CineCronici, Drama, Fantastic, Thriller

Byzantium (2012)

byzantium poster

“My mother did three things for me: one, she spared my life the day I was born, two, she paid for my upkeep on her knees and on her back and three, she gave me the story I can’t never tell.”

  • Regizor: Neil Jordan
  • Actori: Saoirse Ronan, Gemma Arterton, Caleb Landry Jones, Sam Riley
  • Gen: Drana, Fantastic, Thriller
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizari
  • Tara : SUA
  • Durata: 118 minute

A treia incursiune facuta de irlandezul Neil Jordan in lumea fictionala a mortilor vii, o cultura cu care regizorul s-a familiariazat pana acum deja in doua ocazii- „High Spirits” din 1988 si clasicul nominalizat la Oscar „Interview with the Vampire” din 1994. Cu cel din urma gasim cateva puncte comune, dar le ingropam rapid pentru ca indiferent de cat de repede le sesizam, pe atat de mult ne indeparteaza scenaristul cu povestea. Astfel ca, vampirii din „Byzantium” nu mai sunt parte dintr-o patura sociala cu privilegii nobiliare, lucru care aduce o oarecare originalitate. Pana si mitologia preia o alta forma, personal una inzecit satisfacatoare, pentru ca se apeleaza intocmai la o explicatie fantezista, asa cum statea bine unui film cu primii vampiri adusi pe marele ecran.

byzantium-image03

Intr-un duel al filmelor axate pe legende si cel al personajelor, „Byzantium” ar putea iesi castigator la ambele categorii. Dupa o perioada de nesimtire dedicata vietatilor glamour, Neil Jordan revine cu o inspiratie mitlogica proaspata care scoate din intuneric protagonisti cu caractere valabile. Acestea nu se supun unor legi scrise si traiesc dupa un cod propriu. O mama si o fiica sunt inca de la inceput prezentate ca fiind punctul central al povestii, ele fiind si cele care ne plimba prin multe locuri, intelegand astfel ca fuga lor constanta este pentru a-si asigura supravietuirea. Avem un  narator care recita constant din jurnalul sau povestea scrisa mereu, dar fara niciun cititor. Povestirea-jurnal lasa sa fragmenteze evenimentele, uneori fiindu-ti teama ca poate nu vei primi suficient.

byzantium 7

Eleanor (Saoirse Ronan) si Clara (Gemma Arterton) au fugit dintotdeauna. Una stie mai multe despre cealalta. Una incearca sa ascunda secrete, cealalta vrea sa le dezgroape. Eleanor este fiica ascultatoare care a ajuns in punctul unde a obosit sa mai fie o refugiata. O istorie stiuta partial, ne este destainuita de ea si aflam ca ea si mama sa sunt vampiri. Clara si-a insusit cu ani in urma un statut refuzat unei femei, alegand sa incalce singura regula impusa- nu are voie sa creeze. De atunci, membri unei fratii atemporale le urmeaza pasii pentru a reduce la tacere greselile permise.

byzantium 2

Muzica funebra si incrustatiile clasice intr-o coloana sonora uneori morbida, tradeaza opacitatea si seriozitatea productiei. Suntem astfel mai usor rataciti prin culoarele unui chei, cuceriti de o insula stancoasa sau dezgustati de lumea violenta a defaimarii. Distribuita este superba. Avem o Gemma rece, calma si stapana, o Saoirse tematoare si cu o naivitate dozata ritmic. Nu-i pot omite pe Sam Reily si Caleb Landry Jones (teribil de convingator cu o tinuta ce aminteste de Lestat), contribuitorii calculati la partea masculina a repartizarii. Cu riscul de a fi impotriva curentului, am apreciat scenele cu sange, alegand de fiecare data sa vad o parte artistica in fiecare dintre ele. Poate si pentru ca moartea impune aici o problema de moralitate. Ironia face ca Ella, cea care tanjeste cel mai mult dupa sentimentul de libertate, este care consimte sa fie „ingerul” care ofera eliberare. Indiferent ca iti plac filmele de inspiratie folclorica sau nu, „Byzantium” te mituieste cu imagini curate, regie impecabila si o poveste ca o molima ce se prinde de personaje.

Rating autor: nota 8.5

Vizionare trailer:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=NNAMDWyJZBQ&w=560&h=315]

Multumiri gazdei Grand Cinema Digiplex. Filmul intra in cinematografe din 5 iulie si este distribuit de InterComFilm.

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.