Animatie, Special

Incredibles 2 (2018) [CRONICA]

Incredibles 2:

„’Done properly, parenting is a heroic act… done properly.

  • Regizor: Brad Bird
  • Actori (voci): Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Samuel L. Jackson, Huck Milner, Bob Odenkirk, Catherine Keener, Jonathan Banks 
  • Gen: Animatie
  • Premii: un premiu, doua nominalizari (la data publicarii)
  • Tara: SUA
  • Durata: 118 minute

„Incredibles 2” este una dintre cele mai asteptate continuari din portofoliul Disney, in vremuri cand studiourile s-au incapatanat sa faca sequel-uri pentru animatii mai targetate, cum ar fi „Cars”. Cu tematica de supereroi, primul „Incredibles” aducea in atentie un subgen care abia ce incepea sa castige atentia publicului.

Scris si regizat de Brad Bird, al doilea capitol din serie continua evenimentele fix de unde se terminase totul in urma cu un deceniu, atunci cand un nou villain isi facea intrarea si ameninta siguranta orasului. Ocazie cu care familia Parr imbraca tinutele de eroi si decidea sa salveze comunitatea in care locuiesc. Urmand intocmai firul narativ, vedem cum a continuat infruntarea si ce s-a intamplat mai departe.

Prima parte nu conteaza prea mult, pentru ca este doar un pretext pentru a vedea ce declanseaza intriga (a nu se citi ca este plictisitoare, dimpotriva). Mai exact cand cineva ii vede pe supereroi fiind in actiune. Un impatimit al schimbarii normelor guvernamentale si devotat ideii de a legaliza supereroii, Winston Deavor (voce foarte entuziasta) ii cauta pe cei care au actionat in secret pana acum, inclusiv pe Frozone (Samuel, din nou, foarte bun). Ocazie cu care se face o propunere familiei Parr de a schimba conceptiile. Cea mai in masura sa faca asta este Elastigirl, pentru ca face mai putine pagube in actiune. Acum se schimba rolurile, Mr. Incredible devenind „mama” cu norma intreaga. Oportunitati ofertante pentru scenaristi de a amuza audienta, care se va distra pe seama stangaciilor personajului.

Cu puternice influente retro – ca design, concept si cromatica – „Incredibles 2” mai dispune si de umor de calitate, scene de actiune puternice, voci foarte bine distibuite. Poate ca povestea deviaza cumva de la plotul principal si ca se pune mai mult accent pe ideea de a fi parinte, de unitate familiala, dar nu conteaza atat de mult, mai ales ca se aduc in scena si mai multe personaje demne de luat in seama.

„Incredibles 2” a pornit cu dreptul in cinematografe – a avut cel mai bun debut pentru o animatie, intrand pe locul patru in top filme la box-office anul acesta. Mare parte a acestui succes este pus pe seama detaliilor vizuale foarte bune – in IMAX 3D se vede nemaipomenit. Dar si pe faptul ca are un fanbase urias si ca fanii au ales sa fidelizeze animatia, bifand inca o portie de comedie si scene cu adrenalina (bebelusul va fi un punct important pentru ambele situatii).

Fara sa umble cu jumatati de masura, animatia este una care functioneaza foarte bine pentru publicul matur (mai ales), care va aprecia nu doar interesul de a amuza, cat si explorarea ideii de familie. Si le iese grozav, asa cum s-a mai dovedit si in alte proiecte Pixar („Toy Story”, „Inside Out”, „Brave”, „Coco”, „Up”). Dar cele mai mari aprecieri si multumiri se indreapta catre Bird, domnul fiind la fel de inventiv si emotiv, asa cum mai demonstrase ca poate si cu
„Ratatouille” sau „The Iron Giant”, gasind potential intr-un scenariu smart cu sanse sa ramana tot un sleeper-hit in aglomeratia de comicsuri si adaptari Marvel & DC

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail