CineCronici, Comedie, Crima

Gambit (2012)

gambit_poster„- Lionel: And where are you staying?
– PJ: Er, well of them big hotels downtown. I can’t remember the name of it. You remember, Harry?
– Harry: Connaught.
– PJ: Me neither.”

• Regizor: Michael Hoffman
• Actori: Colin Firth, Cameron Diaz, Alan Rickman, Stanley Tucci
• Gen: Comedie | Crima
• Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
• Tara : SUA
• Durata: 89 minute

“Gambit” sau pacaleala à la Pink Panther  prin reinventarea furtului unor opere de arta. O noua comedie, de un calibru mai rezervat fata de suratele cu pacaleli sau razbunarea pe sefii nesuferiti. “Gambit” are cel mai mare beneficiu prin distributie, dupa cum urmeaza in ordinea satisfacerii interpretarii: Alan Rickman (rece si glumet), Colin Firth (mi s-a parut un rol injositor pentru un actor de calibrul lui) si Cameron Diaz . O alta prezenta este cameleonul Stanely Tucci, jongland cu un personaj deloc de luat in considerare, dar amuzant.

gambit

Regizorul Michael Hoffman nu si-a facut un scop din a da cursivitate scenelor. Pacat de doua filme tare dragi si de migala sa, si anume “One Fine Day” si “The Emperor’s Club”. Gestioneaza totusi cu putina inteligenta transparenta povestii initiale. Glumele nu se inghesuie dar avem noroc cu personajele. Poate ca cea mai distractiva (si enervanta) parte este asigurata chiar de Diaz. Chinul ei de a parea o localnica originara din Texas, adoptand un accent iritant, devine oarecum placut spre final cand iti dai seama ca a dat ce a putut ea mai bine.

gambit4

O razbunare meritata sau nu? Nu inteleg cat de vrednic de razbunare este Lionel Shahbandar (Alan Rickman) pentru ca nici nu se prea dau atatea scene care sa denote cruzimea si/ sau nemernicia personajului. Indiferent de asta, Harry Harry (Colin Firth), angajatul sau, ne intampina cu un plan menit sa spele anii de umilinte in slujba unui individ nesuferit. Pentru a putea realiza ce are in gand, apeleaza la ajutorul lui Nicole (Cameron Diaz) pentru a inscena existenta unui tablou semnat de Monet, ocazie cu care Lionel va scoate din buzunar cateva zeci de milione. Dar fiecare plan are cateva variabile….

gambit3

Nu am vazut originalul din 1966. Stiu totusi ca “Gambit” din 2012 nu este vreun exponat valoros al genului caruia i se subordoneaza. Scenele nud realizeaza comicul de situatie necesar, dar doar atat. Este clar ca se putea lucra mai mult la momentele de amuzament, dar cand ai o asa distributie parca nu te mai agiti atat de mult si speri ca totul sa vina de la sine. Poate nici publicul nu va mai fi atat de pretentios, indiferent de cantitatea de haz sau de calitatea acestuia.

Rating autor: nota 5

Vizionare trailer:

Vezi si...

5 Comments

 1. Emil Calinescu 12 martie 2013 at 21:01 -  Răspunde

  Ce nu ti-a placut tie deloc mi-a placut mie mult. Probabil ar trebui notat pe twitter cand ne place acelasi film la modul #momentulala cand imi place acelasi film ca si angelei :))

  • Angela 12 martie 2013 at 21:28 -  Răspunde

   De-asta este atat de frumos cand nu gandim toti la fel. Oricum, tu faci parte din publicul tinta pentru acest film, pentru ca tie iti plac comediile, indiferent de calitate. Ti-am spus sa nu te obisnuiesti cu momentele cand ni se intersecteaza gusturile :))

 2. raftul cu FILME 13 martie 2013 at 9:32 -  Răspunde

  E un film pe care nu o să îl pun în raft. Nu o să analizez ca tine ce mi-a plăcut şi ce nu. Pur şi simplu mi s-a părut totul forţat şi puţin credibil. Cameron Diaz a început ca şi Nicholas Cage să accepte aproape orice rol. Din păcate nu sunt singurii.

  • Angela 17 martie 2013 at 11:22 -  Răspunde

   slab, foarte slab. nici nu trebuie pus in raft pentru ca ai jigni deja titlurile care si-au castigat dreptul de a fi acolo :))) pacat de actori…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.