Actiune, CineCronici, Drama, SF

Elysium (2013)

elysium-poster-low-res„There’s nothing left down here. They have it all on Elysium, food, water, medicine, and they’ll do anything to keep us out. It’s time to change everything.”

  •  Regizor: Neill Blomkamp
  •  Actori:  Matt Damon, Jodie Foster, Sharlto Copley, Alice Braga, Diego Luna, William Fichtner
  •  Gen: Actiune, Drama, SF
  •  Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  •  Tara : SUA
  •  Durata: 109 minute

Scenografia construita din peisajul distopic si saracacios scos din dedesubturile imaginatiei lui Blomkamp (regizor si scenarist) sunt acum revazute la fel de prafuite. Cel putin in amintirea mea s-a blocat imaginea platourilor de filmare din revolutionarul „District 9”, astfel ca nu am putut respinge reproducerea arhitecturii arhaice roase de blocuri de gunoaie si de actiunile unor oameni prea ocupati sa depuna eforturi de supravietuire decat de conditiile habitatului. O transparenta la fel de accentuata intre decalajul claselor sociale mai ne-a fost dat sa vedem in consistentul „In Time” sau chiar si in „Metropolis” cand eroina principala devenea mediatorul dintre clasa conducatoare a intelectualilor si clasa muncitoare. Poate ca aici puterea este tot de partea celor care detin banii, dar nu apucam sa aruncam prea multe priviri in interiorul vietii lor, nici pentru a nega faptul ca guvernarea este facuta prin risipa si indifierenta.

elyssium 2

In 1995 prin „Johnny Mnemonic” ni se expunea concret un cod al filmelor SF: mintea umana este un conductor fara limite. Inmagazinarea unor informatii valoroase la un purtator cu un destin prestabilit, va reprezenta un subiect cu randament pozitiv pentru orice scenariu cu putine handicapuri.Pentru ca nu trebuie sa stim cum o statie construita in spatiu are aceleasi legi pamantene aplicate, desi am fi tanjit dupa vreo lectie de fizica cuantica, improvizatiile scapate prin poveste, lamuresc ca trebuie sa fim atenti mai mult la personajul principal, cel care si deschide filmul- Max.

since-no-one-can-afford-health-care-in-the-future-on-earth-max-sets-out-on-a-mission-to-get-to-elysium-to-be-cured

In „Elysium” se printeaza pe prima pagina anul 2154. Un Pamant bolnav, sarac si suprapopulat adaposteste miliarde de suflete condamnate la o existenta precara si umila. Patura mai norocoasa a societatii si-a gasit un camin in Elysium, o statie spatiala plina de confort si tehnologie avansata la care cei saraci nu au acces. Max (Matt Damon) creste alaturi de Frey (Alice Braga) cu promisiunea ca vor ajunge candva acolo desi sortii se incapataneaza sa-i spuna ca nu se va intampla asta nicicand. Atunci cand un accident de munca il condamna la moarte, Max realizeaza ca unica lui salvare este la mii de kilometri in spatiu si ar face orice sa ajunga acolo. Singura persoana care ii poate asigura un bilet dus il conditioneaza sa fure pentru el informatii pretioase ce vor fi depuse in memoria lui…

elysium 4

Accentul vag si caraghios al lui Sharlto Copley nu face decat sa ne localizeze simpatia pentru un antagonist cu radacini indoielce. O distributie solida cu interpretari statornice, nu permite sa strecuram obiectii. Matt Damon are cateva sclipiri si te face sa simti slabiciunea personajului sau, dar surpriza vine din partea lui Jodie Foster, intr-un rol negativ. Desi pare ca evolutia protagonistei conduse de ea pare a fi fost facuta in graba. Un Max tanar, visator, un copil naiv are interventii prin flashback-uri pentru a ni se intipari crezul ca un om (pe fundalul unui viitor unde masinariile tin loc de interlocutor) isi poate lua soarta in propriile maini.

elysium 1

Senzatia de vertij este posibil sa deranjeze mai ales in scenele de lupta cand atentia iti este dirijata in prea mult directii, dar cand vezi schije robotice imprastiate intr-o maniera fantastica, inlaturi orice mahnire. Cu considerentele ce se impun unui SF bine realizat, „Elysium” depaseste limitele trasate cu o incapatanare deloc rentabila si se distanteaza de alte produse similare.

Rating autor: nota 8.5

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rI6bNj0Xtz0&w=560&h=315]

Multumiri gazdei Imax Romtelecom. Filmul intra in cinematografe din 16 august si este distribuit de InterCom Film.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.