Bu-hu-huuuuu: primiti cu filme de Halloween? Probabil ca nu sunt multi printre noi care s-au convertit acestei sarbatori, dar sa recunoastem ca ne tenteaza ideea costumarii in multe din personajele iubite de noi. Sarbatoarea celtica initial numita All Hallows’ Even, (sarbatoarea crestina a tuturor sfintilor) a fost preluata de multe popoare occidentale, astfel ca de cativa ani are ziua de 31 octombrie rezervata distractiei si mai putin scopului initial.
Sa trecem la fapte: am gandit sa fac altceva si sa va construiesc un carnaval al filmelor intunecate, dar care sa nu sperie. Adica am facut un top cu filme de Halloween, horror care va lasa seara sa dormiti.
Eu una stiu ca nu vreau sa agit spiritele chiar in noaptea cu pricina asa ca o sa fiu cumpatata in nominalizari. Probabil ca v-ati dat seama ca Tim Burton este prezent cu mai multe productii, Christina Ricci la fel… dar am alte multe surprize in tolba. „Trick or Treat”?
Top filme de Halloween
1. Edward Scissorhands (1990): Baiatul care nu poate oferi, ci doar poate primi o imbratisare; experimentul care nu a primit ultimul retus pentru a lua infatisarea unui om complet. Foarfecile care ii tin loc de maini nu au fost inlocuite si Edward este exclus din societatea nepregatita pentru el. Un film de vazut pentru un Johnny Depp asa cum ne place sa privim si pentru un Tim Burton intunecat, real si nelimitat.
2. The Nightmare Before Christmas (1993): O animatie tesuta exact pe tema dezbatuta! Cum altfel cand personajul principal este Regele Dovleac care isi paraseste orasul numit Halloween si ajunge la portile orasului Craciun. Planul sau bine intentionat este sa ofere prorpriile daruri copiilor… Cert este ca nu vor mai primi dulciuri si jucarii, iar de aici pana la haos, mai este foarte putin.
3. The Crow (1994): Un film de care ne e dor in zilele noastre. Un tanar ajutat de un corb, purtatorul mortii, se intoarce din lumea de dincolo pentru a razbuna moartea iubitei sale… Potrivit pentru seara asta pentru atmosfera gotica si pentru personajele care sperie mai mult decat multe efecte ale filmelor horror cu pretentii ca inscriu tratate de spaima.
4. Cloverfield (2008): Din cauza serialului Lost, m-am atasat iremediabil de J.J. Abrams. Din cauza lui, am ajuns la Cloverfield care la randul lui se face vinovat de faptul ca acum gust cu o nesmitire nelimitata, orice productie turnata in stilul mockumentary/ found-footage/ docu-drama. „Cloverfield” surprinde o seara obisnuita din viata mai multor tineri, in timpul unei petreceri. Noaptea devine una infricosatoare atunci cand orasul lor este atacat. De cine sau de ce, aflam pe masura ce protagonistii se chinuie sa supravietuiasca si sa gaseasca o cale de iesire din oras, redandu-ne spaimele lor prin intermediul unei camere de filmat.
5. Ghostbusters (1984): In frumosii ani ai copilariei mele, eram fascinata de fantomele care se chinuiau sa faca fata echipei “Ghostbusters”. In timp, am inteles ca povestea era mai mult imaginatie decat realitate si ca nu aveam de ce sa am temeri. Dupa ce trei oameni de stiinta scapa printre degete finantarea oferita de guvern pentru un proiect, decid sa porneasca propria cruciada si sa prinda multe creaturi ciudate. Misiunea este mai dificila decat se anunta la inceput.
6. The Others (2001): Nu vreau sa fac nicio paralela cu vreun film, asa ca nu va spun decat ca nimic nu e ceea ce pare. Nicole Kidman face un rol fantastic, ajutata de un conac sinistru unde locuieste impreuna cu copiii sai. Aici nicio usa nu se deschide fara a o inchide pe cea din urma. Lumina nu trebuie sa patrunda niciodata in casa. Ce faci cand niste intrusi iti invadeaza casa si din proprietar devii musafir nepoftit? Cauti raspunsuri…
7. The Sixth Sense (1999): Cred ca nici Bruce Willis insusi nu a anticipat faptul ca va lua parte la un proiect care in timp se va dovedi un film cult. Replica “I see dead people” rostita de micutul Haley Joel Osment, avea sa devina un laitmotiv al multor productii care au urmat proiectului lui M. Night Shyamalan. Filmul avea sa rivalizeze in timp cu multe altele clasate in topuri incontestabile.
