CineCronici, Comedie, Romantic

[REVIEW] My Big Fat Greek Wedding 2 (2016)

nunta-a-la-grec-2” Once upon a time I had a big fat greek wedding.”

  • Regizor: Kirk Jones
  • Actori: Nia Vardalos, John Corbett, Michael Constantine, Lainie Kazan, Joey Fatone, Elena Kampouris, Alex Wolff, Rob Riggle, John Stamos, Michael Constantine
  • Gen: Comedie, Romantic
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 94 minute

Nu este chiar neobisnuit ca o comedie romantica sa fie nominalizata la premiile Academiei de Film. S-a intamplat si inainte cu unele pelicule cult ca ‘The Apartment’ (1960), ‘Roman Holiday’ (1953), ‘The Goodbye Girl’ (1977), ‘Sabrina’ (1954). Iar de curand, genul a revenit in atentia publicului cand productii inedite ca ‘Silver Linings Playbook’ (2012) sau ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ (2004) atrageau atentia. Insa tiparul standard al acestui gen este urmat orbeste de ‘My Big Fat Greek Wedding’ (2002) care avea sa se impuna ca un sleeper-hit.

In urma cu 14 ani, Ian se indragostea de Toula. Iar iubirea si casnicia veneau la pachet cu o familie galagioasa, mult prea apropiata, dar mereu saritoare. Acum ne amuzam mai putin de ciocnirea culturilor si vedem mai degraba infruntarea a trei generatii, fiecare cu aspirariile sale. Mai sentimental, pastreaza tonul romantic, insa ‘My Big Fat Greek Wedding 2’ este acum mult mai preocupat sa distreze. Si asta face productia mai mult comedie si mai putin una de dragoste. Nia Vardalos se ocupa din nou de scenariu. Cu toate ca uneori tinde sa readuca in scena gagurile si situatiile de comic care amuzau atunci reuseste sa faca o identitate diferita acestei parti. Ignorand cum poate mai bine acuzele de repetitiv.

Familia Portokalos revine pe marele ecran. MBFGW 2 debuteaza tot cu un monolog facut de Toula care ne pune la curent cu schimbarile petrecute de la ultima intalnire. Toti cei pe care i-am cunoscut anterior locuiesc in continuare in Chicago, sunt neschimbati ca atitudine si entuziasm, iar vecinii inca sa uita ciudat la toti si invata/ incearca sa ii accepte. Toula (Vardalos) si Ian (John Corbett) au pierdut putin din scanteia casniciei, iar toti ceilalti colaboreaza cu la fel de mult entuziasm pentru a fi bine tuturor, iar familia ramane laitmotiv. Problemele apar cand, in goana de a-si dovedi descendenta cu Alexandru cel Mare, Gus descopera ca nunta oficiata cu decenii in urma cu mama copiilor sai nu este valabila.

Ce risca a doua parte este faptul ca se ia aceeasi formula si o multiplica in mai multe subiecte, lucru care poate supara. Povestile de dragoste se impart in trei cupluri, diferentele nu se mai limiteaza la un singur plot ci se insista pe deosebirile dintre trei generatii. Personal am gasit destul de reconfortant asta. Am ras in mai multe ocazii decat o faceam prima oara si cand a fost nevoie sa fiu emotionata, sensibilitatea a fost exploatata cum trebuie.

Paris (Elena Kampouris este promitatoare), fiica lui Ian si a Toulei devine uneori motiv de discutie.Fie intre membri familiei care o incurajeaza (agaseaza) sa gaseasca un grec pentru casatorie, intre ea si parintii sai care o vor cat mai aproape de casa si intre ea si toti ceilalti care o sufoca si nu ii lasa spatiul de care are nevoie ca orice adolescenta. Speaking of, exista spre final un moment foarte frumos derulat cand ‘All of Me’  al lui John Leggend se potriveste manusa scenei in care dansul lent incanta.

Fara artificii speciale, cu interpretari care multumesc, cu aceeasi atmosfera galagioasa tipic mediteraneana ‘My Big Fat Greek Wedding 2’ pastreaza tonul din original si il mentine pana la final. Adauga arome mai moderate si mai picante.

Filmul intra in cinematogafe din 1 aprilie si este distribuit de Freeman Entertainment.

De altfel, distribuitorul a organizat un eveniment special pentru gurmanzi. Cativa oameni de presa au fost invitati sa ia parte la o demonstratie live de pregatire a unor preparate traditionale grecestie la LNKO. M-am numarat si eu printre acestia si pentru prima oara am putut gusta astfel de mancaruri. Pe cat de simple, pe atat de gustoase. Exact ca filmul.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail