Fringe: ” For the record, I wanted ice cream.” – daca ar fi stiut, Astrid ar fi cerut gelato.
Inainte de introducere – voi aveti obiceiul (ne)sanatos sa mancati cand va uitati la un serial? Popcornul este cel mai popular, urmat de diversele snacksuri, dar ati incercat sa consumati inghetata „fortati” de imprejurari? Va lamuresc mai jos de ce va intreb si va mai spun ca o sa merite istorisirea – este una justificata – ca de la un cinefil la altul.
Blogul acesta este, inainte de toate, locul unde incerc cu stangacie sau cu incredere, sa fac recomandari de filme si seriale. Insa foarte putini stiu cum a inceput acest imbold. Serialul care m-a facut sa ma indragostesc de ideea de binge-watching, inca dinainte ca acest termen sa existe, a fost LOST. Eram o incepatoare prin lumea virtuala, cand am gasit un site romanesc dedicat serialului si asa m-am imprietenit cu administratorul paginii. Ii placeau entuziasmul si inflacararea cu care povesteam despre ce urmaresc, asa ca, in joaca si ca o gluma, mi-a facut un blog – fara instructiuni de folosire. Marius, daca citesti asta, iti multumesc. Pentru ca imi placea stilul aparte al producatorului LOST, am decis ca urmatorul proiect pe care il voi urmari, va fi tot al lui. Firesc, a urmat Fringe. Un produs care se poate recomanda ca o simbioza intre Twilight Zone, Altered States si The X-Files. Drama procedurala nu m-a castigat din prima. Un lucru era imposibil de ignorat: personajele principale erau scrise si interpretate la superlativ; in special Walter Bishop – John Noble (l-am intalnit la East European Comic Con).
O sa va intrebati de ce va scriu eu asta. In primul pentru a va recomanda Fringe. Povestea nu este deloc simpla: avem teme ca universuri paralele, experimente fizice, naratiuni alternative, proiectii astrale, teleportate, invizibilitate, reanimare, existentialism.
Walter Bishop este imaginea arhetipala a omului de stiinta nebun, posedat de idelie sale si cu remuscari pentru sacrificiile facute in numele raspunsurilor, un fel de Einstein al generatiei noastre. Excentric, radical, extrem de inteligent, domnul are si o latura care m-a facut sa ma indragostesc de acest batran senil: o inclinatie aparte pentru artele culinare, asa ca nu de putine ori il surprindeam gatind in timp ce facea autopsii.
Oh, si ar mai fi faptul ca in laboratorul sau crestea o vaca. Totul in numele stiintei si al … poftei de lapte, luat direct de la sursa. Stiti la ce se foloseste mult lapte? La compozitia de gelato, iar asta o face cremoasa si savuroasa si datorita continutul scazut de grasimi (commercial break).
O provocare anume a fost pentru Walter sa gaseasca reteta perfecta de milkshake – la propriu, multe scene sunt despre frustarea lui de a gasi formula acestei bauturi. Asta si pentru ca ingredientul principal este inghetata, un desert pe care deja am stabilit, el il adora.
Tu cum urmaresti serialul sau serialele tale preferate?
Tocmai de asta serialul Fringe s-a urmarit deseori cu o caserola de inghetata in poala si o lingura in mana. Walter Bishop amintea permanent de inghetata, asa ca dupa mai multe mentionari m-am hotarat sa schimb lucrurile, ca sa nu mai fiu luata pe nepregatite. Haideti sa va ofer cateva instantanee ca sa va conving ca nu exagerez.
Un portret facut lui Walter Bishop ar fi unul nedrept, oricum l-ai incepe. Intrepretarea febrila a lui John Noble ramane una dintre cele mai bune, iar asta se datoreaza in mare si unui scenariu extraordinar de bine scris. Daca ar fi sa aleg o singura aroma care i s-ar potrivi lui Walter Bishop cred ca aceea ar fi una care inseamna dulce si amar – ca el – Tiramisu. Asta asa, pentru ca merita. Precizez ca asta ar fi primul strat, ca ar urma in etaj Crema di Firenze si apoi Straciatella In ceea ce priveste audienta, adica noi, as face o trimitere la ceva din paleta opusa de arome, mai proaspata, cea din fructe.
Va mai spun doar ca gama de deserturi de la Siviero Maria, care se remarca prin textura cremoasa are mai multe arome disponibile, asa ca daca vreti sa incercati un gelato veritabil, de cumparat direct din magazine, atunci puteti testa propunerea mentionata.
PLOT FRINGE:
O echipa FBI care opereaza in secret, numita Fringe, este condusa de Olivia Dunham. Pentru a incerca sa rezolve un caz aparte, un avion retinut la sol, aceasta ajunge la Walter Bishop, pacientul unui azil psihiatric, dar si autorul unor multe cazuri cu activitati paranormale. In ideea de a colabora cu el, are nevoie si de fiul lui, Peter Bishop, un tanar care traieste la limita faradelegii. In timp, cei trei devin o echipa unita, dar secretele din trecut, dintre cele mai neasteptate, le vor zdruncina pe parcurs crezuile si legaturile. Pe scurt, se exploreaza linia subtire dintre science-fiction si realitate.
Spuneti voi acum: v-am convins? Poate imi lasati si voi o recomandare la randul vostru. Orice serial cu un personaj excentric este binevenita.
Va las si cu un trailer din serial:
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
10 Comments
Unul dintre serialele mele preferate. Cred ca o sa-l revad curand.
Ma bucur ca l-ai vazut, Este prea bun ca sa fie ratat. Acum cand il revezi, ai grija sa ai o cupa de inghetata sau gelato langa 😛
Excelent serial. L-am urmărit cu interes, am aşteptat fiecare episod cu nerăbdare şi cred că este unul dintre cele mai bune seriale de acest gen care au apărut in ultimii ani. John Noble a jucat incredibil, reuşind să facă două roluri distincte pentru cele două persoane aflate in lumi paralele. Walter Bishop nu este doar savant excentric este şi un părinte iubitor, protector. Este drept că tocmai din cauza lui s-a creat spărtura între lumi, dar a făcut-o pentru a-l salva măcar pe Peter, fiul din cealaltă lume. Mi-a părut rău când serialul s-a terminat. Mi se părea că mai putea avea sezoane. Dar pe de altă parte mă bucur că a avut finalitate, nu ca alte seriale rămase suspendate în aer odată cu neprelungirea contractelor. Mi-a plăcut foarte mult articolul tău, ca de obicei. Felicitări!
Roxana, iti foarte multumesc! Ce ma bucur ca l-ai vazut. Cred ca am mai discutat despre el, cu alta ocazie. Show-ul asta merita multa atentie pentru ca este excelent ca realizare din mai multe puncte de vedere. Si inteleg entuziasmul, mai ales ca si eu am asteptat saptamanal fiecare difuzare. Bucuria de a-l fi intalnit pe John Noble inca este ceva special pentru mine. Domnul a fost, cum spui si tu, excelent in rolul duplicitar. Am fost si eu trista cand a scris The End la final, dar m-am bucurat ca stiam ca asa o sa fie si ca am avut parte de un final scris frumos, fara graba si greseli. Ca da, asa se intampla cu unele, din pacate…. Ma bucur ca ti-a placut articolul 🙂 Tare mult!
Băi, m-ai zăpăcit! Trebuie să văd Fringe acum. Cu înghețată, desigur. 🙂
Asa repede? :)) O sa imi multumesti, negresit! Sunt prea sigura de potentialul lui, d-aia insist. Asa, nu uita de gelato: un mix fain de SF cu dulce.
Mmm.. cred ca e timpul sa incep un nou serial 😀
Daca ai o lista scurta, fa o incercare. Este prea bun ca sa il ratezi. Tine cont ca sunt cinci sezoane, asa ca fa-ti planul de maraton din timp.
Chiar ieri am terminat o cutie de inghetata uitandu-ma la toate episoadele din Big Little Lies, si cel mai des acompaniez inghetata cu Buffy The Vampire Slayer. 🙂
La Fringe tin minte ca am incercat odata sa ma uit, dar nu m-a prins. Zici ca merita sa-i mai dau o sansa? 🙂
Ce alegere faina de serial – sper ca si inghetata a fost pe masura. In weekend am facut si eu maraton cu el si a fost a-t-a-t de BUN! Neasteptat de fain scris si jucat. Cred ca miniseriile sunt o varianta mai interesanta. Ohoooo, Buffy, atmosfera de anii ’90. Si da, Fringe merita. Dupa ce treci de faza cazul si episodul, totul se leaga si devine super interesant. Give it a try!