8. Seria Harry Potter (2001-2011): Sa vedem ce avem in meniu: vrajitorie, dovleci, licori, retete magice, dragoni si vietati fantastice. Pe scurt, o franciza care cumuleaza sapte parti pe parcursul carora urmarim evolutia lui Harry Potter “the boy who lived”, din primul an la Hogwarts si pana la … Mai bine va las pe voi sa vedeti, desi am indoieli ca sunt putini oameni care nu au vazut inca seria.
9. Brothers Grimm (2005): Demoni, blesteme, vrajitoare, padure fermecata, personaje malefice din povestile de basme si doua personaje insufletite de doi mari actori- Matt Damon si Heath Ledger. Acestia sunt fratii Grimm, doi escroci care pacalesc oamenii cu promisiuni de exorcizari si alungari ale diverselor aparitii fantomatice. Cumva reusesc sa nimereasca in mijlocul unui adevarat blestem, atunci cand incearca sa rezolve misterul disparitiei unei copile.
10. Gremlins (1984): Nu trebuie udat, nu trebuie hranit dupa miezul noptii si nu trebuie expus la lumina puternica. Simpaticul Gizmo este un mogwai special, o creatura gingasa ce ajunge la Billy drept cadou din partea tatalui. Ce faci cand nu esti pregatit sa ai grija de micutul care acum e raspunderea ta? Vietati din cele mai groaznice incep sa devasteze orasul, surprins in preajma sarbatorilor de iarna.
11. The Mist (2007): Am ascultat foarte multe persoane dezamagite de finalul filmului, dar altfel cum l-am fi tinut minte daca avea un sfarsit deloc pe masura evenimentelor? Un tata impreuna cu copilul sau, este izolat intr-un supermarket. Alaturi de el, mai multi locuitori speriati, incearca sa afle ce se ascunde in ceata care a imbracat tot orasul, tinandu-i prizonieri in magazinul izolat, fara nicio sansa de comunicare… Multi dintre ei devin paranoici, indoctrinandu-i pe ceilalti cu idei apocaliptice.
12. Hellboy (2004): In 2004, Guilermo del Toro ne-a facut cunostinta cu Hellboy (Ron Perlman), un erou nascut in flacarile Iadului si adus pe Pamant de un geniu malefic- Rasputin. Venirea sa a fost anuntata ca un eveniment premergator Apocalipsei, insa Hellboy este salvat totusi de un profesor care-l creste ca un fiu. Puterile sale paranormale il includ intr-o echipa neobisnuita si lupta alaturi de fortele binelui. Dar originile sale nu-l lasa sa uite de unde a venit…
13. Solomon Kane (2009): Putin asemanator cu “Van Helsing”, permiteti-mi sa-l situez deasupra celui din urma. In secolul al XVI lea, capitanul Solomon Kane (James Purefoy) pradeaza tot ce gaseste in cale, lasand in urma moarte, disperare si suferinta. Ajuns intr-un castel pustiit, afla ca sufletul sau este vanat de insusi Diavol. Dorind sa-si rascumpere pacatele, ajunge intr-o manastire de unde este izgonit curand… Povestea este cu mult mai complexa si chiar este o placere sa-l urmaresti!
14. Snow White: A Tale of Terror (1997): Pana sa vad “Snow White and the Huntsman”, spuneam ca asta este versiunea basmului clasic, preferata de mine. Acum, imi mentin parerea. Desi efectele speciale lipsesc, reinterpretarea povestii surprinde o aura mai eleganta si mai gotica, punand personajele in situatii diferite de cele din povestea initiala. O productie potrivita pentru aceasta seara.
15. Young Frankenstein (1974): Un tribut de aplaudat adus filmelor inspirate de Frankenstein, cel care a luat fiinta din romanul semnat de Mary Shelley. Dupa ce mosteneste un castel de la bunicul sau, neurochirurgul Frankestein il intalneste aici pe Igor, un cocosat amuzant. Curios sa afle mai multe despre munca „inutila” intreprinsa de bunicul sau, ii descopera jurnalul si decide sa reanimeze un cadavru. Bineinteles ca experimentul scapa de sub control.
16. Shaun of the Dead (2004): O comedie britanica, facuta destept cu mult haz si seriozitate. Mortii revin la viata si au un apetit foarte mare. Shaun (energicul Simon Pegg) este tipul plictisit de viata. De altfel, sa recunoastem, viata sa, nu este una perfecta pentru care merita sa-l invidiezi. Tocmai cand decide sa faca o schimbare si sa se maturizeze fortat de imprejurari, zombi invadeaza orasul. In incercarea de a-si salva mama si prietena, face o alegere „inteleapta”: se refugiaza in barul local.
17. Interview with the vampire (1994): O viata nedorita de o persoana vesnic tanara. Louis (Brad Pitt) a devenit vampir si acum regreta. Transformat de Lestat (Tom Cruise) care a devenit mentorul sau pentru noua viata, cei doi o cunosc pe Claudia (Kirsten Dunst), o fetita care nutreste pentru cei doi o pasiune departe de a fi inocenta. Povestea inceputului este spusa unui reporter curios.
18. Cirque Du Freak: The Vampire’s Assistant (2010): Un pusti normal devine asistentul unui vampir, intr-o caravana de circ care reuneste cei mai ciudati oameni. Seria de carti a lui Darren Shan, primeste o (singura) ecranizare si ni se prezinta aventurile uneori mult prea primejdioase ale unui personaj timid, un liceean fricos. Purtat intr-o luma bantuita de fiinte grotesti, descopera curand ca cel mai mare dusman al sau este cel care candva a fost cel mai bun prieten din viata lui.
19. Zombieland (2009): Foarte multe filme lansate in ultimul timp ne prezinta lumea aflata pe cale de disparitie, dupa ce minunata noastra Terra este distrusa in urma izbucnirii unei epidemii si toate vietatile devin zombi. Cu putina imaginatie si mult umor, in“Zombieland” cunoasteam o parte ceva mai amuzanta a unui astfel de scenariu si, prin lungile calatorii ale protagonistilor ajungem chiar sa ne speriem intr-o masura ce nu trebuie ignorata. In rolurile principale ii vedem pe Jesse Elsenberg, Emma Stone, Woody Harrelson, Abigail Breslin.
20. Sleepy Hollow (1999): Legenda calaretului fara cap, primeste o versiune funesta, pusa pe umerii unui duo care iese mereu castigator: Burton-Depp. Clasica poveste a lui Washington Irving este readusa in atentie. Detectivul Ichabod Crane ajunge in Sleepy Hollow pentru a rezolva niste crime misterioase. Furia calaretului este starnita si mai mult atunci cand se duce singur in padure pentru a-l intalni.
21. Tim Burton’s Corpse Bride (2005): In secolul al XIX lea, intr-un satuc European, Victor se pregateste de nunta. Emotionat de febra cererii in casatorie, acesta se duce in padure sa repete, punand din greseala inelul cu pricina pe degetul unei mirese… moarte. Odata juramintele rostite, Victor este luat captiv in lumea mortilor, lasand-o in urma pe Victoria (Emily Watson), adevarata sa iubire. Vocea Miresei Moarte este asigurata de o Helena Bonham Carter la fel de serioasa.
22. Coraline (2009): Curiozitatea nu este de cele mai multe ori, un sfetnic si indrumator bun. De asta se convinge si Coraline atunci cand patrunde printr-o usa secreta a casei sale, intr-o alta lume. Aici descopera o viata alternativa a celei lasate in urma. Desi similaritatile nu sunt de neglijat, versiunea familiei sale si nu numai, este cu mult mai periculoasa decat pare la inceput.
23. Beetlejuice (1998): Fantomele nu-ti fac viata usoara. Pe unele le observi, altele chiar se chinuie sa fie luate in seama. Cand un cuplu moare in urma unui accident din cauza unei intamplari nefericite, tinerii casatoriti ajung in Rai. Pentru ca dureaza pana primesc aripile de ingeri li se permite sa locuiasca in vechea lor casa, acum ocupata de o alta familie. Dorind sa-si pastreze casa numai pentru ei, il angajeaza pe neispravitul Beetlejuice (Michael Keaton) pentru a se ocupa de asta. Ei bine, sa spunem ca-si uita misiunea cand se indragosteste de fata proprietarilor.
24. ParaNorman (2012): Un baietel poate vedea mortii si vorbeste cu ei. Fiecare are o treaba neterminata si vad in micul Norman un tovaras de conversatie. Unchiul sau, inzestrat cu acelasi dar, ii paseaza pustiului o sarcina grea, cu putin timp inainte de a muri: sa protejeze orasul de blestemul unei vrajitoare. Exista cateva probleme: locuitorii il cred nebun, familia il ridiculizeaza si ceea ce se intampla cu adevarat, poate vedea doar el. O animatie foarte buna care nu se recomanda copiilor.
25. The Phantom of the Opera (2004): Un geniu al muzicii, acum desfigurat, rataceste prin culoarele Operei. Speranta unei intelegeri apare in persoana unei soliste nou angajata. Problema este ca aceasta iubeste deja pe altcineva, generand furie in sufletul mentorului… Il recomand pentru ca iti da o senzatie de claustrofobie demna pentru celebrarea noptii spiritelor.
