Biografic, CineCronici, Drama

Captain Phillips (2013)

106001_gal“ Listen up, we have been boarded by armed pirates. If they find you, remember, you know this ship, they don’t. Stick together and we’ll be alright. Good luck.”

  • Regizor: Paul Greengrass
  • Actori:  Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, David Warshofsky, Max Martini
  • Gen: Drama, Biografic
  • Premii: un premiu, o nominalizare
  • Tara:  SUA
  • Durata: 134 minute

Regizat de Paul Greengrass, omul din spatele filmelor “United 93″, “The Bourne Supremacy”,”The Bourne Ultimatum”, “Captain Phillips” devine inca un proiect reusit al domnului. Specializat in dramatizari si in redarea evenimentelor reale, deprinderile jurnalistice ale lui Greengrass, isi pun semnatura si pe filmul biografic de fata, cu abuzul cunoscut pentru shakky cam/hand-held cameras. Numai ca acum se justifica intr-un fel: actiunea este exclusiv plasata in mijlocul oceanului, astfel ca pentru veridicitate, intelegem optiunea de a obtine senzatia de vertij, dar ne lasam intimidati de planurile apropiate sau luate de prea sus.

Tom Hanks

Biografia capitanului Richard Phillips (Tom Hanks) este cadrul pe care scenariul isi sprijina povestea. Relatarile reale ale experientei capitanului care in anul 2009 a fost luat ostatic, imediat dupa ce cargobotul condus de el si echipajul sau este deturnat de pirati somalezi. Acestia reclama autoritatea navala si cer bani, dar curand lucrurile le scapa de sub control. Faptul ca la inceput taberele sunt aratate consecutiv reprezinta un punct pozitiv. Ma refer la faptul ca se schiteaza atat saracia si motivatia/ planul de deturnare cat si ceea ce pare un job de rutina, o antiteza pe care nu se insista obsesiv, dar care are conditia dorita in pelicula.

106673_gal

Printre numele cu greutate care isi afiseaza contributia la realizarea filmului, se remarca Kevin Spacey in calitate de producator executiv. Din intregul ansamblu de actori, Tom Hanks detine controlul peliculei. Cea mai puternica reprezentare o ofera spre final, moment in care va sensibiliza prin tremurul vocii, mimand starea de soc intr-un mod veridic si convingator. Echipajul de somalezi- distributie ireprosabila. Abduwali Muse se impune prin prezenta, nesiguranta personajului si jocul pe care protagonistul Phillips il face.

captain-phillips-movie-image-600x400

Suspansul si dramatismul colaboreaza excelent in acest film. Poate ca este putin suparator ca uneori sa se intrerupa brusc o scena majora pentru potentarea tensiunii, dar intr-un final intelegi ca s-a facut cea mai buna alegere, repezind astfel de momente. “Captain Phillips” este un film cu potential pentru incasarea multor premii si cu siguranta ca nu se sfii sa “pirateze” cateva statuete, fie si din circuitul unor festivaluri mai mici. De urmarit si analizat.

Rating autor: nota 8.5

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-UTHYACAMJ4&w=480&h=360]

Filmul intra din 1 noiembrie in cinematografe si este distribuit de InterComFilm.

 

Loading...

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Concurs

CineAmator pe Facebook

Primește articolele pe mail