CineCronici, Crima, Drama

[REVIEW] Criminal (2016)

afis_Criminal (1)”You don’t remember me but I remember you.”

  • Regizor: Ariel Vromen
  • Actori: Kevin Costner, Ryan Reynolds, Gal Gadot,Alice Eve, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Scott Adkins, Michael Pitt
  • Gen: Thriller, Crima
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 113 minute

Regizorul israelian Ariel Vromen are experienta cu filmele thriller (vezi ‘The Iceman’). Cu toate ca gasesti similitudini intre cel mai recent produs al sau si ‘Selfless’, un alt proiect in care era implicat Ryan Reynold, cel putin la nivel de subiect, ‘Criminal’ reuseste sa evite mai bine cliseele. Coproductia are atat elemente specifice unei pelicule SF, cat si uneia de spionaj tipice seriilor britanice. Insa mai degraba este un thriller plin de actiune care pana la final pare mai violent decat intentiona. Un feeling (ne)familiar de Frankenstein, daca fortezi putin nota. Ironic sau nu, Tommy Lee Jones interpreteaza rolul unui doctor care coordoneaza o procedura medicala experimentala. Si il cheama dr. Frank.

Premisa filmului este ofertanta si se jongleaza complex si bine cu personajele. Un agent CIA detine informatii secrete valoroase despre un posibil atentat la siguranta omenirii. Atat agentia pentru care lucreaza, cat si inamicii statului le vor, insa acesta este omorat. Fiind singurul care ar fi putut oferi raspunsurile, un plan nebunesc este incropit: amintirile acestuia (Ryan Reynolds) vor fi implementate in memoria unui alt individ (Kevin Costner). Conditionati de timp, se alege prima solutie – un criminal periculos, antisocial si sociopat, singurul compatibil cu celalalt.

Filmul pare ca este o aglomerare de stereotipuri specifice filmelor americane, dar mascate in replici si actiuni furate din cele britanice. Nu este neaparat condamnabil. Pana la urma iti pasa de personaje si vrei sa afli mai multe raspunsuri. Personal, as fi optat pentru un twist in ceea ce priveste originea villain-ului (care nu e chiar villain) si as fi insistat asupra motivelor intentiilor sale.

Kevin Costner convinge si sigur ar fi suprins mai bine nebunia personajului sau daca ar fi avut ceva mai complex. Uneori este amuzant intentionat. Si place audientei. Iar Ryan Reynolds investeste putina umanitate intr-un protagonist care altfel ar fi rece (existenta familiei, amintirile cu el zambind si fiind popular in comunitate).

Dupa trei sferturi de ora in care totul este doar o tatonare, ultimul act devine sentimental. Si este chiar conventional pentru a lua in serios filmul. Vorbim despre un conflict de personalitate si tranzitia de la infractor la salvator este facuta treptat. Ramai cu unele intrebari mai ales cand genericul se termina, mai ales daca analizezi deciziile in functie de monologul de la inceput.

Pana la urma ‘Criminal’ are drept suport o distributie formata din actori care prezinta interes. Subiectul care nu este proiectat ca un esec atrage atentia si rezultatul multumeste. Si nici nu stii cand mai vezi un erou de la DC cu unul de la Marvel in acelasi film?

Filmul intra in cinematografe din 15 aprilie si este distribuit de Freeman Entertainment.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.