, Teresa Palmer, Gal Gadot
  • Gen: Thriller, Crima
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 115 minute

John Hillcoat m-a cucerit in 2009 cand cu ‘The Road‘ adapta un roman in care personajele nu aveau nume, ci erau piese neglijabile care defilau in cenusa, ruine si moarte, prin peisaje postapocaliptice. Ulterior, dupa trei ani i-a adus impreuna pe  Shia LaBeouf, Tom Hardy, Gary Oldman, Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Jason Clark si Guy Pearce intr-un veritabil film cu crime despre comertul ilegal cu alcool in anii ’30, cand legile prohibitiei erau facute pentru a fi incalcate. In ‘Triple 9’ regizorul duce violenta la un alt nivel si filmul se apropie uneori de momentele viscerale si brutale care au facut din finalul ‘End of Watch‘ unul apreciat si memorabil (si putin din freneticul ‘Heat’).

Cu o distributie deloc neglijabila, filmul alatura elementele specifice mai multor genuri (drama, thriller, crima) si executa minutios tema jafului. La inceput subiectul pare greu de urmarit, cel putin pana iti dai seama care sunt legaturile dintre personaje, ce ii motiveaza si care le sunt planurile.

Avem asadar un portret realist si dur, dar nu absurd despre politistii corupti si despre mafie. Iar cei mai multi dintre acestia au busola moralei defecta si ar face orice pentru ei, egoismul si lacomia definindu-le caracterele.

In Atlanta, un oras sufocat de crime, jafuri si alte diverse infractiuni, politia incearca sa tina totul sub control. Casey Affleck este Chris Allen, un detectiv recent transfer la o unitate noua. Nepotul unui sergent (Woody Harrelson) care are propriile metode sa rezolve cazurile, este pus in echipa cu Marcus Atwood (Anthony Mackie). Acesta este bun prieten cu Jorge Rodriguez (Clifton Collins Jr.), Michael Belmont (Chiwetel Ejiofor) si doi frati (Norman Reedus and Aaron Paul). Chris investigheaza in paralel mai multe cazuri si gaseste legaturi cu un jaf recent executat. Acesta are ramificatii pana la mafia ruseasca, condusa de Irina Vlaslov – o Kate Winslet rece, fara emotii, care convinge si sperie.

La nivel de interpretare, cel mai mult mi-au placut Kate, Chiwetel Ejiofor si Aaron Paul, care au avut si cele mai solicitante partituri. Insa Casey Affleck are cel putin doua momente cand incanta (vezi scena din aparatament cand se urmareste un suspect). Cu el intervin si defectele care fac productia una siropoasa, mai ales cand ni-l arata in relatia cu sotia, in postura de om de familie. Mai ales cand tot ce vedem in exterior este o lume necrutatoare. Dar inteleg decizia, tocmai pentru a se evidentia cat de diferit este acesta.

Tradarea este un laitmotiv cu mai multe ocazii.. ‘Triple 9’ este intens, este indraznet si devine necrutator in ultimul act, cand totul este impachetat cu multa actiune, scene previzibile dar deloc suparatoare, care doar dovedesc calitatile personajelor si interpretari nicidecum subrede.

Filmul nu incearca sa fie mai mult decat ce promite si se rezuma la o poveste bine redata care iti prinde interesul odata cu prima dezvaluire. Dupa, punem minusurile pe seama coincidentelor, fara sa ne dezlipim insa ochii de pe ecran, unde in continuare avem livrate momente cu tensiune.

Filmul intra in cinematografe din 11 martie si este distribuit de InterComFilm.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.