Special, Thriller / Horror

A Quiet Place (2018) [REVIEW]

A Quiet Place quote:

„Your father will protect you. Your father will always protect you.

  • Regizor: John Krasinski
  • Actori: Emily BluntJohn KrasinskiMillicent Simmonds, Noah Jupe, Cade Woodward, Leon Russom
  • Gen: Thriller, Horror
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 90 minute

A Quiet Place este tripla reusita pentru John Krasinski care figureaza pe generic cu trei atributii: actor, regizor, scenarist. Domnul a izbutit sa livreze un thriller original, urmand cu precautie cele mai ofertante detalii care compun genul. Pentru mine, intriga aflata intr-un teaser care nu s-a bucurat de mari ecouri la lansare (ironic, a prins extraordinar la critica si la incasari), mi-a parut una dintre cele mai cool gandite pentru un film. Motiv pentru care am si nominalizat productia in top trei cele mai asteptate filme pentru 2018. Din fericire, acesta nu a dezamagit – dimpotriva – si sper ca filmul sa castige atentia pe care Get Out a castigat-o anul trecut pe zona de productii horror (datele sunt mai complexe aici).

Krasinski a lucrat impreuna cu sotia sa, Emily Blunt – cuplu si pe marele ecran – pentru a impacheta un film extraordinar ca poveste, dar mai ales perfect in redarea tensiunii, dand un exemplu puternic despre ce inseamna sa te joci cu audienta cu aproape nimic – si-a imaginat o lume in care orice sunet poate fi fatal, drept urmare orice miscare trebuie calculata.

Astfel ca nu poti anticipa nimic din ce se va intampla cu personajele. Mai mult thriller si mai putin horror (nu face abuz de jump scares si totusi sperie mai bine), A Quiet Place face o abordare moderna pentru o idee ofertanta care cel mai probabil va fi reciclata in viitoare productii. Cea mai importanta calitate a filmului sta in interpretare – este o calitate sa stii sa comunici cu publicul doar prin mimica, expresia fetei fiind graitoare pentru emotiile transmise. Iar asta confirma ca cei patru actori principali s-au descurcat de minune.

Subiectul, asa cum l-am mentionat deja, este schitarea unei lumi unde linistea iti poate salva viata. Fara repere temporale, cu personaje fara nume, filmul ne trimite intr-o asezare rurala unde intalnim o familie. Aceasta a invatat sa se adapteze la invazia care de 89 de zile a ocupat planeta. Stim doar ca anumite creaturi (seamana cu cele care dadeau cosmaruri in Stranger Things) vaneaza vietatile, ghidate de zgomote, asa ca orice miscare candva normala este acum in slow motion si dialogurile au fost inlocuite cu limbajul semnelor. E simplu „If they hear you, they hunt you”.

Precizam dupa vizionare ca A Quiet Place este o simbioza emotionanta (imposibil sa nu sensibilizeze anumite secvente) intre alte idei cumva familiare. O sa se recunoasca lumea gri din The Road, unde la fel personajele nu aveau nume, lumea izolata in decoruri rurale din Signs. Si cu toate astea, A Quiet Place nu seamana cu nimic, reusind sa-si creeze propria identitate.

Aproape un exercitiu riscant, cu scapari mici in firul narativ, peste care daca treci, te bucuri de un concept aparte.

Filmul nu este doar despre supravietuire, ci mai ales despre datoria si rolul de parinte (what are we if we can’t protect them?). O executie laudabila pentru regie, partituri interpretate fenomenal (un film cu replici reduse si un background oferit fara explicatii) si o resuscitare moderna a productiilor in care tensiunea este pusa pe primul plan. 

Plus ca imi place sa cred ca rolul vital pe care protagonista surda il are in final nu este o coincidenta. A Quiet Place se defineste printr-o experienta unica, este un film inteligent, eficient care dovedeste ca tot ce iti trebuie pentru a realiza ceva extraordinar este originalitate si o distributie capabila. Momentan, pentru mine, este cel mai bun film urmarit in 2018. Si va fi destul de greu sa fie surclasat – structurat perfect si destul de provocator, indraznet cat sa fie urmarit de oricine se considera un cinefil, fie el cat de pretentios.

Filmul intra in cinematografe din 13 aprilie si este distribuit de Ro Image.

Alte pareri: Diana Duca, Malaezu.ro, CinEmil.

Vizionare trailer A Quiet Place:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail