Mister, Special, Thriller

[REVIEW] The Gift/ Cadoul (2015)

The_Gift_afis„Simon says ‘new house’. Simon says ‘beautiful wife’, Simon says…. you think you’ve done with the past, but the past has not done with you”

  • Regizor:  Joel Edgerton
  • Actori: Jason Bateman, Rebecca Hall, Joel Edgerton, David Denman, Busy Philipps, Allison Tolman, Katie Aselton, Nash Edgerton
  • Gen: Thriller, Mister
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 108 minute

Australianul Joel Edgerton isi face debutul in regie si pot sa confirm ca premisele sunt imbucuratoare. Actorul a mai cochetat cu alte atributii din lumea filmului, desi s-a remarcat ca actor, insa s-a ocupat si de cateva scenarii primite bine de critica – „The Pitch” (2001), „The Square” (2008), „Felony” (2013), „The Rover” (2014). Pentru genul thriller psihologic filmul este o surpriza foarte buna, cu un ambient ce aminteste de produsele europene. Increderea regizorului in proiect pare molipsitoare astfel ca de cele mai multe ori alegem sa bagam sub pres micile neajunsuri (scapari in scenariu sau camera care aluneca uneori, fisuri in relatiile dintre personajele). Cu toate ca prima jumata de ora este statica, molcoma, se reuseste ca dupa momentele de introducere sa se gaseasca o formula generoasa pentru a speria si pentru a invita sa se faca scenarii cu propriile raspunsuri.

„The Hand That Rocks the Cradle”, „Single White Woman”, „Fear”, „Mother’s Boy” sau chiar si „Fatal Attraction”, sunt doar cateva dintre filmele cu care „The Gift” seamana la atmosfera, avand cam aceeasi tensiune care conditionau acele poductii din ’90 sa fie unele dintre cele mai bune din categoria obsesii, razbunare si personaje de tip stalker. Imprumuta si elemente tipice peliculelor care se bazeaza pe intorsaturile de situatii si iti da informatii cu picatura, sarcina de a le gasi raspunsuri fiind amananta pana spre final cand descoperi de fapt care este rostul tachinarii. Se joaca constant un joc al secretelor si se simt eforturile de a nu divulga totul, intr-o incercare de a nu face previzibil scenariul.

Jason Bateman si Rebecca Hall interpreteaza cuplul Simon si Robyn, recent casatoriti. Viata lor se va schimba radical atunci cand o veche cunostinta a lui, intra in viata amandurora. Fostul coleg de liceu, pe care nu l-a mai vazut de 20 de ani este decis sa ia cu asalt linistea casniciei si a caminului lor, trimitandu-le tot felul de cadouri dintre cele mai dubioase, facand un teasing macabru in incercarea de a dezgropa un secret ingropat cu doua deceni in urma. Este destul de greu sa nu acordam profunzime personajului lui Edgerton, care seamana la inceput cu un Robin Williams care developa poze intr-o camera obscura.

„The Gift” bifeaza un debut mai mult decat decent si te lasa minute bune dupa final, sa cugeti putin asupra deznodamantului, cu atat mai bine, unul deschis, aproape frustrant. Joaca psihologica te castiga, la fel de mult ca mutarile facute de personajul lui Gordon, pe care il poti cataloga ca negativ, dar si pozitiv, ramanand cu aceeasi nedumeririe, chiar si dupa ce ii afli povestea.

Filmul intra in cinematogafe din 7 august si este distribuit de InterComFilm caruia ii multumesc pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail