Actiune, SF, Special

[REVIEW] Fantastic Four (2015)

FF-poster2„How did we get this far? Human beings have an immeasurable desire to discover, to invent, to build. Our future depends on us furthering these ideals, a responsibility that rests on the shoulders of generations to come. But with every new discovery, there is risk, there is sacrifice… and there are consequences. ”

  • Regizor: Josh Trank
  • Actori: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Toby Kebbell, Tim Blake Nelson, Owen Judge, Evan Hannemann, Mary-Pat Green, Tim Heidecker
  • Gen: Actiune, SF
  • Premii: un premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 100 minute

A trecut un deceniu de la esecul casei de productie Fox – „Fantastic Four”, asa ca un reboot era nu doar riscant, cat si rusinos daca rezultatele ar fi fost mai mici sau similare cu incercarile din 2005. Adaptarea mitului celor Patru Fantastici se face acum intr-o nota mai amicala, mai adolescentina si se vrea a fi una mai matura si mai complexa, avand in vedere ca se urmareste etimologia acestora. Insa nu reuseste sa fie altfel decat un esec. Marvel pastreaza tonul jovial, dar devine uneori mai intunecat si totusi deloc serios, asta afectand poate ritmul care nu-si gaseste stabilitatea intre drama si actiune/comedie.

In 2011 Josh Trank castiga cu „Chronicle„, de partea sa, un public dispus sa inzeceasca bugetul, si critica ce s-a inghesuit sa aplaude reinterpretarea subgenului found footage, punand in situatii periculoase niste adolescenti care capata puteri si nu stiu ce sa faca cu cele. Suna familiar? Cam asta se intampla si in „Fantastic Four”, doar ca suntem lipsiti de tragediile si realismul invocat in precedentul proiect. Insa vine de-acolo acelasi Michael B. Jordan, care se distreza la fel de bine cu un rol care nu il solicita si il lase sa fie la fel de liber.

Reed Richards (Miles Teller) si-a dedicat copilaria si adolescenta inventarii unei masinarii care sa il ajute sa faca teleportarea sa devina realitate. Il implica si pe Ben (Jamie Bell, aproape convingator) in cercetarile sale nebunesti, cucerindu-l cu fascinatia fata de experimentele acestuia. Cooptat de o unitate cu laboratoare, care ii asigura bursa de studiu, Reed incepe sa lucreze la dezvoltarea unui proiect inceput de Victor von Doom (Toby Kebbell, interesant in interpretare, dar vag in exprimare). Amandoi descopera ca au avut acces la un univers paralel care ar putea ajuta omenirea cu noi resurse, oferind raspunsuri la intrebari inca neformulate.

Echipa Fantastic Four o are in echipa si pe Susan Storm, interpretata de  Kate Mara, care mi se pare putin nedreptatita in timpul de afisare. Insa, atat timp cat este aratata, tine piept tuturor celor cu care este in dialog si asta ma bucura. Partitura principala adjudecta de Miles Telles prinde cateva hibe in dezvoltarea personajului, dar nu pot neglija ca este un atu faptul ca il cunoastem pe acesta inca de cand era copil. Dar … nu prea ne pasa.

Din nou, din pacate, personajul negativ sufera din cauza precautiilor luate de scenarist si, desi promitator si motivat, nu este portretizat la justul sau potential. O data pentru ca prezentarea lui este amanata pana in actul 3, si mai apoi pentru ca in batalia finala, care ar fi trebuit sa fie o infruntare de tinut minte, mi s-a lasat senzatia de graba si de articial.

Efectele speciale, muzica, dinamica, atmosfera. Doar lucrurile astea par sa  functioneze cel mai bine in „Fantastuc Four”. Poate ca sunt suficiente, dar nu completeaza, din pacate, unele goluri care cumuleaza mai multe puncte moarte.

„Fantastic Four” destabileste universul Marvel si se foloseste de adolescenti si se face un pas stangace in directia adaptarilor. Ne este chiar la indemana sa vrem un sequel, dar vrem promisiunea a ceva mai putin jalnic. Cu o tonalitate greu de stabilit si (macar) inovatii tehnice in redarea puterilor (vezi The Thing sau Human Torch), filmul vrea sa te castige pentru personaje si poveste, la final intelegand ca acest volum nu face cinste productiilor din categoria superhero. Este un esec, oricum l-ai privi, din pacate.

Filmul intra in cinematogafe din 7 august si este distribuit de Odeon Film caruia ii multumesc pentru invitatie.

Vizionare trailer:

Vezi si...

1 Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail