Actiune, CineCronici, Thriller

[REVIEW] ‘Bastille Day’ (2016)

bastille day poster” – Michael Mason: I can’t believe that cop fucking shot at me!

Sean Briar: Your a terrorist subject who killed four people… what did you expect? ”

  • Regizor: James Watkins
  • Actori: Idris Elba, Richard Madden, Kelly Reilly, Charlotte Le Bon, Alexander Cooper, José Garcia, 
  • Gen: Actiune, Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 92 minute

Regizorul James Watkins mi s-a parut extraordinar de nemilos cu ‘Eden Lake‘. Unul dintre filmele mele preferate cand imi place sa recomand subiecte cu tachinari de-a soarecele si pisica, dar mai ales ca interpretare a genului psihologic. Reluand colaborarea cu Kelly Reilly, careia ii ofera un rol mai mic, de data asta impacheteaza un action-thriller mai accesibil ca scenariu si interpretare, comparativ cu cel deja amintit. Se simte putin din tensiunea care facea din filmele horror ‘The Woman in Black‘ si inutilul ‘The Descent: Part 2’ niste mostre decente de mister si adrenalina. Watkins adauga dialoguri cheesy si usoare pe care le amesteca cu decoruri franceze, personaje si intriga tipice filmelor cu conspiratii britanice si rezulta trimiteri la productiile americane. Daca esti fan al filmelor in care conspiratiile sustin subiectul, atunci ‘Bastille Day’ o sa te multumeasca poate mai mult decat te astepti. Si asta fara sa faca abuz de cine stie ce efecte speciale.

Richard Madden a devenit cunoscut dupa ce a interpretat un rol important in ‘Game of Thrones’ – Robb Stark (#HouseofStarkTillTheEnd). Daca anul trecut il vedeam pe Kit Harrington, coleg de platou in serial, intr-un proiect asemanator – ‘MI 5’ imbracand haina de detectiv, de data asta Richard este de cealalta parte a baricadei.

Michael Mason este un hot priceput la buzunarit, care se multumeste cu jafuri valoroase pe strazi si se minte ca va renunta la acest job. Insa face o greseala pe care o va regreta: fura o geanta in care era ascunsa o bomba si curand devine principalul suspect al atentatului terorist. Fara sa stie, incurca planurile adevaratilor infractori si este urmarit atat de politie cat si de cei care plasasera bomba in alta locatie. Idris Elba, cu ambitii de James Bond (inca pariez pe Aidan Turner) este Sean Briar, un detectiv motivat si cu resurse pentru a cerceta cazul. Calca peste ordine, principii si reguli pentru a dovedi vinovatia (sau nevinovatia) celui cu care se intovaraseste.

Plotul poate parea caraghios si banal, insa mentinerea sa la un nivel de interes ii asigura performanta de a fi o buna sursa de entertaining. Cu scenele de actiune orchestrate energic (vezi urmarirea de pe acoperis, infruntarea din masina, interogatoriul) iti capteaza atentia.

Duo-ul Elba-Madden ajuta ‘Bastille Day’ poate cel mai mult. Colaborarea dintre actori, complet diferiti, dar implicati in egala masura este usor sesizabila in ciuda contrastului dintre ei. Preocuparea pentru personajele lor distrage atentia de la firul important al filmului. Si bine face. Pentru ca sunt si cateva rasturnari de situatie. Charlotte Le Bon (The Hundred-Foot Journey (2014), The Walk (2015)) place pentru simplitate si naturalete, fara sa fie solicitata prea mult.

Filmul pune in sarcina a doar doua personaje raspunderi uriase, iar acestia le rezolva pe masura ce publicul afla odata cu ei toate informatiile. Violent cat sa nu afecteze, amuzant pana la a nu deveni ridicol si cu actiune pentru a mentine interesul ‘Bastille  Day’ se apropie de filmele buddy flick de tip old-school.  Si o face cu stil si dezinteresat de a deveni un pilon al subgenului.

Filmul intra in cinematografe din 29 aprilie si este distribuit de RoImage.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail