Animatie, Aventura, CineCronici

[REVIEW]: Home/ Acasa (2015)

Home_(2015_film)_poster„- Gratuity ‘Tip’ Tucci:  Okay, pee break.

– Oh: Ooohh, I too has to break pee. Ahh! Do not eat the blue mints! Thankfully, there is a large bowl of lemonade. Do not drink the lemonade!”

  • Regizor:  Tim Johnson
  • Actori (voci): Jim Parsons, Rihanna, Steve Martin, Jennifer Lopez, Matt Jones, Brian Stepanek, April Winchell
  • Gen: Aventura, Animatie
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 94 minute

In 2007 Adam Rex publica volumul pentru copii  „The True Meaning of Smekday”, scriere care sta la baza animatiei „Home”. Regizata de Tim Johnso, cunoscut pentru „Antz”, „Sinbad: Legend of the Seven Seas” si „Over the Hedge”, productia „Home” porneste stangaci, dar ajunge ca pana la final sa ofere o paleta diversificata de emotii, toate pozitive. Urmand reteta inversa a unei invazii extraterestre, Terra primeste vizita unei specii de Boovi care izoleaza oamenii pe teritoriul australian. Cu un aspect simpatic, amuzant si pitic, acestia au un corp bondoc si ochii mari si sticlosi, specia lor remarcandu-se prin faptul ca isi schimba culoarea in functie de starea pe care o au.

In maturul „Titan A.E.” sau jovialul „Monsters vs. Aliens” mai intalneam intr-o animatie, contactul omenirii cu vietati de pe alte planete. In „Home”, ca de altfel in orice film despre intalnirile de gradul trei, specia umana este subestimata. Asta impune desigur situatii amuzante, mai ales cand personajele principale sunt impreuna: o copila hotarata sa isi gaseasca mama si Oh, un boov curios, cald si singuratic, care vrea doar sa fie prietenul cuiva. Si imaginati-va un buretel mov care vorbeste ca maestrul Yoda. Din cauza dorintei lui Oh pentru a primi atentie, acesta face multe probleme celor din neamul sau, lucru care de cele mai multe ori ii deranjeaza pe ceilalti. Insa, ultima patanie nu poate fi asa de usor trecuta cu vederea: trimite o invitatie la petrecerea sa, inclusiv celor care ameninta cu extinctia specia boovilor.

Arta si tehnica specifice studiourilor DreamWorks imbina absurdul, futuristul si lucrurile comune pentru a creiona un univers colorat, animat de personaje puse pe sotii, insa nu lasa nicio clipa deoparte sentimentele. Fie ca vorbim despre dor, despre dorinta de a apartine. Iar „Home” insista in aproape toate situatiile pentru a clarifica tema filmului: adaptarea. Indifierent ca vorbim despre un lider care isi supune specia, despre o copila care nu se desparte de motanul ei, despre un boov care isi cauta prieteni sau despre o vietate care strabate universul pentru a-si anula singuratatea.

Urmarit in varianta dublata, asa cum va fi distribuit in cinematografe, nu am putut remarca vocile principale ale versiunii originale- Steve Martin, Rihanna sau Jennifer Lopez. Insa pe cele din urma le-am putut asculta de fiecare data cand un moment impunea derularea unei piese muzicale. Coloana sonora este vie, energica sau sentimentala spre final, cand lucrurile devin serioase. Si imi place foarte mult directia spre care scenaristii au indreptat povestea pe parcurs, livrand si teme morale sau solutii la dilemele dspre relatiile de prietenie. „Home” poate functiona si ca satira animata, curatenia din scenariu si personajele naive ajutand foarte bine aprecierile,  insa cel mai bine ii prieste sa fie comedie. In loc de „E.T. phones home”, putem reimagina „Oh finds home”.

Filmul intra in cinematografe din 27 martie si este distribuit de Odeon Film, caruia ii multumesc pentru invitatie si Movieplex pentru gazduire.

Cei mici s-au putut bucura inainte de un spectacol cu baloane, special pentru ei si au fost indulciti cu bunatatile specifice universului de la cofetariile Madame Lucie. Asta nu inseamna ca nu am profitat sa gust si eu din, deja clasicele macarons sau cupcakes ale cofetariei.

Vizionare trailer:

Vezi si...

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.