„You know, I go out there and give everything for this game. Everything, everything in me gets left out on the fucking court, and none of you understand it because none of you do it!”
- Regizor: Janus Metz
- Actori: Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Björn Granath, Sverrir Gudnason, Tuva Novotny, David Bamber, Scott Arthur, Leo Borg
- Gen: Drama, Sport, Biografic
- Premii: niciun premiu, o nominalizare (la data publicarii)
- Tara: SUA
- Durata: 107 minute
Borg vs McEnroe este una dintre cele mai interesante surprize de anul asta. Si cand spun asta, ma refer la faptul ca m-a luat putin pe nepregatite – desigur, aveam asteptari de la productie, dar mi-au fost depasite. Cu migala si interes pentru a aduce pe micul ecran oamenii si mai apoi jucatorii Borg si McEnroe, regizorul danez Januz Metz se foloseste de flashback-uri pentru a ne ajuta sa intelegem de ce amandoi au aceasta pornire de a fi numarul unu in lume. Iar asta ii reuseste de minune, fara sa faca abuz de momente emotionate. Pur si simplu isi mentine concentrarea pe detalii eficiente (motivatia, competitiile, incaptanarea) pentru ca in final sa te prinda intr-un carusel de trairi. Pentru ca infruntarea aia finala e facuta atat de fain, mai ales cand ti-ai ales un favorit, si mai cu seama daca nu stii deznodamantul. Si nu trisa: daca nu stii cine castiga, cu atat mai bine.
Borg vs McEnroe – filmul despre infruntarea istorica de la Wimbledon din 1980
Borg vs McEnroe este extraordinar in ultimul act, cand efectiv vezi exact meciul pentru care ai fost pregatit. Insa la fel de interesant este sa vezi cum s-a ajuns acolo. Iar scenariul este bine scris, astfel ca pana atunci stim deja ce conteaza pentru cei doi jucatori si intelegem ce i-ar face atat de diferiti, cum titra presa acelor vremuri „fire vs. ice„. Doar ca pana la urma noi intelegem ca au mai multe lucruri in comun.
Vara anului 1980, Londra. Primele imagini ni-l prezinta pe Borg (Sverrir Gudnason, senzational), un jucator in culmea succeslui la nivel mondial, prizonier al celebritatii si autodisciplinei, pe umerii caruia faima atarna greu. Dar cu o teama permanenta ca ar putea pierde. Pentru prima oara. Scurte interventii ni-l arata in trecut, un copil cu probleme de comportament. Acum vedem un barbat care afiseaza un calm inuman, un individ care nu se exteriorizeaza nici cand vrea sa tipe, chiar daca nu mai rezista. John McEnroe exact asta face: tipa, injura, se manisfesta violent, se crede nedreptatit si are grija sa se stie asta, nu este preocupat sa fie placut. Si stie ca ar putea fi cel care ii fura al cincilea titlul la Wimbledon al lui Borg, iar asta il face si mai neplacut in Marea Britanie.
Borg afiseaza un calm stoic, pare fara emotii. In fapt, strange in el toate nelinistile, iar obsesia lui cu superstitiile, confirma un caracter meticulos, gandit pentru a-i evita izbucnirea vucalnica. Lucru de care McEnroe nu se ingrijoreaza, nici de reputatia care il precede. Shia LaBeouf reuseste o partitura solida unde surprinda dinamica personajului, unul rasfatat si mereu furios. Imi place sa cred ca i-a reusit rolul pentru ca este talentat, nu pentru ca are propria reputatie care-l precede. Tind spre prima varianta. Dar raman cu senzatia ca personajul lui a fost mai putin conturat. Tot la capitolul asta nominalizez aparitia Tuvei Novotny, aceasta interpretand-o pe Mariana Simionescu, sotia lui Borg, dar in film o prezenta neglijata.
Cu momente care amintesc de Chariots of Fire, dar fara umorul din Wimbledon, filmul Borg vs McEnroe este un candidat serios pe lista celor mai bune filme dedicate tenisului. Parte biopic, parte film motivational si restul drama, productia surprinde doua personalitati prinse in framantarile personale – mai intai teama de a pierde, apoi obsesia de a fi cel mai bun – cu atat mai bine sa ii urmaresti cum se schimba pe parcurs. Vedem, asadar, un film care stie sa profite de oportunitatile oferite de personaje intrate in istorie, iar asta face ca adaptarea sa fie una de succes.
Fie si pentru alea 20 de minute de la final si tot merita sa il vezi. Doar ca e o propunere ofertanta pentru cinema, oricum ar fi. O formula care se apropie de senzationalul Rush al lui Ron Howard, cand surprindea cu atat de multa tenacitate rivalitatea a doi piloti de Formula 1. Mai ales ca ambele rezultate se termina cu o prietenie muta, un respect reciproc.
Ce ar trebui sa mai stim este ca anul asta Hollywood ne mai serveste un film care ne trimite tot in lumea tenisului. Battle of Sexes ii pune in duel pe Bobby Riggs (Steve Carell) si Billie Jean King (Emma Stone), in infruntarea din 1973 cand Riggs a provocat toate jucatoarele de tenis sa joace impotriva lui, intr-un joc televizat, la care premiul sa fie de 100.000 de dolari.
Filmul Borg vs McEnroe intra in cinematografe din 29 septembrie, distribuit de RoImage.
Vizionare trailer:
Vezi si...
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Leave a reply