Biografic, CineCronici, Sport

[REVIEW] ‘Hands of Stone’ (2016)

“I’ve trained more world champs than anyone else in boxing history.pumni-de-piatra-posterI haven’t stepped into a ring for more than a decade. In 66 seconds, Roberto Duran changed my life.

  • Regizor: Jonathan Jakubowicz
  • Actori: Edgar Ramírez, Usher Raymond, Robert De Niro, Ana de Armas, Rubén Blades, John Turturro, Ellen Barkin
  • Gen: Biografic, Sport
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 111 minute

‘Hands of Stone’ este primul biopic dedicat lui Roberto Duran, boxerul care a reusit sa practice sportul care l-a propulsat din anonimat, pana la varsta de 50 de ani. Cu siguranta nu este prima productie care se dedica acestui sport si nici cea mai buna din domeniu, dar isi disputa cu incapatanare un loc demn in randul lor. Se incearca acoperirea unui teritoriu mult prea mare, intr-un film prea mic pentru a cuprinde tot ce este nevoie, dar pana la urma ‘Hands of Stone’ prinde tot ce conteaza, regizorul venezuelean Jonathan Jakubowicz ignorand intentionat anumite intervale de timp.  

Filmul are un umor grosolan uneori, dar autentic, incat asta il face si mai original. Inainte de a fi productia care alege sa faca altceva cu figura eroului care trezeste o natiune subjugata de un conflict care este prezentat fugar (vezi ‘no mas’), ‘Hands of Stone’ este biografia unor vremuri de conflict in Panama. Se evidentieza cu incapatanare si parca repetitiv uneori detalii politice care intervin in poveste doar ca sa zdruncine elanul ala de orgolii.

Din prisma unui necunoscator, ce a portretizat Edgar Ramirez cu tarie si forta uimitoare – un copil orgolios, slobod la gura, arogant, sensibil si aproape la fel de fragil pe cat de tenace poza in fata audientei care il urmarea pe primele modele de televizoare.

Jakubowicz s-a ocupat si de scenariu. Ne face cunostina cu un panamez care a stiut inca de mic ce si-a dorit – sa aiba ce manca si sa nu mai incline capul niciodata sau sa fie nevoit sa fuga. Daca pentru asta a insemnat sa lupte, asta a facut, chiar daca si la colt de strada pe niste sume rusinos de mici. Observat in cartier de un antrenor obscur incepe sa castige notorietate, ceea ce atrage atentia unuia dintre cei mai bogati oameni locali, care curand ii vede potentialul si incepe sa investeasca in el. Ii face rost de un antrenor capabil cu o istorie veche in lumea boxului, Ray Arcel (Robert De Niro). Se insista asupra raletiei dintre ei, una care evolueaza in respect mutual.

Unele dintre cele mai bune scene sunt cele cand Roberto il infrunta in ring pe Sugar Ray Leonard, interpretat cu decenta de Usher Raymond, ajutat in miscari chiar de cel pe care l-a interpretat. Si infruntarile au fost coreografiate pentru a reproduce meciurile de atunci. Regizorul a impachetat acele moment cu taieturi rapide,  pans-uri sau zips-uri, intrerupte poate doar de long continuous shots.

Asteapta-te mai degraba la un film aparent ca un documentar, la fel cum se remarca ‘Ali’ cu twist-uri din viata luptatorului  si mai putin la un ‘Rocky’ unde privim inceputurile alea solicitante si incapatanarea, desi exista aici, dar alimentata de o frustrare mai mult sau putin indreptatita. Ramane indiscutabila performanta lui Edgar, egalata si depasita desigur de veteranul de Niro, imbatranit aici prematur pentru aparitia unui ghid care si-a dedicat viata unui sport pentru care lumea nu era inca pregatit cum dorea el. Cei doi fac un duo extraordinar, mentinand un focus permanent asupra lor, chiar si cand regizorul face excese in a prezenta brutalitatea unui regim ilustrat cu rasism. Nici Ana de Armas, vazuta recent in ‘War Dogs’, nu arunca prosopul in ring, pana nu arata ca este nu doar frumoasa, cat si stapana pe rol.

Filmul intra in cinematografe din 9 septembrie si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.