CineCronici, Comedie, Drama, Familie

English Vinglish/ Off… Engleza asta (2012)

english-vinglish-708959l-imagine  When you don’t like yourself… you tend to dislike everything connected to you. New things seem to be more attractive. When you learn to love yourself… then the same old life… starts looking new… starts looking nice. Thank you… for teaching me… how to love myself!” 

  • Regizor:Gauri Shinde
  • Actori: Sridevi, Adil Hussain, Mehdi Nebbou, Maria Romano, Ross Nathan, Rajeev Ravindranathan
  • Gen: Drama, Comedie, Familie
  • Premii: 8 premii, 14 nominalizari
  • Tara: India
  • Durata: 134 minute

La “English Vinglish”/ “Off… Engleza asta” remarci de la prima vizionare ca proiectul pare mai degraba un film testament despre regasire, despre lectii de orice natura si despre conventii mutuale in microsisteme precum familia, comunitatea si cercul de prieteni. O comedie simpla, dar cu efecte de rumoare si aprecieri, mai cu seama cand pe afis in rolul principal pozeaza veterana filmelor Bollywood, Sridevi. Mizand pe un plot inrudit cu “Spanglish” unde se dezvolta povestea de iubire dintre Adam Sandler si Paz Vega in , productia dezvolta similaritati doar pana la un anumit nivel. Lipsa cunoasterii limbii engleze duce la aceleasi etichetari si respingeri, desigur, uneori chiar de membri familiei. Trebuie sa apreciez miscarea camerei si optiunea de deschidere, aratandu-se in cateva frame-uri locul fiecaruia si dependenta pentru stalpul familiei, din scenele de debut. Fara a arata chipul tuturor participantilor, fundatia povestii este turnata si se stabilesc prioritatile.

English Vnglish Movie Stills HQ (13)

Dupa o absenta de 15 ani in filmele hindi, acum in varsta de 49 de ani, ai crede ca Sridevi nu mai poate fi la fel de pragmatica intr-o perioada cand corpurile sculptate si prospetimea tinereasca sunt promovate. Vorbim aici despre o altfel de prospetime, Sridevi inlocuind naivitatea si inceputurile noi, cu maturitate si incredere. Isi lasa personajul sa alunece usor prin deziluzii si diverse situatii de asupriri. Daca ar fi sa mentionez un handicap, atunci as spune ca personajul doamnei pare uneori prea cameleonic si incert in decizii. Si poate ca printre atatea lectii de viata primite si asumate, as fi vrut ca sotul care o trimitea la cratita (“she was bor to do laddodo”),  sa fie pedepsit altfel decat cu ceea ce scenaristul i-a propus.

English Vnglish Movie Stills HQ (7)

Un aspect cu care filmul m-a castigat: ciocnirea culturilor. Avem o dadaca mexicana, un sofer pakistanez, un bucatar francez. Si ce bucatar…. Interesanta si atragatoare alegerea chef-ului Laurent. Mehdi Nebbou este sarmant si are o aparitie cel putin potrivita contextelor descrise. Il cunosc de ceva timp, mai ales pentru slabiciunile sale in genul thriller politic (“Schlafer”, “Munich”, “Body of Lies”). De altfel, din intreaga distributie el se remarca cel mai simtitor. Apropierea de Sridevi este sesizabila si interpretarea reprezinta o cotitura distincta in filmografia sa (vezi declaratia).

English Vnglish Movie Stills HQ (23)

Lasand factorii sociali pe planul secund, “English Vinglish” se ocupa mai mult de interesul pentru familie si pentru prioritatile care vin la pachet cu acest angajamet. Sridvi interpreteaza o casnica, o mama care nu are alte perspective decat sa mentina ritmul sanatos al sotului si al copiilor. Aceasta este ironizata adeseori de lipsa cunoasterii limbii engleze. Curand nepoata sa se va casatori, asa ca ajunge singura la New York (vedem un Manhattan asemanator cu cel surprins de Woody Allen), intr-o lume straina, sa o ajute pe sora sa cu pregatirile. Orice decizie are nevoie de un impuls si aici vorbim despre incidentul de la cafenea (progresiv si real; in secolul vitezei, rabdarea nu mai este o virtute) cand izbucneste in plans. Mama, sotia, sora, matusa ascultatoare se hotaraste sa faca o schimbare si se inscrie la cursuri care promit invatarea limbii engleze intr-o luna.

English Vnglish Movie Stills HQ (21)

Gauri (scenarist si regizor) nu face abuz de momente exagerate si se foloseste de cele doua ore pentru a livra un pachet de scene cand amuzante, cand dramatice (morala, respect, schimbare, angajament), cand cu un mix intre cele doua. Un film sincer, comod, usor, ba chiar as insista sa spun ca relaxeaza tocmai pentru ca este destept si accesibil prin tema universala de regasire. Purtand semnatura filmelor Bollywood, “English Vinglish” sincronizeaza muzica, versurile si scnetele artistice unde si cat trebuie, evitand cliseele cat se poate (nu s-a renuntat la profesorul gay sau la adunarile galagioase). Se observa dorinta de a fi un film inspirational, inainte de a fi unul moralizator. Dulce si atotcuprinzator, cu defecte asumate, ramane un film actual al generatiei trecute si ale celei noi.

Filmul intra din 24 octombrie in cinematografe si este distribuit de BML Movie Entertainmnet, caruia ii multumesc pentru invitatie.

Rating autor: nota 8,5

Vizionare trailer:

Loading...

Vezi si...

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail