Festivaluri de film, Stiri

Dracula Film Festival – ‘Jeruzalem’ (2015)

CHt31ouWIAAYnwUThere are three gates to Hell, One in the desert, one in the ocean and one in Jerusalem.”

  • Regizor: Doron Paz, Yoav Paz
  • Actori: Yael Grobglas, Yon Tumarkin, Danielle Jadelyn, Geri Gendel, Howard Rypp
  • Gen:  Horror, Thriller
  • Premii: doua premii, doua nominalizari
  • Tara: Israel
  • Durata: 123 minute

A treia zi de Dracula Film Festival a oferit o premiera cu mize apocaliptice – „Jeruzalem”. La final a fost o scurta sesiune de Q&A cu cei doi regizori ai peliculei si acestia au facut cateva marturisiri privind impedimentele intampinate in turnarea peliculei, filmate chiar in inima orasului Ierusalim. De la fanatismul religios si pana la ideile paranoice ale localnicilor, cei doi frati au surprins un oras care ascunde ruine, inventand un scenariu despre Ziua Judecatii cu implicatii biblice.

Desi este inca un film care se adauga subgenului found footage, „Jeruzalem” vine cu o noua abordare, datele si evenimnetele povestii fiind surprinde si de data asta tot de un personaj care este prins in mijlocul povestii, dar metoda este cel putin una noua. Mai credibila si mai valabila este surprinderea imaginilor de film cu ajutorul unor ochelari digitali, care implica si mai mult audienta prinsa chiar in mijlocul scenelor. Cu un potential urias in acest sens, uneori filmul se impiedica de interventiile stangace ale personajelor de care nu iti pasa prea mult, cand deciziile lor nu sunt cele mai fericite.

Fascinatia pentru orasul vechi al regizorilor Paz i-a motivat sa aglomereze intr-un film de 90 de minute mai multe elemente: misticism, supranatural si sacralitate. Fara permisiune uneori, ilegal, au reusit sa prinda pe ecran situri si locuri ca Wailing Wall, Via Dolorosa si Temple Mount. Ca mai apoi sa faca ce vor si sa distruga locurile si personajele de acolo, cu efecte speciale care arata mai mult decat decent pentru un film cu un buget din finantare proprie. Se profita cat de mult de aleile inguste ale asezarii si de arhitectura cladirilor.

Transpus din perspectiva personajului principal, o tanara care primeste o perche de ochelari inteligenti cu conexiune la internet, „Jeruzalem” relateaza experienta traumatizanta a doua prietene americane, Sarah (Danielle Jadelyn) si Rachel (Yael Grobglas) care ajung in oras, atrase de un student care vaneaza senzationalul din vechi. Avertizate sa paraseasca orasul, cele doua refuza sa o faca si ajung sa fie martore la inceputul sfarsitului lumii.

„Jeruzalem” recicleaza uneori idei deja folosite (vezi ‘Cloverfield’, „The Reaping”) dar pastreaza si cateva artificii personale care salveaza pelicula de la un esec. Realizarile creaturilor monstru care iau nastere dupa izbucnirea apocalipsei nu sunt neglijabile, dar se lasa uneori senzatia ca nu se justifica intocmai aparitiile. Cu o usoara nota core, pelicula dispunse de o tema mitologica pe care o exploreaza cum si cat trebuie, afisarile demonice de tip zombie contribuind la cele cateva momente cand este speriat. Devin tot mai bune pe masura ce se avanseaza in subiect. Panica si confuzia sunt instalate treptat, fara fortari.

Vizionare trailer:

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail