Aventura, Fantastic, Special

[REVIEW] Alice Through the Looking Glass (2016)

alice in tara oglinzilor„When the day becomes the night and the sky becomes the sea, When the clock strikes heavy and there’s no time for tea. And in our darkest hour, before my final rhyme, she will come back home to Wonderland and turn back the hands of time..”

  • Regizor: James Bobin
  • Actori: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Andrew Scott, Richard Armitage, Alan Rickman, Geraldine James
  • Gen: Fantastic, Aventuri
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 113 minute

Tim Burton pleaca de la carma regizorala si preda stafeta lui James Bobin, cunoscut pentru proiectele Ali G, Borat. Fara sa adauge continuarii Alice, umorul sec (pentru mine, cel putin) specific acelui show, Bobin rupe putin din simbolismul cu care este asociat Burton si face povestea Disney de aici mai colorata. Devine un origin story emotionant, fara ca macar sa fi intentionat asta. ‘Alice in Wonderland’ dateaza din 1865, iar sequel-ul ‘Through the Looking-Glass, and What Alice Found There’ a venit 6 ani mai tarziu. Recunoastem din nou creaturi ciudate, populand aceeasi lume fara logica si fantastica. Curios este ca povestea inca rezista la mai bine de un secol distanta de la publicare.

Nu m-am putut abtine sa nu compar ‘Alice Through the Looking Glass’ cu ‘The Chronicles of Narnia: Prince Caspian’. O sa gasiti cateva elemente comune, insa primul se diferentiaza de al doilea prin introducerea ideii de calatorie in timp. Formula pare uneori haotica, insa este placut de privit pentru ca se ofera cateva raspunsuri in ceea ce priveste prezentul multora. Timpul este el insusi un personaj, care avertizeaza ca trecutulnu se poate schimba. Insa poti invata din el. O singura regula incalcata si totul poate fi ruinat pentru totdeauna.

Alice s-a acomodat din nou la prezentul fara magie. Un capitan vanjos si competent, a urmat in ultimii trei ani pasii tatalui sau si a strabatut lumea in lung si lat, pe mare. Cand revine acasa, in Londra (frumoase decoruri victoriene), descopera ca mama sa are probleme financiare. Cauzate atat de lipsa sa, cat si de o razbunare planuita de Hamish Ascot (Leo Bill), refuzat cand a cerut-o in casatorie. Insa nu ramane prea mult acasa pentru ca este chemata in Underland unde prietenii uitati au nevoie de ea. Aceasta decide sa nu stea deoparte. 

Nu ca ar fi foarte diferit de prima versiune, insa aici mi s-a parut mai bun Johnny Depp in rolul Paralierului Nebun. Il gasim intr-o postura vulnerabila si reusim sa il urmarim in mai multe ipostaze, in cele mai importante momente din viata, in relatia cu familia sa. Helena Bonham Carter este la fel de provocatoare, oferind aceeasi razgaiala si mofturi. Doar ca acum complotul rautacios este pentru a rezolva ceva probleme din copilarie. Hathaway nu surprinde si pare mai mult de decor. In ceea ce priveste distributia, Mia este castigatoare. Deloc artificiala. Sau poate ca inca este aprinsa slabiciunea mea pentru ea. Dar imi place sa cred ca am invatat sa fiu obiectiva.

Sacha Baron Cohen a interpretat primul rol in care l-am placut. Consider asta o reusita. Exploateaza accentul german si face abuz amuzant de zicale in care ‘timpul’ este folosit – fie ca sunt ghicitori, vorbe intelepte sau afirmatii fara noima.

‘Looking Glass’ simuleaza actiunea, pentru ca filmul nu pare deloc dedicat genului. Este mai degraba o aventura care reinventeaza efectele vizuale ale primului, cu orasele care uneori par deprinse din adaptarea ‘Charlie and the Chocolate Factory’, din 2005. Asta cand nu vedem cocioabe care ne trimit undeva in universul fratilor Grimm. Cu un CGI (fantastic castelul cu clockwork minions) imbunatatit si ofertant fata de ce sa facea in urma cu 10 ani, paleta de culori de aici este diversa si animata. Machiajul si costumele sunt exuberante, uneori ca niste desene din dulciuri de bezea.

Capricios si comod, fara sa te solicite ‘Alice Through the Looking Glass’ bucura pentru subiect si incanta pentru design. Astea atrag cu siguranta. In pofita golurilor din poveste sau ale unor hiperbolizari inutile, se onoreaza spiritul zapacit al lui Carroll si o noua eroina marca Disney este recunoscuta printre decorurile fermecate. Placut si recomandat.

Filmul intra in cinematografe din 27 mai si este distribuit de CineForum.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail