CineCronici, Drama

[REVIEW] ‘The Revenant’ (2015)

the-revenant-139156l-1600x1200-n-d8e0e110“ As long as you can still grab a breath, you fight. You breathe. Keep breathing. When there is a storm. And you stand in front of a tree. If you look at its branches, you swear it will fall. But if you watch the trunk, you will see its stability. ”

  • Regizor: Alejandro González Iñárritu
  • Actori: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter, Domhnall Gleeson, Paul Anderson, Forrest Goodluck
  • Gen: Drama
  • Premii: 32 premii, 123 nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 156 minute

Marele favorit al criticii, “The Revenant” s-a lansat in umbra “Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (acelasi Iñárritu vizionar) doar pentru a straluci mai sfidator. Regizorul renunta la apostrofarea si ironizarea personajelor, pentru a face din protagonistul interpretat cu migala de Leonardo di Caprio, un pilon puternic al peliculei. Filmul este poetic uneori in ceea ce priveste frumusetea imaginilor, brutal de realist in ceea ce priveste machiajul ranilor, dar mai ales impunator ca regie. Si asta fara sa impresioneze prin povestea care urmeaza un fir narativ simplu.

Adaptarea western are la baza biografia lui Hugh Glass, transpusa in romanul “The Revenant: A Novel of Revenge”, semnata de Michael Punke. Partial dezvoltat cu teme de supravietuire, subiectul este tratat ulterior ca un monolog despre razbunare, o obsesie usor confundata cu ideea de a face dreptate sau de a pedepsi.

Fara introduceri inutile filmul debuteaza cu deschiderea unei sesiuni de vanatoare. In anul 1823, o grupare de barbati care vinde blanuri, este prinsa in salbaticia Louisianei, atunci cand membri acesteia cad prada ostilitatii indienilor nativi americani si ii prind intr-o ambuscada. Dupa ce mai putin de jumatate dintre acestia reusesc sa supravietuiasca, capitanul Andrew Henry da ascultare ghidului Hugh Glass, singurul care cunoaste imprejurimile. Atacat de un urs grizzly, aceasta ingreuneaza inaintarea colegilor sai, dar se incapataneaza sa ramana in viata. Doar pentru a fi abandonat de cei pe care ii avea sub grija.

Emmanuel Lubezki, directorul de imagine, este un adevarat maestru, cel din pricina caruia se castiga (probabil) cele mai multe aprecieri. De la optiunea de a se folosi ca un oportunist de lumina naturala, de la slabiciunea de a lua cadrele de jos, domnul denota o finete ireprosabila. Indiferent ca opteaza pentru wide shots sau pentru  long takes, domnul o face pentru a accentua realismul si pentru a captura frumusetea si asprimea salbaticiei.

Si de multe ori te tine in suspans. Personal consider ca cel mai bine a reusit sa perturbe linistea, atunci cand indienii ataca la inceput. Si mai putin atunci cand ataca ursoaica, desi momentul ala declanseaza intriga.

Will Poulter surprinde, mai ales dupa ce in filmografia sa predomina filmele de comedie. Aici dovedeste o capacitate uimitoare de a transmite. Cu o infatisare mai mica, dar mai graitoare Domhnall Gleeson (‘Ex-Machina’, ‘About Time’, ‘Unbroken’, ‘Brooklyn’, ‘Calvary’) candideaza pentru cea mai buna interpretare. Castiga insa Tom Hardy, aflat la egalitate cu Leonardo di Caprio. Iar atunci cand sunt in duet, ambii sperie prin taria cu care se lasa absorbiti de personajele lor.

Un film meticulos montat si turnat, “The Revenant” este o experienta captivanta, redata cu scene violente, cu momente simbolice si emotionante (sotia care da lectii, dincolo de mormant). Se acorda o atentie deosebita cunoasterii personajele, posedate de gandurile negre care intuneca ideea de rascumparare. Filmul sugereaza subit si subtil un ciclu al mortii, intr-o joaca cinematografica cu un profund impact visceral. Transforma orice intalnire cu natura, intr-un obstacol care devine spectacol – raurile, cascada, copacii, animalele – comploteaza pentru un fir narativ epic al agoniei.

Filmul intra in cinematografe din 22 ianuarie si este distribuit de Odeon Film.

Vizionare trailer:

 

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.