26. Fright Night (2010): O comedie horror sau un film de groaza care te face sa razi? Ei bine, mie mi-a placut in fiecare ipostaza asa ca vi-l recomand si voua. Ce poate fi mai potrivit pentru o astfel de seara, decat un film cu vampiri insetati de sange? In acest rol intra carismaticul Corlin Farell. Acesta se muta intr-un cartier american si trezeste suspciunile noului sau vecin, care devine usor paranoic crezand ca el este vinovat de moartea mai multor persoane din cartier.
27. The Witches of Eastwick (1987): Jack Nicholson, Cher, Susan Sarandon si Michelle Pfeiffer intr-unul din filmele fantastice ale anilor ’80. “The Witches of Eastwick” ne face cunostinta cu trei vrajitoare ce isi traiesc vietile alaturi de sotii lor, intr-un peisaj monoton. O gluma prin care-l invoca pe barbatul perfect li-l aduce in viata lor pe Daryl Van un puternic om cu inzestrari… mai putin pe placul femeilor.
28. The Addams Family (1991): O familie macabra cu o viata ciudata. Membrii familiei ocupa un conac infricosator. Distractia si glumele sunt parte din rutina copiilor si a adultilor. Faceti cunostinta cu familia Addams: Gomez (Raul Julia), sotia Morticia (Anjelica Houston ), copiii teribili, Wednesday (Christina Ricci) si Pugsley. Invitatia este facuta pentru un sejur in in lumea groazei.
29. Casper (1995): O comedie pentru toata familia, o aventura pentru cei mici si pentru cei mari. Locatarul unui conac afla ca in zidurile casei este ascunsa o comoara. Ceea ce nu ia in considerare este prezenta a patru fantome care ar face tot ce pot ca acea comoara sa ramana ascunsa. Apeleaza astfel la un specialist in spirite (Bill Pulman), care se muta impreuna cu fiica lui aici. Aceasta il cunoaste pe Casper, baiatul fantoma care se si indragosteste de ea. Problema sunt unchii sai, mai putin prietenosi: Lungilã, Puturosu’ si Grãsanu’.
Vezi si...
Leave a reply Cancel
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
26 Comments
A trecut ceva timp dar important e ca nu a trecut in zadar,indubitabil articolul merita toate zilele petrecute in asteptarea lui.Sa nu te lasi de scris,ai prea mult talent care s-ar irosi!
Revenind la articol toate filmele sunt bune dar The Others si The Sixth Sense sunt exceptionale,poate cele mai bune filme de gen,ma bucur enor ca le-ai inclus in top.
Iti multumesc ca ma faci sa iubesc filmele prin minunatele tale scrieri si ca ma motivezi sa imi continui calatoria in acest univers mirific al cinematografiei!(spun asta,fara a exagera)
Cosmin, in primul rand vreau sa ma scuz. Nu am mai publicat pentru ca am avut niste probleme si nu m-am putut ocupa asa cum trebuie. Imi place ca atunci cand fac ceva sa fie asa cum trebuie si nu la repezeala. Ce sa-ti mai spun… m-ai facut sa zambesc si chiar aveam nevoie de un astfel de imbold. Un astfel de comentariu, ar bucura pe oricine care scrie si face astfel fara sa astepte vreo rasplata! Ma bucur ca nu te-am dezamagit si ca-ti place topul meu. Am inteles ca ai o preferinta pentru articolele speciale si te anunt ca vor mai fi cateva. Sper sa nu mai intervina nimic:) Sincer, aprecierile si incurajarile tale sunt neasteptate si mi-au dat o energie foarte mare. Ultima ta fraza m-a facut sa ma simt fericita pentru ca pasiunea mea are o influenta asa de frumoasa asupra cuiva. Multumesc pentru intelegere si pentru sprijin si … pentru tot!
Ma bucur ca te-am facut fericita!Cum bine spuneai sunt un mare fan al acestor articole,mi-ar placea sa vad si un top al interpretarilor(feminine sau masculine) care te-au fascinat,sa dezvolti si partea umana a filmelor.
Sincer iti spun ca mi-ai facut ziua frumoasa atunci. Nu ma asteptam:) O sa mai public articole de genul asta. Din pacate imi cer mai mult timp decat o cronica si d-asta dureaza mai mult. Tinand cont ca le fac la munca pentru ca nu am cand altfel, sper sa nu fie asteptarea prea mare. Interesanta sugestia ta. Nu ma gandisem la asta. M-ai pus pe ganduri… hmmmm. Suna bine! O sa gandesc exact cum fac si sper sa reusesc ceva:)
cu un asemenea articol cum sa nu te iertam pentru mica ta absență .. cred ca orice film al lui burton merge vazut de halloween, toate au o atmosfera speciala. ma bucur sa vad The Others si Young Frankenstein in lista ta
Toata lumea a fost intelegatoare cu mine. Iti multumesc, Maria! Burton este genial. Cand am invatat simbolismul, ma gandeam permanent la el. Cu acest curent il asociez si cred ca este cel mai potrivit. As fi putut include si „Dark Shadows”, dar inca nu l-am vazut si din ce am inteles nu ar merita. Am pus doar filmele vazute de mine si care mi s-au parut a merita o mentiune. The Others nu putea fi omis pentru ca mi se pare foarte bun. La fel si Young Frakestein. Are ceva din filmele „old-school” care nu se mai gaseste astazi…
fain postul, ai o colectie bunicica de filme carora le-ai ras in fata cand se chinuiau sa te sperie :))
Ionut, iti multumesc! Imi pare bine ca-ti place:) Acum le-am facut un favor si le-am aruncat intr-un singur articol pe toate :))) Nu m-am speriat la niciunul din ele. Sunt mai degraba fantasy sau thriller, dar numai bune pentru seara asta!
foarte bune selectiile… mi-a atras atentia „the mist” pe care l-am ratat(nu stiu cum)… in seara asta am la ce ma uita:)…happy halloween!
Iti multumesc! Bine ca ti-am dat de lucru:) Eu nu prea stiu la ce sa ma uit pentru ca de aici le-am vazut pe toate. O sa caut un horror asa mai bun, dar sunt slabe sanse sa gasesc ceva. Sper sa-ti placa „The Mist”. E altceva fata de multe filme recente. Te astept cu impresii dupa.
Super articolul! Felicitari! :*
Iti multumesc Sandra :*:*:*:* Ma bucur ca ma citesti in continuare 🙂
foarte interesante optiuni. ale mele sunt mai sangeroase si o sa le primiti maine sub forma de video 🙂 Felicitari
Multumesc:) Am ascultat si recomandarile tale. Nu stiam de filmul cu zombi. Cred ca e primul in preferinte. Din pacate, aseara nu am putut sarbatori cum trebuie Halloweenul, dar am nevoie de vreun motiv sa urmaresc filme?:P
mi-a placut „the mist”… cam slabut la efecte si decor, dar ideea si finalul sunt de exceptie… ai avut dreptate… a fost altceva…a meritat:) multumesc! ca vorbeai de „un horror asa mai bun”… ieri m-am uitat la „a tale of two sisters”… e interesanta ideea…:)
Ce ma bucur ca ti-a placut!!!! Tare, tare mult 🙂 Mi-era teama sa nu insist si sa nu-ti placa. pana la urma nu este foarte nou filmul si nu conteaza efectele, cat ideea care observ ca te-a prins chiar bine. nu te-a suparat finalul ? e frustrant, dar asta il face asa de bun:) am vazut „uninvited” remake-ul pentru el si daca stiu deja povestea, nu-l mai pot urmari. dar multumesc oricum pentru sugestie. o sa mai cotrobai eu pe la tine prin blog si poate gasesc ceva
Prin blogosfera cinefila
Wow! O listă lungă şi cu foarte multe nume bune! Felicitări! Eu cred că „The Nightmare Before Christmas” este cel mai bun film pentru Halloween… cred că are cam toate elementele de care ai nevoie pentru o sperietură bună! Sigur, nume precum „Edward Scissorhands”, „The Sixth Sense”, „Corpse Bride” sau „The Others” merită adăugate la colecţie… Mi-a plăcut mult! Felicitări!
Total Recall « Silence's Blog
Prin blogosfera cinefila (29 octombrie – 4 noiembrie 2012) | Recenzii filme si carti
faine filme
Multumesc frumos! Te astept sa revii
Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013) « AnzhelaMovies
As contrazice putin si as zice ca totusi The Other si The Sixth Sense pot ingrozi 😛 Si cateva filme nu le-as considera chiar filme de Halloween.
Also, Hellboy II e mai bun ca primul 🙂 (cel putin ptr mine)
The Other si The Sixth Sense nu sunt chiar filme horror. Au mai mult un impact psihologic:) Pe care le-ai scoate din lista? Mi-au placut amandoua dar l-am pus pe primul…. pentru ca a fost primul :))
Serialul horror "Sleepy Hollow: Calaretul fara cap" ajunge la Filmcafe - CineAmatorCineAmator