Articole tematice, Special

Consiliere cinefila: dependenta de sex in filme

imagesFilmele se intrec mereu in subiecte originale. Desigur ca nu reusesc intotdeauna sa te intampine cu ceva inedit si ca sunt multi cunoscatori care recunosc in ideea unui film, ceva deja experimentat. De cele mai multe ori se apeleaza la experiente de viata, la povesti care au intrat in istorie, la inspiratie literara sau chiar la cele mai mari slabiciuni ale omului. Asa se intampla ca in aproape fiecare film sa vedem scene de actiunie, drame sau secvente romantice. Sau de dragoste.

Exista bineinteles si filme unde actiunea este de un alt fel si dragostea este reinterpretata. Asa ca reformulez: sunt si filme cu scene de sex. Sunt productii care prefera sa se opreasca chiar asupra acestui subiect si anume sexul si/ sau dependenta de sex. Si pentru ca din 4 octombrie va intra in cinematografe o comedie romantica care isi lasa personajele sa isi trateze dependenta de sex, totul spre amuzamentul publicului, m-am gandit ca ar fi o idee buna sa facem o scurta recapitulare a celor cateva filme care deja au relatata diverse situatii despre asta. Fiind un subiect tabu, acesta nu putea fi altfel tratat decat cu seriozitate, astfel ca am incluse in lista doar doua comedii. Eu am identificat un numar redus de aceste filme tip terapie, dar sunt sigura ca trebuie sa fie ceva mai mult si ca de obicei, va invit sa faceti completari.

Filmele sunt aranjate in ordine invers cronologica:

  • Thanks for Sharing (2013)

Din 4 octombrie, RoImage distribuie filmul in cinematografe. Mark Ruffalo, Tim Robbins, Gwyneth Paltrow, Josh Gad, Joely Richardson si Alecia Moore (Pink) detin partiturile principale. Produsa de actorul Edward Norton, comedia romantica prezinta povestile a trei persoane care urmeaza un program impartit in 12 etape pentru a se vindeca de dependenta de sex. Cu toate situatiile amuzante care deriva din aceasta… subordonare, ramane de vazut cine si cum isi incheie marturia.

thanks-for-sharing-josh-gad-alecia-moore-600x423

  • Shame (2011)

Drama scrisa si regizata de Steve McQueen, il are in rolul principal pe Michael Fassbender, acesta interpretandu-l pe Brandon un barbat aratos si de succes din metropola New York. Instrainat de sora sa care se muta cu el (Carey Mulligan), el se lupta cu incapacitatea de a lega prietenii si cu dependenta de sex care ii tulbura viata. Un film ambitios si scandalos ce i-au adus lui Fassbender recunoasteri internationale si laude pentru interpretarea profunda si realista.

Shame

  • Diary of a Nymphomaniac (2008)

O drama erotica spaniola ce are la baza memoriile autoarei franceze IValérie Tasso, publicate sub titlul „Insatiable – The Sexual Adventures of a French Girl in Spain”. Productia face referire si la drama franceza „Le journal intime d’une nymphomane” („The intimate diary of a nymphomaniac”. Personajul principal, Val (Belén Fabra), o tanara din clasa mijlocie se confrunta cu o libertate necontrolata pentru a face sex. Cariera de prostitutie de care se ataseaza ii ameninta toate relatiile…

Diary of a Nymphomaniac

  • Killing me Softly (2002)

Regizat de un regizor chinez, Chen Kaige, „Killing me Softly” mi-a parut a fi un thriller erotic dezavantajat de incercarea de fi prea… american. Heather Graham si Joseph Fiennes ii interpreteaza pe protagonistii peliculei, doi straini care se cunosc intamplator si care se implica in diverse activitati sexuale, unele dintre ele periculoase. Alice Tallis (Heather Graham) incepe sa puna la indoiala discernamantul partenerului sau si chiar incepe sa se teama pentru viata sa, pe masura ce jocurile lor sexuale devin tot mai violente.

killing me softly

  • Choke (2008)

„Choke” este o comedie neagra scrisa si regizata de Clark Gregg si ii are in rolurile principale pe Sam Rockwell si Anjelica Huston, avand la baza romanul cu acelasi nume lansat sub semnatura lui Chuck Palahniuk. In centrul povestii defileaza un barbat dependent de sex care participa la intruniri pentru tratarea dependentei sale. Pentru a-si asigura mijloacele de existenta, dar si pentru a acoperi cheltuielile de intretinere ale mamei sale internata intr-un azil, Victor Mancini alege o metoda cel putin neconventionala: se ineaca intentionat in restaurante mizand pe simpatia salvatorilor sai.

choke2

  • 40 Days and 40 Night (2002)

Nu este chiar un film despre vreun consumator in exces al sexului, dar pariul facut cu el insusi il poate declara de departe cel mai curajos. Dupa o despartire brutala de prietena lui, Matt Sullivan (Josh Hartnett) isi promite ca timp de 40 de zile nu va face sex, nu se va saruta, nu va atinge pe nimeni, nu va testa niciun preludiu. Lucrurile se complica atunci cand o cunoaste pe cea care ar putea fi aleasa…

40 days and 40 night

  • Secretary (2002)

Productie indie coordonata de regizorul Steven Shainberg (Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus, „Hit Me”), „Secretary” are la baza povestirea „Bad Behavior” si exploreaza relatia sexuala cu tendinte sadomasochiste dintre un barbat dominant si secretara sa (Maggie Gyllenhaal) o tanara recent externata dintr-un spital de boli mintale.

secretary

  • Deconstructing Harry (1997)

O  introspectie semi-autobiografica ca subiect de roman ce devine subiectul unei comedii. O productie care ne prezinta un scriitor obsedat de sex, condus de un comportament ciudat si stanjenitor in societate. Un scriitor pus in fata unei lipse de inspiratie care este sufocat si asaltat de prezentele feminine din viata lui. Cu alte cuvinte, un haos amuzant al carui vinovat este Woody Allen. Ii urmarim evoluand pe Kirstie Alley, Robin Williams, Billy Crystal, Amy Irving, Stanley Tucci, Demi Moore, Tobey Maguire si multi altii.

Harry - Deconstructing Harry

  • 9 ½ weeks (1986)

„9½ Weeks” este un produs erotic al lui Adrian Lyne, facut in colaborare cu Kim Basinger si Mickey Rourke. Din nou memoriile unei persoane stau la baza fimului, de data aceasta cele semnata de Elizabeth McNeill. Un adevarat esec la incasari, filmul a devenit in timp un sleeper-hit, publicul fiind cucerit de povestea proprietarei unei galerii de arta si implicarea sa intr-o relatie bolnavicioasa cu un barbat predispus la jocuri sexuale.

MCDNIAN EC087

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail