Fillme de dragoste pe care poate nu le stii – recomandari de atlfel de filme de dragoste pentru Valentine’s Day
Luna februarie este luna indragostitilor. Vreau sa contrazic conceptul si sa va invit sa sarbatoriti iubirea in fiecare zi, asa cum fiecare stie mai bine. Pentru a veni in ajutorul celor lipsiti de inspiratie in alegeri de filme, am pregatit un articol care a fost amanat, dar completat cu fiecare vizionare, astfel gasesti mai jos o lista cu recomandari de drame si comedii romantice pentru Ziua Indragostitilor
Astfel, va propun o lista cu cateva filme de dragoste mai putin cunoscute, dar care isi pastreaza romantismul si realismul, totul pentru a va oferi o poveste multumitoare. Imi place sa cred ca am cules cateva dintre cele mai nebune filme de iubit care nu va vor lasa sa nu zambiti, dar si cateva din acele povesti covarsitoare care vor smulge lacrimi de tristete.
Initial topul trebuia sa includa doar sugestii ale filmelor nebunesti si atipice, dar dupa am vrut sa adaug si filme mai putin cunoscute, dar care merita o vizionare pentru ca au ceva de demonstrat. Lista este impartita in doua capitole pentru a fi mai usor cititorului sa se orienteze in domeniul dorit. Topul ramane deschis, asa ca daca aveti alte sugestii, sunteti liberi la completari.
Altfel de recomandari de drame si comedii romantice pentru Ziua Indragostitilor
Top filme romantice imbracate in anonimat si nebunie
Comediile, doze nesecate de buna dispozitie
Locul I: 500 Days of Summer (2009)
„It’s official. I’m in love with Summer. I love her smile. I love her hair. I love her knees. I love how she licks her lips before she talks. I love her heart-shaped birthmark on her neck. I love it when she sleeps.”
„500 Days of Summer” este povestea lui Tom si relatia lui cu ea. Ea este Summer si nu crede in dragoste adevarata, in suflete pereche si barbatul potrivit. Tom in schimb este un romantic incurabil care nu renunta la ea nici in ruptul capului. Tot ceea ce face el are ca scop trezirea la realitate a lui Summer, sa o convinga ca exista conceptul de dragoste scris in stele.
Desfasurandu-se pe o perioada de 500 de zile, povestea celor doi indragostiti este rostita din punctul de vedere al lui Tom si a actiunilor sale care se lasa usor influentate de muzica pop.
Spun doar Joseph Gordon-Levitt si Zooey Deschanel si vizionare placuta.
Locul al II lea: The Science of Sleep (2006)
„A heart that sighs has not what its desire.”
„The Science of Sleep” se joaca cu publicul si se vede ca ii place teribil de mult aceasta nebunie. In rolul principal este Gael Garcia Bernal, un individ numai potrivit pentru jovialitatea personajului.
Acesta este Stéphane Miroux, un tanar acaparat de rutina zilnica. Imediat ce o cunoaște pe vecina lui, acesta se îndrăgostește de ea. Pentru ca este stangaci in cucerirea ei, alearga cu pasi rapizi in lumea imaginatiei, a visului, unde spera sa o reintalneasca pe doamna care l-a cucerit.
Locul al III lea: Sideways (2004)
„Give me a world!”
Un premiu şi 4 nominalizări la Oscar, 5 nominalizări şi 2 premii Globul de Aur. In primul rand, premiile recomanda filmul. Mai apoi intervine subiectul.
Faceti cunostinta cu Jack si Miles (Paul Giamattii si Thomas Haden Church) doi buni prieteni. Unul afemeiat, unul hotarat sa-si revina dupa un divort nedorit. Amadoi pleaca intr-o aventura neprogramata, intr-un drum al degustarii vinurilor, dar viata le-a pregatit un platou cu aventuri, femei frumoase si multe momente cruciale…. De urmarit! Frumusetea vine din libertatea personajelor.
Locul al IV lea: Benny and Joon (1993)
„You’re scared. I can see it… And I know why. I used to look up to you. But… uh… now I can’t look at you at all.”
Johnny Depp, intr-un rol care ii descrie foarte bine talentul cameleonic. Doi excentrici, Sam (Johnny Depp) si Juniper „Joon” (Mary Stuart Masterson) se gasesc si se indragostesc. Fratele celei din urma era mai hotarat ca niciodata sa o interneze pe Joon intr-un azil capabil sa faca fata afectiunilor psihologice suferite de aceasta. Dar tocmai acum apare in viata sa un individ excentric si energic pe nume Sam. Problema este ca el trebuie sa locuiasca cu cei doi frati acum…
Personajul masculin aminteste de nemuritorii din filmele clasice: Buster Keaton, Charlie Chaplin si Harold Lloyd.
Locul al V lea: Silver Linings Playbook (2012)
„The only way to beat my crazy was by doing something even crazier. Thank you. I love you. I knew it from the moment I saw you. I’m sorry it took me so long to catch up.”
Recent intrat in cinematografele romanesti, filmul dezbina publicul in doua categorii. Unii sunt cei care se intreaba unde pot gasi romantismul in el, iar altii nu contenesc sa-l laude si sa spuna ca este una dintre cele mai bune comedii din ultimii ani. Eu l-am vazut, mi-a placut si-l recomand. Eu si cele opt nominalizari la Oscar (nu numai).
Bradley Cooper si Jennifer Lawrence formeaza cuplul nonconformist care va trebui sa invete ca pana si cele mai mari tragedii din viata pot fi vindecate. El abia s-a eliberat dintr-un spital de psihiatrie si inca spera sa-si recucereasca sotia. Ea se recupereaza de la moartea sotului si nu gaseste nimic mai bun decat sa aiba grija de el. Dar cum fiecare are un interes la celalalt, lucrurile se precipita si…. Mai bine vedeti voi.
Locul al VI lea: Scott Pilgrim vs. the World (2010)
„The only thing separating me from her is the two minutes it’s gonna take to kick your ass.”
Bazat pe romanul grafic cu acelasi nume, „Scott Pilgrim vs. the World” ne pune in dilema. Pana unde ai fi capabil (fizic) sa ajungi pentru a o pastra pe cea de care te-ai indragostit?
Scott Pilgrim (Michael Cera) este un muzician care o cunoaste pe fata visurilor sale, Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead). Ceea ce nu a luat in considerare Scott, este faptul ca fostii prieteni ai Ramonei, sapte rai puternici (skateboarderi diabolici, rockeri fanatici), sunt hotarati sa-l omoare. Dar si el e decis sa nu iasa prea curand din cursa…
Locul al VII lea: Garden State (2004)
„What’s the word that’s burning in your heart?”
Scrisa, regizata si interpretata de Zach Braff, comedia „Garden State” il are in centru pe tanarul Andrew Largeman (Braff) care revine in orasul natal dupa moartea mamei. Reintalnirea cu tatal sau se transforma intr-o confruntare nedorita, dar vine la pachet cu legarea unei frumoase prietenii cu Sam (Natalie Portman), o fata care il ajuta pe Large sa reuseasca acolo unde credea ca va gresi si sa-si deschida inima.
Filmul are la baza experientele reale ale celui care se face „vinovat” de productia peliculei.
Locul al VIII lea: Jeux d’enfants (2003)
“Tell me that you love me first because I’m afraid that if I tell you first you’ll think that I’m playing the game.”
Cu riscul de a enunta un cliseu, va spun ca belgienii stiu sa iubeasca, belgienii stiu sa faca filme despre, cu si pentru indragostiti. Asta daca nu neglijam unul din cele mai promitatoare filme despre romantism si sentimentul iubirii.
Un joc nevinovat inceput in copilarie, ajunge sa fie prezent in viata a doi adulti. Regulile si jucatorii raman neschimbati, insa fiecare mutare are efect necrutator asupra oponentului. Fara adevar sau provocare. “Te iubesc” poate fi rostit inainte de a fi prea tarziu? Marion Cotillard nu-l slabeste deloc pe Guillaume Canet, intr-o productie surprinzatoare si neconventionala.
Locul al IX lea: It’s Kind of a Funny Story (2010)
„Seeing someone lose it like that. You know, it reminded me of how I feel sometimes. Like I’m on the verge of just blowing up. All the stress and pressure and anxiety just bubbling up. But I’m never able to let it out like that. You know, I just keep it inside.”
Desi a inregistrat un esec la incasari, filmul a reusit sa cucereasca un numar considerabil de fani care se dedica filmului si ideilor descrise de acesta. Regizat de Anna Boden, „It’s Kind of a Funny Story” ii pune in rolurile protagonistilor pe Keir Gilchrist, Zach Galifianakis, Emma Roberts si Viola Davis.
Craig, un licean ca oricare altul vrea sa ne demonstreze ca este diferit. Se interneaza la un centru de psihiatrie intr-un program al sinucigasilor. Ceea ce incepe ca o curiozitate, se transforma in ceva serios pentru ca programul de sedere i se prelungeste cu o saptamana. Aici o cunoaste si pe Noelle, care sa spunem ca nu ii e chiar indiferenta.
Locul al X lea: Celeste & Jesse Forever (2012)
” Now I know why you fucking cry all the time. This shit’s emotional.”
O alta comedioara calda, nebuna, de suflet, frumoasa! „Celeste and Jesse Forever” spune povestea ei. A lui Celeste desigur. Fericirea de a se fi maritat cu prietenul din copilarie se transforma in nefericire atunci cand dupa sase ani de casnicie, cei doi ajung la divort. Imaturitatea detinuta pana atunci de Jesse, este distribuita lui Celeste care refuza sa-i dea drumul celui mai bun prieten.
Poti sa inveti sa renunti la confort cand stii totusi ca celuilalt ii e poate mai bine fara tine sau esti egoist pentru ca la tine trebuie sa te gandesti mai intai?
Locul al XI lea: Nick and Norah’s Infinite Playlist (2008)
“Yeah, that’s crossed my mind. I don’t know. I don’t know, he’s just always been there, and you just fell ignored for long enough and, it’s just nice to fell special, sometimes”
O comedie romantica spontana poate fi un pretext bun pentru a te detasa de siropeala excesiva ce premediteaza anumite sarbatori. Nu va asteptati la scene cu dulcegarii, ci anticipati o poveste tipica a doi adolescenti care nu au nimic in comun decat dorinta de a ajunge la concertul trupei preferate.
Pe parcursul unei singure nopti, cei doi, insotiti de cei mai buni prieteni, vor trece prin multe peripetii, totul culminand cu un final care mie cel putin, mi-a dat senzatia de eliberare. Foarte bine primit, filmul „Nick and Norah’s Infinite Playlist” ii are ca rotagonisti pincipali pe Michael Cera si Kat Dennings si are la baza o nuvela scrisa Rachel Cohn si David Levithan.
Locul al XII lea: Priceless (2006)
„But charm is more valuable than beauty. You can resist beauty, but you can’t resist charm.”
Circumstantele trasnite sunt un pretext bun pentru a face publicul sa simta povestea cu mai multa detasare. Tot ele o pacalesc pe Irene. Aceasta se imprieteneste cu Jean, un chelner dintr-un mare hotel, crezand ca este un celebru miliardar. Cand isi da seama de greseala, aceasta fuge, dar Jean nu sta pe ganduri prea mult si pleaca in cautarea ei.
In rolurile principale sunt Audrey Tautou si Gad Elmaleh. Potrivit declaratiilor regizorului, filmul este remake al imbatabilului „Breakfast at Tiffany’s.”
Locul al XIII lea: Dakota Skye (2010)
“Predictable doesn’t always mean boring, lust doesn’t always mean love, near doesn’t always mean close, new doesn’t always mean exciting, different doesn’t always mean better, far doesn’t always mean distant.”
Cea care da titlul filmului, Dakota Skye, este o tanara care poate distinge minciuna in orice lucru auzit. Pe neasteptate soseste in oras Jonah, un vechi prieten al lui Kevin, cel mai bun amic al Dakotei. Pe masura ce il va cunoaste mai bine pe Jonah, viata incepe sa fie privita diferit si sa spere ca exista ceva mai mult decat minciuni in acest univers. Jonah nu minte.
Eileen April Boylan a adjudecat rolul principal si s-a descurcat onorabil.
Locul al XIV lea: My Sassy Girl (2008)
„If we never see each other again… And you’re out walking one day and you feel a certain presence beside you… that will be me, loving you, wherever I am.”
Remake al unei productii coreene din 2001, Hollywoodd-ul a simtit ca „My Sassy Girl” poate fi o poveste de succes, insa nu a stiut cum s-o exploateze indeajuns. Comedia romantica cu tendinte de drama, apeleaza pe alocuri la unele situatii amuzante.
Filmul spune povestea unui burlac ce o intalneste pe Jordan, o tanara despre care ai putea spune ca nu e cu picioarele pe pamant. Fantastic este cum scenariul ascunde motivul pentru care Jordan face toate lucrurile dovedite si cum spectatorul este surprins de ceea ce va afla.
Regizorul este Yann Samuell, acelasi responsabil de „Jeux d’enfants”, avand grija ca actorii Elisha Cuthbert si Jesse Bradford sa fie atenti cu personajele lor.
Locul al XV lea: The Invention of Lying (2009)
„You’re smart. You’re kind. You’re the sweetest man I’ve ever met. You are… You are definitely the most-interesting person I know. And you are fun to be with. And you see the world in a way that nobody else sees the world, and I like the way you see the world. You’re my best friend.”
Imaginati-va ca traiti intr-o lume in care toata lumea spune numai adevarul. Si cand spun asta, sunt destul de convinsa ca un ratat ca Mark Billison (Ricky Gervais) nu are deloc viata usoara.
Lucrurile se vor schimba pentru el atunci cand isi da seama ca poate minti. Devenit bogat peste noapte, el incepe din nou s-o curteze pe cea care pana atunci il refuzase cu nonsalanta (Jennifer Garner). Pelicula place pentru umorul atipic, pentru imaginea unei societati utopice, pentru dezinvoltura personajelor.
Locul al XVI lea: Good Dick (2008)
“If I wanted to have sex I’d go out and find someone who was actually sexy”
Un film cu subiect tabu, nu atat de romantic pe cat l-ai dori. “Good Dick” ramane in ciuda aparentelor o pelicula despre dragoste, despre relatiile interumane, despre sentimente puternice, despre modul in care doi oameni ciudati sunt mai frumosi daca stau impreuna.
Mie mi-a placut, insa nu pot spune acelasi lucru despre cei carora li l-am recomandat. Pe scurt: Anna intra intr-un magazin de inchirieri casete video si se opreste la sectiunea cu filme erotice. Angajatul magazinului se indragosteste imediat de ea si isi promite ca o va face sa-i raspunda la emotii, indiferent de reticenta cu care aceasta il oferteaza.
Filmul a fost selectat oficial la festivalul de la Sundance.
Dramele, surse credincioase de intristare
Locul I: Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
„And then you just took it… without waiting for an answer. It was so intimate. It was like we were already lovers”
Aplauze, plecaciuni si multumiri. Toate dedicate unei capodopere. Cat ar fi de usor sa renunti la unele memorii… Cat de simplu ar fi daca ai uita ce are epic „Eternal Sunshine of the Spotless Mind” pentru a-l revedea din nou ca pentru prima oara.
Joel (Jim Carrey) afla ca prietena sa Clementine (Kate Winslet) a recurs la o metoda drastica pentru a-l uita: si-a sters toate amintirile relatiei lor. Socat si fara consolare, Joel decide sa faca si el la fel si sa uite tot. Pentru asta, ia legatura cu inventatorul dispozitivului, Dr. Mierzwiak (Tom Wilkinson). Odata initiata procedura, Joel incepe sa regrete decizia pentru ca realizeaza ca inca nutreste sentimente pentru dulcea Clementine.
Filmul are puternice influente science fiction si note specifice unui thriller psihologic.
Locul al II lea: Chungking Express (1994)
„We’re all unlucky in love sometimes. When I am, I go jogging. The body loses water when you jog, so you have none left for tears.”
Regizorul Kar Wai Wong nu lasa niciodata garda jos si asta se vede in toate filmele sale, deloc obisnuite. Unii spun ca „Chungking Express” este un film fara scenariu, dar cumva povestile sale nu pot fi lipsite de context.
Productia se constituie din doua povesti spuse pe secvente, fiecare despre un politist bolnav de dragoste, care deplange povestea de iubire cu o femeie. Titlul filmului este o aluzie la nebunia specifica unui oras, vazut ca o jungla aglomerata.
Locul al III lea: Closer (2004)
„I know who you are. I love you. I love everything about you that hurts.”
Natalie Portman, Jude Law, Clive Owen, Julia Roberts. Doua femei si doi barbati. Ai fi tentat sa spui ca sunt doar doua cupluri, dar cum vietii ii place sa faca bascalie de oameni, ei se impart intre ei si privim trei cupluri. Sau patru.
Fiecare il inseala pe celalalt, fiecare face reprosuri celuilalt. O privirea moderna aruncata asupra cuplurilor. „Closer” a primit numeroase premii si nominalizari in circuitul festivalelor si nu numai.
Locul al IV lea: Perfect Sense (2011)
„It’s dark now. But they feel each others’ breath. And they know all they need to know. They kiss. And they feel each others’ tears on their cheeks.”
Probabil multi dintre voi o sa ma contraziceti si o sa spuneti ca nu este un film de dragoste. Dar totusi, ce poate fi mai frustrant decat asteptarea jumatatii tale mai mult decat ai fi vrut si ulterior, dupa ce ai aflat-o, sa fii nevoit sa astepti o apocalipsa a pierderii simturilor treptat?
Mie mi-a placut foarte mult si l-am comparat cu durerosul “Never Let Me Go”, desi este doar un film independent care se lupta sa isi intre in drepturi. In rolurile principale sunt Ewan McGregor si Eva Green.
Locul al V lea: Once (2006)
„What’s the Czech for „Do you love him”?”
Castigator al unui premiu Oscar, “Once” a fost laudat de critica de specilitate, a fost intitulat drept cel mai bun musical al generatiei noastre si a fost recomandat in repetate randuri de multe celebritati autohtone din industria muzicala sau a filmului.
Pasiunea comuna pentru muzica aduce impreuna doi indivizi. Fara sa le aflam numele, stim ca el canta la chitara pe strazile din Dublin pentru a-si rotunji venitul castigat de la atelierul auto al tatalui sau. Ea, o emigranta ceha, este vanzatore de flori, dar cu fiecare ocazie ivita isi rezerva cateva momente pentru a canta la pian. Fiecare se lupta cu propriile nereusie, sperand la infaptuirea unor succese.
Locul al VI lea: Love Likes Coincidences (2011)
„My dad had a saying: For someone from Ankara, Istanbul is like somebody else’s baby. You like it when it smiles and you want to run away when it cries.”
Dragostea si coincidentele. Au ceva in comun? Daca vreti sa aflati raspuns la intrebare, cel mai bine ar fi sa urmariti o productie turca ce a reusit sa ma surprinda. O calitate neasteptata, un scenariu original si doi actori nemaipomenit de buni, in rolurile principale.
Daca puteti trece peste faptul ca nu veti urmari un produs cosmetizat marca Hollywood, va garantez ca o sa primit multa dragoste. Cunoastem doi oameni si urmarim modul in care drumurile li se intersecteaza din momentul nasterii si pana in ziua in care se cunosc oficial si isi dau seama ca trebuie sa fie impreuna.
Il puteti compara cu un mix intre “Serendipity” si “One Day”.
Locul al VII lea: The Womb (2010)
„I will always speak to you, and I don’t mind if you don’t say anything. Just because you went away, it doesn’t mean you’re not here anymore. Perhaps all I ever needed was this gift, the one you gave to me at the end.”
Benedek Fliegauf nu i-a menajat pe Eva Green si Matt Smith, ancorandu-i intr-o poveste bolnava, nebuna si inedita despre dragoste, fie ea materna. Rebecca se indragosteste de Thomas care ii si raspunde la sentimente. Dupa ce acesta dispare intr-un accident de masina si o lasa singura, aceasta nu ezita sa creeze o clona a sa, ea fiind mama purtatoare a noii vietii.
Copilul care creste in pantecul ei este fiul sau sau vechea dragoste? Controversat si bulversant, „The Womb” are un aspect de psihoza cinefila care cumva place. Mie cel putin mi-a placut.
Locul al VIII lea: Cairo Time (2009)
„Thank you….”
Nu are nimic neobisnuit, nimic iesit din tipare. Doar ca relaxeaza. Are doi actori frumosi, peisaje care te imbata si doi protagonisti trecuti de varsta maturitatii. De aceea place.
O romanta cinematografica a unei femei (Patricia Clarkson) care redescopera dragostea in caldurosul Cairo, in timpul cat l-a asteptat pe sotul sau sa revina.
Locul al IX lea: Like Crazy (2011)
„I just have to say one thing and it’s really important that you just listen to me. I just… It doesn’t feel like this, this thing is gonna go away, it’s always there. I can’t… I can’t get on with my life.”
Un student american se indragosteste de o studenta britanica. Dupa ce viza ii expira, ea este obligata sa paraseasca teritoriul american si este astfel despartita de prietenul sau.
Filmat cu aparatul foto Canon 7D şi prezentat la Sundance Film Festival, filmul este plin de replici improvizate, astfel ca toata povestea pare mai veritabila. Romanticii sunt portretizati de Anton Yelchin si Felicity Jones.
Locul al X lea: Elvis and Annabelle (2007)
„I’ve never lived. I mean really, lived. I’ve never enjoyed one moment in my whole stupid life.”
O altfel de drama romantica, o alta varianta a basmelor cu care am crescut. Elvis (Max Minghella) traieste.
Traieste intr-o casa mortuara si are grija de un tata incapabil sa fie independent. Annabele (Blake Lively) traieste. Traieste intr-o casa unde este ingropata mereu in ordine, asteptari si cerinte. Ea moare. Ajunge astfel in casa lui Elvis care fermecat de frumusetea celei care sta intisa in fata lui si… o saruta. Anabele revine printre cei vii si pune sechestru pe viata lui Elvis.
Locul al XI lea: The Giant Mechanical Man (2012)
„I never believed in you, Tim. I just thought you were charming.”
Vazut de curand, pot sa va confirm ca filmul nu are nimic spectaculos, dar cumva reuseste sa nu te lase sa-l abandonezi pana nu ajungi la final. Este un film lejer care invita la relaxare si care nu are niciun fel de pretentii de capodopera. Imi place in primul rand toata polemica pusa in seama unei societati care uita sa traiasca.
Intregul „tratat” este descris de personajul principal (Chriss Messina)care se isi imbraca zilnic costumul de robot urias si cutreiera strazile pentru a trezi lumea din amorteala in care se complace. Asa il cunoaste si Janice (Jenna Fischer) care ii face confidente, fara a sti ca cel caruia ii face marturisiri este chiar colegul sau de munca de care s-a si indragostit
Locul al XII lea: Me Without You (2001)
„I talk to you in my head all the time.”
Filmele britanice au intodeauna ceva aparte. Anna Friel, Michelle Williams si Oliver Milburn sunt protagonsitii principali ai filmului care te poate incanta si bucura, desi prietenia infatisata este una frustranta si nu una echitabila.
Impartit in trei parti esentiale ale vietii celor trei, incepand cu anii ’70, „Me Without You” se axeaza pe relatia toxica de prietenie a lui Holly si Marinei, si dragostea pe care Nat, fratele celei din urma, o poarta primei. Eforturile Marinei de a-i tine despartiti, au efecte devastatoare pentru toti cei implicati. Filmul este nemaipomenit si trateaza mai multe teme care se suprapun cu recrearea unor culturi specifice periodei trecute.
Locul al XIII lea: Dedication (2007)
„Life is nothing but the echo of joy disappearing into the great chasm of misery”
Dragostea poate face minuni! Cel putin asta este mesajul lasat de „Dedication”, un film romantic in care o revedem pe Mandy Moore.
Desi in aparenta este la fel ca oricare alte filme, ei bine am sa va spun ca vine cu ceva nou care te prinde, desi subiectul se desfasoara static. Un individ morocanos, ciudat si introvertit este nevoit sa colaboreze cu o tipa vesela, energica si plina de compasiune. Geniul vesnic nelinistit care se lupta sa-si gaseasca locul in lume, primeste rolul principal intr-o productie moderna, melancolica si totusi amuzanta.
Locul al XIV lea: Peter and Vandy (2009)
„What’s it like being the, uh, less intelligent one in the relationship?”
Productia independenta „Peter and Vandy” este o poveste de dragoste descrisa intr-un mod neobisnuit, prezentandu-se momentele esentiale ce au dus la construirea si ulterior prabusierea relatiei a doi new-yorkezi.
Fara a urma firul cronologic, suntem martori la evolutia a doi indivizi cand tristi, cand fericiti, dialogurile dintre ei reflectand aceiasi paleta de sentimente. Ramane valabila intrebarea vesnic rostita: Oare mai putem recupera ceva?
Locul al XV lea: I’m a Cyborg, But That’s OK (2006)
„I’m not a psy-cho. I’m a cy-borg”
Productie coreeana regizata de Park Chan-wook, filmul ne prezinta o fata care se considera a fi un cyborg luptator si care se interneaza intr-un spital de psihiatrie.
Aici intalneste mai multi psihotici, dar cel de care se indragosteste, este un baiat care crede ca poate fura sufletele oamenilor… Nu-i asa ca tocmai ati citit un sinopsis interesant?
Locul al XVI lea: Keith (2008)
“I’m staying with you until you leave. I don’t care how long we have”
Indreptatit comparat cu “A Walk To Remember”, filmul are in comun povestea de dragoste care debuteaza pe holurile liceului. Personal nu am fost atat de impresionata de ceea ce “Keith” si-a propus sa fie, dar ramane totusi un film placut de urmarit, daca slabiciunea pentru drame romantice va acapareaza fara masura.
Natalie (Elisabeth Harnois) face echipa cu unul dintre colegii sai pentru un laborator de chimie. Desi avea o viata idilica, persoana nou intrata in viata sa, Keith, ii va prezenta o fateta necunoscuta a vietii, schimbandu-i conceptiile si convingerile.
Locul al XVII lea:Wristcutters: A Love Story (2006)
„Once upon a time there was a crooked tree and a straight tree. And they grew next to each other. And every day the straight tree would look at the crooked tree and he would say, „You’re crooked.”
Sinucigasii au un loc al lor unde se intalnesc dupa ce comit fatidicul accident care le curma viata. Cel putin asta si-a imaginat scenaristul filmului „Wristcutters: A Love Story” care s-a inspirat din scurta povestire a lui Etgar Keret intitulata „Kneller’s Happy Campers”.
Patrick Fugit, Shea Whigham si Shannyn Sossamon au rolurile principale intr-un peisaj cinematografic care descrie o viata de apoi, un loc rezervat celor care s-au omorat. Zia se omoara dupa ca trece printr-o despartire dureroasa. Ajuns in locul descris anterior, afla ca si prietena sa si-a pus capat zilelor si decide sa plece in cautarea ei.
Imi aminteste de superba creatie a lui Vincent Ward, nedreptatitul”What Dreams May Come„.
Locul al XVIII lea: Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus (2006)
-Why isn’t she your girlfriend?
– She doesn’t touch me.”
Inspirat de cartea biografica a marei fotografe Diane Arbus (Nicole Kidman), filmul prezinta momentul care a ajutat-o sa stie ca arta fotografica este marea sa pasiune. Ea a fost o femeie care si-a dus existenta in umbra sotului, o femeie care a fost etichetata ca fiind ciudata pentru ca pasiunile sale erau diferite.
Aparitia noului vecin ii perturba linistea. Purtator al unei masti, strainul (Robert Downey Jr.) o intriga si ii trezeste curiozitatea. Hotarata sa ii faca un portret, misteriosul barbat o invita in lumea in care el a trait pana acum si in care ea pare sa se simta bine. O lume a oamenilor exclusi din societate.
Locul al XIX lea: Adam (2009)
„My favorite children’s book is about a little prince who came to earth.”
Cu siguranta ati vazut “I am Sam” si “Forrest Gump”. O varianta mai romantata a destinului de geniu suferind care isi cauta locul in lume, prinde viata in drama romantica “Adam”. P
ersonajul principal este ajutat sa fie inteles prin participarea lui Hugh Dancy care intra in pielea unui inginer diagnosticat cu sindromul Asperger (manifestare a autismului prin lipsa unei bune socializari). Impacat cu o monotonie care-l multumeste atat cat poate intelege, Adam incepe sa spere ca lucrurile se pot schimba chiar si pentru el, atunci cand o noua vecina, tanara Beth, se muta in apartamentul de dedesubt.
Mi-a placut pentru ca transmite un mesaj duios: daca esti diferit nu presupune neaparat sa-ti respingi fericirea. Esti speical si in felul tau aparte, o vei gasi.
Locul al XX lea: The Last Word (2008)
„I love music. I just wish I didn’t need it to pay the bills.”
Un tanar scriitor, Evan Merck (Wes Bentley) are o specializare ciudata, daca nu socanta. Se ocupa cu scrierea scrisorilor de adio a celor care decid sa se sinucida.
La inmormantarea ultimului sau client, o intalneste pe Charlotte (Winona Ryder) sora celui decedat. Cei doi se intragostesc, Evan fiind constient ca odata aflat secretul sau, relatia celor doi este condamnata pieirii. Un film care ridica problema iubirii prin remuscari si regrete.
Completari cititori: recomandari filme de dragoste
- Upside Down: Adam si Eden traiesc in lumi diferite, cu gravitatie diferita, care ii atrage in directii opuse, dar ei sa incaptaneaza sa ramana impreuna; cu Jim Sturgess, Kirsten Dunst – vizionare trailer
- Seeking a Friend for the End of the World: inainte cu cateva zile inainte ca sfarsitul lumii asteptat de intreaga omenire, un barbat pleaca in cautarea primei iubiri, insotit de vecina bagagioaca; cu Keira Knightley si Steve Carell
- On Body and Soul: el si ea, colegi de munca, descopera ca au acelasi vis, unul in care se indragostesc fiind caprioare si decid sa il faca real; cu Géza Morcsányi, Alexandra Borbély –
- Medianeras: doi oameni cu propriile suferinte, ratacind prin aceleasi zone, nu se intalnesc niciodata, desi traiesc in blocuri vizavi. pana cand tocmai distanta ii aduce impreuna; cu Javier Drolas, Pilar López de Ayala –
- Every Day: un spirit calator, care traieste doar o zi intr-un trup, se indragosteste de o tanara care trebuie sa intalneasca in fiecare zi pe altcineva, pentru a fi din nou cu cel cunoscut ca A; cu Angourie Rice, Justice Smith
- Imagine Me&You: o tanara recent casatorita, incepe o relatie cu o femeie, punandu-si la indoiala orientarea sexuala; cu Piper Perabo, Lena Headey, Matthew Goode
- Her: un barbat singuratic dezvolta o relatie ciudata cu o inteligenta artificiala, dupa ce se indragosteste de vocea ei; cu Scarlett Johansson, Joaguin Phoenix.
- Lars and Real Girl: un barbat delirant incepe o relatia nebuneasca cu o papusa gonflabila cumparata online; cu Ryan Gosling
- Mozart and the Whale: o poveste de dragoste intre doi tineri care sufera de o forma de autism; cu Josh Hartnett, Radha Mitchell, Gary Cole
- Edward Scissorhands: un baiat cu foarfeci in loc de maini ajunge sa locuiasca cu o familie din suburbii, unde o cunoaste pe fiica cea mare, de care se indragosteste; cu Johnny Depp, Winona Ryder
- Lost in Translation: in timpul unei calatori, o femeie dezvolta o prietenie cu un barbat de varsta a treia; cu Scarlett Johansson, Bill Murray
- Warm Bodies/ Life After Beth: daca iti plac filmele de dragoste cu zombie
- TiMer: daca un ceas iti va arata cat timp mai ai pana cand iti intalnesti sufletul pereche, ai vrea sa stii?
- Ruby Sparks: personajul principal din cartea sa devine real pentru un un scriitor, numai ca pe masura ce isi da seama ca poate controla cum este aceasta, pierde din vedere masura realitatii; cu Paul Dano, Zoe Kazan.
- In Your Eyes: el poate vedea ce vede ea si ea ce vede el. doar ca sunt in locuri diferite si nu s-au intalnit niciodata; cu Zoe Kazan, Michael Stahl David
- Cashback: suferind de insomnie si recent parasit de iubita lui, un barbat se angajeaza in tura de noapte pentru un supermarket, unde isi lasa imaginatia in voie
- Ira&Abby
- Only Lovers Left Alive
- Happy Accidents
- The Lobster
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
40 Comments
Mai fata, mai! De unde le mai scoti? 🙂 Parca ai o traista fermecata!
Iti recomand sa cauti varianta coreeana a lui My sassy girl, e o realizare mult, muuult mai reusita. Si, de asemenea, Il Mare, tot din Coreea de Sud, precursorul lui The Lake House. Nu stiu cum se face, ca remake-urile de la Hollywood nu se ridica la inaltimea coreenilor…
Teo, daca ai avea tu idee ce zace in capsorul asta al meu, cred ca te-ai speria:)) Am multe idei de articole cu tematica, dar nu am timp! Si nici energie cateodata. Doara placerea de a le vedea dinalizate, de la stadiul de proiect, la articole publicate, ma impulsioneasa sa le fac. Asta si bineinteles faptul ca place ceea ce iese la sfarsit 🙂 Multumesc pentru aprecieri!!!
‘Jeux d’enfants’ e o capodoperă, nu merită locul al optulea. Iar ‘Saibogujiman kwenchana’ (I’m a cyborg…) e bun, dar greu digerabil de publicul mediu. ‘Sideways’ pleacă greu dar revine pe parcurs. Din ‘Closer’ nu-mi aduc aminte nimic, iată-i deci valoarea. ‘Eternal sunshine…’ tronează pe drept, nimic (rău) de zis. ‘Elvis and Anabelle’ mi-a părut fad, de ‘Nick and Norah…’ iar nu-mi aduc aminte (poate a trecut prea mult timp de la vizionare). ‘Dedication’ e OK, Mandy are un farmec aparte care ridică valoare oricărei pelicule; mi-a plăcut mult mai mult în ‘Chasing Liberty’ însă, deşi filmul în sine nu e nemaipomenit de bine realizat.
Cu restul sînt total pe dinafară – da, chiar şi mult-lăudatul ‘500 days…’, nu m-am împiedicat de el pînă acum. Aşa că sînt de aşteptat păreri mult mai experte, io mi-s amator. Şi ca de obicei, să nu uităm eternul „de gustibus non disputandum”. 😉
permite-mi sa-ti urez un calduros bine ai revenit:) de fiecare data cand fac un top, imi asum riscul ca cititorii sa nu fie de acord cu mine, dar pana la urma tocmai asta este farmecul ca filmele sa fie aranjate cumva intr-o ordine. sunt de acord cu tine si spun ca gusturile nu se discute. este un deficit al articolelor facute in baza subiectivismului ca filmele sa fie alese si aranjate in baza impactului avut la autor. sper sa nu supar prea tare:)
Ei, dacă m-ai (re)pus la loc de cinste, cum aş putea să mă supăr…? 😛
Mulţumesc pentru primirea călduroasă. 🙂 Mai trec şi eu cînd am ceva de spus la obiect (cît de cît), că de bătut cîmpii o fac prin alte locuri. 🙄
Sînt curios ce părere ai despre Barfi!… Părerea mea e că Priyanka Chopra a făcut un rol extraordinar acolo. Deşi preferatul meu rămîne – în mod cu totul şi cu totul subiectiv – ‘Pyaar impossible’ (alături de ‘Jeux d’enfants’), trebuie să recunosc faptul că în Barfi! a fost perfectă.
Tare mă mai iubeşte spaţiul ăsta virtual, de mă azvîrle direct la gunoi… 🙁 Ia, te rog, undiţa de pescuieşte-mă din Spam.
s-a rezolvat:) comentariul este pus la loc de cinste;;)
Săru’ mîna, acu’ sînt io dator de… cinste. 😀
ala cu drame e excelnte, mai ales primele optiuni. n-am vazut the womb
multumesc, marian:) nu stiu cat de mult o sa-ti placa „the womb”, dar merita o sansa daca iti plac filmele mai ciudate. la comedii nu ai niciunul sa-ti placa?:)
Inspirate alegeri! Sa ne apucam de cautat filmele.
Iti multumesc! Ma bucur ca place! O sa-ti urez spor la cautari si vizionare placuta. Sper sa gasesti ceva titluri care sa te inspire si sa-ti placa. Tine cont ca am ales cele mai nebunesti filme:P
Ce frumoase idei!Iti multumesc pentru aceste articole pe cale le scrii cu atata pasiune si maiestrie!
Eu iti multumesc pentru entuziasmul cu care revii mereu pe blog si pentru toate cuvintele frumoase oferite:) Ma bucur cand vad ca de fiecare data eforturile mele sunt rasplatita cu bucurie si euforie de cititori! Iti multumesc. Sincer:)
felicitari pentru articol,
nu ma dau eu in vant dupa filme romantice dar daca sunt facut bine le vizionez cu cea mai mare placera, iar tu ai cuprins in lista catvea titluri chiar foarte bune precum Closer, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Once ș.a
Iti multumesc, draga Maria:) Am vrut initial sa pun doar filme mai nebune, dar dupa am ales sa pun si filme mai putin necunoscute pentru ca sunt multe ramase asa putin in anonimat. Poate gasesti ceva sa-ti placa din toata lista asta:)
Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (2003)
Ultimo tango a Parigi (1972)
Elegy (2008)
Le Notti Bianche (1957)
Lásky jedné plavovlásky (1965)
I Love You Phillip Morris (2009)
Breaking the Waves (1996)
La pianiste (2001)
Two Lovers (2008)
Scenes from a Marriage (1973)
Faithless (2000)
Mr. Nobody (2009)
The Barber of Siberia (1998)
The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (1989)
Bin-jip (2004)
Moulin Rouge! (2001)
Black Orpheus (1959)
iti mutlumesc pentru completari.uite cum iubitorul de film din mine este pus in dificultate. mi-este permis sa spun ca nu am vazut trei titluri din cele mentionate de tine? se va remedia curand. cititorii vor gasi cateva sugestii interesante ca „Mr. Nobody” sau „La Pianiste”. „Moulin Rouge” este un rasfat 🙂
Felicitari pentru lista! Si mie mi-au placut filmele incluse de tine, foarte potrivite alegeri. De fapt, precursorul lui Il Mare si The Lake House este The Love Letter, un film facut special pt TV. http://www.imdb.com/title/tt0140340/ As mai fi mentionat si Mr. Nobody si Disco Pigs, care e un fel de Jeux D’Enfants irlandez cu Cillian Murphy.
Iti multumesc frumos 🙂 Ma bucur ca ti-au placut alegerile. Mi-a fost destul de greu sa renunt la unele titluri si sa opresc altele, dar pana la urma asta este rezultatul. Nu am vazut inca „The Love Letter”, dar pare a fi interesant. Hmmmm…. un film cu Cillian Murphy de care nu stiu? Se va rezolva 🙂 Multumesc pentru popasul facut pe blog 🙂
Love bites, love bleeds – Top Valentine’s Day – Filme “iubarete”. « ©Ioana||To the edge and back
Intr-adevar, un articol frumos, cu filme interesante; trebuie sa recunosc ca mi-am facut o lista luuunga, ca fi un week-end greu 🙂 Ma laudam la un moment dat ca am vazut multe filme….se pare ca niciodata nu sunt prea multe 🙂
Daca ar fi sa recomand un film, vazut recent de altfel, e „Ruby Sparks’, o poveste de iubire frumoasa in care geniul creator isi acorda puterea de a se juca cu propria creatie.
Andreea, iti multumesc 🙂 Sa ma bucur ca ti-am dat de lucru atunci, dar sa-mi para rau ca rapesc timp. Dar pana la urma este o investitie intr-un scop nobil:P. Ai dreptate, niciodata nu sunt suficient de multe filme urmarite. Referitor la „Ruby Sparks” facusem un articol acum ceva timp, dar nu l-am vazut inca. Pare a fi ceva in genul filmelor enbunseti alese de mine.
Prin blogosfera cinefila (4 – 10 februarie 2013) | Recenzii filme si carti
Excelent articolul tău, iar propunerile sunt extrem de interesante. Nu am văzut multe dintre ele, nu ştiu cum mi-au scăpat. Voi remedia, sper, în timp acest lucru. Nu ştiu cât de mult timp petreci tu vizionând filme, dar poţi să scrii despre ele minunat, în plus faci corelaţii interesante care dovedesc cultură cinematografică. Felicitări pentru articol şi mulţumesc de recomandări – le-am dat mai departe, să se bucure şi alţii citindu-te.
Oare multumirile sunt suficiente pentru toate cuvintele frumoase pe care mi le oferi mereu? Cateodata am senzatia ca nu. Nu trebuie sa te grabesti. Le iei pe rand si in timp vei vedea ca sugestiile mele vor fi bifate. M-ai facut foarte fericita. Petrec destul de mult timp urmarind filme, obsevandu-le si mai putin scriind despre ele. Orice redactez este facut in prima unui amator, dar cand observ ca rezultatul este pe placul cititorilor nu mai am nevoie de nimic pentru a continua. Am primit si raspuns ca urmare a sustinerii tale si din nou multumirile nu sunt suficiente. Esti unul dintre cei mai placuti musafiri care poposeste la mine pe blog.
Mă bucur pentru reuşitele oricăror dintre voi, cei pe care îi urmăresc, iar pentru tine am ceva special. Mi-ar place ca odata şi odată să ne întâlnim fizic, nu doar virtual. Dacă vin la Bucureşti o să te anunţ, deşi nu se întrevede prea curând şansa asta. Dar tu, dacă vii la Deva eşti binevenită la mine.
Iti multumesc frumos. Chiar mi-ar face mare, mare, mare placere sa te cunos fata in fata si sa ne intindem la discutii lungi:) Iti multumesc si pentru invitatie;;) Sper sa am timp sa calatoresc mai mult decat o fac in prezent si sa ajung candva si in vizita la tine!
Ma bucur ca, am ajuns la blogul tau Angela, imi oferi posibilitatea de a ma destinde cu recomandarile tale, urmarind filme care au intr-adevar aceasta calitate.
Multe din filmele recomandate de tine, n-au „ajuns” pana la mine, asa ca o sa-mi completez programul cu oferta facuta.
Felicitari pentru tot ce faci si multa sanatate.
O seara cat mai luminoasa si mai calda, fiind 14 februarie azi.
Va multumesc foarte mult:) Cea mai mare bucurie pentru mine este cand primesc un raspuns din partea cititorilor, mai cu seama cand este unul pozitiv si mi se spune atat de frumos ca place ceea ce fac. Zambesc pentru ca niciodata nu ma astept ca vreun articol sa aiba ecouri, dar uite ca se intampla. Sper sa culegi cateva titluri care sa placa si sa iti ofere cateva momente de bucurie cinefila:) Multumesc si pentru urare. A fost o zi frumoasa ! Te astept cu drag sa revii oricand 🙂
I Give It a Year (2013) | AnzhelaMovies
Love bites, love bleeds – Top Valentine’s Day – Filme “iubarete”. | ©Ioana || To the Edge and Back
Montaj cinefil de cereri in casatorie: Selectie de scene | AnzhelaMovies
Abia acum am descoperit topul asta si… felicitari din suflet! M-am delectat aici, mai ales ca nu sunt adepta clasamentelor – am gasit aici niste productii pe care as vrea sa le revad cu drag, dar si unele de care nu m-am lovit pana acum. Nu stiu daca pot sa spun ca am un favorit clar (de aia nu-mi plac topurile ca nu pot sa fac departajari), insa (500) Days of Summer, Silver Linings Playbook, It’s Kind of a Funny Story (autorul cartii care sta la baza filmului s-a sinucis de curand), Celeste & Jesse Forever, The Invention of Lying, cu extraordinarul Rick Gervais, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Perfect Sense… sunt si printre preferintele mele.
Fara a fi un film extra-super, The Giant Mechanical Man mi-a transmis o raza de speranta; sa traiesti asa cum iti place, sa faci ceea ce iti place… sa te simti bine.
Benny & Joon a fost interesant, dar foarte tras de par din puct de vedere medical – al bolii ei, cel putin.
„Adam” vine cu subiectul Asperger, care, daca imi permiti niste recomandari, apare bine conturat in serialul Parenthood (cu Jason Ritter, printre altii, ca vad ca ai doua filme cu el) sau lungmetrajele Ben X, My Name is Khan, de exemplu.
Si tot ca niste recomandari, de data aceasta mai romantice, Take This Waltz (2011), The Spectacular Now şi Enough Said (2013) plus A Place in The Sun (1951).
Si, ca tot imi place mie, un fapt divers: sotul (ignorat al) lui Diane Arbus din filmul omonim a fost actorul Allan Arbus, care a jucat in MASH serialul.
Ma bucur ca iti place ce am facut eu aici si ca am adunat filme care se pare ca sunt pe placul tau 🙂
Si mie imi este destul de greu sa fac topuri atunci cand imi aleg un subiect, dar incer sa fiu cat mai subiectiva. Nu stiu cat reusesc. Vreau sa fac cititorul sa si inteleaga de ce un film imi place mai mult decat celalat. Clar „500 Days of Summer” este un preferat de-al meu:) Si da, celelalte mentionate de tine imi plac intr-o masura la fel de mare :)Perfect Sense mi se pare nedreptatit si mi-a dat asa o stare… Rar se intampla ca un film sa imi transmita un astfel de mesaj si cand o face, inseamna ca si-a facut treaba.The Giant Mechanical Man l-am urmarit din greseala si prin simplitatea lui m-a cucerit!Benny & Joon este un clasic, cel putin in cazul meu.
Desigur ca permit recomandari si completari, ba chiar ma bucur cand le primesc!Take This Waltz (2011), The Spectacular Now şi Enough Said (2013) plus A Place in The Sun (1951)- nu am vazut Enough Said, dar nu stiu daca mi-ar placea….
Interesanta mentiunea facuta despre Allan Arbus:)
Enough Said m-a cucerit tocmai prin ce ziceai tu mai sus – simplitate. Si naturalete. Ca si Take This Waltz.
Montaj cinefil de cereri in casatorie: Top cereri in casatorie in filme | CineAmator
Examenul cinefil al maturizarii: Recomandari drame si comedii pentru adolescenti (prima parte) | CineAmator
30 de filme romantice din Franta – orasul iubirii | CineAmator
[REVIEW] "Sleeping With Other People" (2015) - CineAmatorCineAmator