Cronici DVD-uri, filme si seriale de epoca

[DVD] Review „Miss Austen Regrets” (2008) BBC

„She had been forced into prudence in her youth, she learned romance as she grew older: the natural sequel of an unnatural beginning.She had used him ill, deserted and disappointed him; and worse, she had shewn a feebleness of character in doing so, which his own decided, confident temper could not endure. She had given him up to oblige others.

Caseta tehnica

 • regretele-domnisoarei-austen-18467295Titlu original/ titlu romana: Miss Austen Regrets/ Regretele domnisoarei Austen
 • Regizor: Jeremy Lovering
 • Actori: Olivia Williams, Imogen Poots, Greta Scacchi, Hugh Bonneville, Pip Torrens, Phyllida Law, Jack Huston, Sylvie Herbert, Tom Hiddleston, Jason Watkins
 • Genul filmului: Drama, Romantic
 • Distribuitor oficial DVD: E-Media Romania
 • Format: DVD
 • Nr. discuri: 1
 • Durata: 85 minute
 • Video: 16:9 (pentru orice ecran TV); pal, color
 • Audio: Stereo
 • Subtitrari: romana
 • Rating: AG (audienta generala)
 • Premii: Top 250 IMDB #183; 4 premii si 18 nominalizari

Povestea:

O poveste emotionanta despre viata romantica a celebrei scriitoare Jane Austen, inspirata din romanele, scrisorile si jurnalele sale. La 40 de ani, succesul lui Jane Austen ca scriitoare e de necontestat, iar romanele sale pline de intelepciune si romantism sunt admirate in intreaga lume. Pentru nepoata sa, Fanny Wright – o tanara frumoasa dar disperata sa se indragosteasca – Jane este matusa favorita, plina de intelepciune si experienta, dispusa oricand sa o ajute in cautarea unei partide fericite. Cu toate acestea, rugata fiind de Fanny sa dea o mana de ajutor in alegerea unui potential sot, echilibrul lui Jane este zdruncinat. Cu siguranta, femeia capabila sa scrie despre dragoste trebuie sa fi trait acest sentiment dar, atunci, de ce nu s-a casatorit niciodata? Protejata de inteligenta sa, Jane are atitudinea multora dintre personajele romanelor sale. Urmarind amintirile sale despre intalnirile romantice si legaturile avute, suntem atrasi in seria pretendentilor, pasiunilor si alegerilor din viata sa – flirturi, cereri in casatorie refuzate si iubirea venita mult prea tarziu. Pe masura ce-si aminteste ocaziile ratate, regretele capata proportii. Oare a facut alegerea potrivita pentru ea si familia sa? Se poate ca marele expert in materie de romantism sa se fi inselat, iar toate principiile sale despre dragoste si casatorie sa fi fost gresite?

Cronica:

O biografie imaginata despre cum Jane Austen l-a avut pe propriul sau Mr. Darcy si l-a lasat sa plece. Un film despre feminisim si despre puterea sau incapatanarea de a alege, „Miss Austen Regrets” are la baza scrisorile salvate, schimbate de Jane cu sora sa Cassandra si nepoata Fanny. Conversatiile dintre Jane si Fanny sunt delicioase, o combinatie intre dulce si amar, intre real si imaginar.

Dupa o introducerea dramatica (cererea in casatorie) vedem un schimb de replici jovial, plin de aprecieri, fara bucluc. Doar un dialog care denota respect si pofta de viata. Si de flirt cu ea.

Restranse mereu la optiunile pentru alegerea unui sot potrivit, cele doua isi fac confesiuni si Jane alege sa remarce o iubire mai veche pe care o acceptase, dar la care a ales sa renunte, ideea casatoriei parand mult prea indepartata pentru ea, iar aversiunea asta o face tot mai dificila.

Insa regretul sau este ca nu a stiut sa se lase asteptata si cel care o intelegea a ales sa plece, inainte de a fi prea tarziu pentru amandoi („I would have you marry because I know you won’t be happy until you are. Single women have a dreadful propensity for being poor. And the best recipe for happiness is a large income.”)

Din distributie se remarca Imogen Poots, aici mai fragila si mai energica decat ce mai vazusem inainte. Isi lasa personajul sa viseze cu o nesimtire vecina cu copilaria. Si ne place. In ton cu veselia ei, vedem un Tom Hiddleston puternic si demn. Alaturi de acestia, Olivia se integreaza fara stangacii.

Decoruri romantice, multa fictiune, dar o poveste si mai acrisoara. Filmul se bucura de o interpretare gratioasa din partea Oliviei Williams, biopicul parand mai elegant cu performanta capricioasa si spirituala a actritei. In ceea ce poate fi comparat cu o prelungire a „Becoming Jane”, filmul de fata nu face portretul unei femei talentate ci surprinde mai degraba o persoana ce pare nesigura, bantuita de intrebarea „ce ar fi fost daca?”.

Mai preocupat de personaj decat multe alte filme de epoca, „Miss Austen Regret” arata foarte putin din conceptiile vremurilor in care evenimentele sunt plasate. Si la fel de putin se cultiva detalii despre relatiile familiale. Vedem foarte putin din patosul creativ care au lasat-o pe autoare sa fie una dintre cele mai apreciate romanciere ale literaturii engleze, cu toata ironia si inteligenta caractarestice si deprinse din scrieri.

Spre final fiecare primeste ce a vrut. Sau cel putin asa suntem lasati sa credem.

Dvd-ul poate fi comandat in cadrul promotiei de la Filme de colectie, separat sau impreuna cu o serie de alte 11 filme de epoca, productii BBC.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail