Actiune, Aventura, CineCronici, Comedie

[REVIEW] Big Game/ Tinta: Presedintele

big-game-563808l„Don’t worry, mister President! I’ll save you!

  • Regizor: Jalmari Helander
  • Actori: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Victor Garber, Mehmet Kurtulus, Felicity Huffman, Jim Broadbent
  • Gen: Aventura, Comedie, Actiune
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 110 minute

Finlandezul Jalmari Helander impresiona in 2010 cu filmul horror „Rare Exports: A Christmas Tale”, unde explora o viziune nebuneasca privind originile lui… Mos Craciun. Pastrand acelasi ton bascalios si incredibil de neserios, Helander sfideaza din nou logica, facand ca lipsa unor reguli sa lucreze in favoarea filmului. Cu un Samuel L. Jackson la fel de captivant, impunator dar precaut, „Big Game” tinteste spre recompunerea notelor filmelor de aventura din ’80-’90, la care adauga putina grafica specifica unor benzi desenate. Dar intr-un ton amuzant. Mai bine: imaginati-va ca este un aperitiv pentru pregatirea vizionarii unor serii mai serioase (nu chiar) ca „Die Hard”, „Lethal Weapon” ,”The Goonies” sau chiar „Indiana Jones”.

In 1997 Lee Tamahori ne trimitea in salbaticie cu „The Edge”. Nu era nici primul, nici ultimul care avea sa forteze doua personaje care nu au nimic in comun (exceptand femeia), sa supravietuiasca in mijlocul unei paduri, dupa prabusirea unui avion. „Big Game” fura putin din plotul „Air Force One”, dar isi muta curand actiunea pe teren solid. Dupa ce avionul care il transporta pe Presedintele Americii este deturnat, echipajul este obligat sa urmeze protocolul de evacuare. Fortat sa abandoneze avionul intr-o capsula, presedintele ajunge in mijlocul padurii, doar pentru a descoperi ca este vanat de mai multi indivizi si ca singurul sau ajutor poate fi un copil. 

Mi-a placut foarte mult introducerea despre niste traditii finlandeze si accesul permis la o cultura necunoscuta. Chipul specific nordicilor al tanarului Onni Tommila ofera in multe cadre cele mai caraghioase grimase. Iar atunci cand un adult este pus in pozitii hilare (vezi figura umila a unui barbat acoperit de o patura asemenea lui E.T.), este clar ca „Big Game” nu s-a vrut a fi un film serios. Dimpotriva: perfect constient de absurdul situatiilor, regizorul inlesneste sa conceapa un mix variabil, dar satios, intre aventura, comedie si actiune.

Amuzant si nebunesc, „Big Game” intra lejer in categoria placerilor vinovate din lista filmelor de patriotism de proaganda (recentele „Olymps Has Fallen”, „White House Down”) si carora atitudinea asta le prieste. Tocmai ca urmarim in paralel doua misiuni, capturarea Presedintelui si indeplinirea unui curs de initiere despre vanatoare, face ca buna dispozitie sa fie tot mai mare, spre final, cand lucrurile degenereaza. Curajos si indraznet, regizorul a jucat o carte riscanta. Si intoarce zarurile in favoarea lui. Nu-i pasa catusi de putin de peisaje, cat de ridiculizarea scenetelor standard cand eroii pozeaza triumfator pe un fundal neprielnic. La naiba, e atat de copilaros, incat iti place!

Filmul intra in cinematografe din 27 martie si este distribuit de RoImage, caruia ii multumesc pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail