CineCronici, Drama, Thriller

Before I Go to Sleep/ Inainte sa adorm (2014)

11180106_det“My name is Christine Lucas. Tonight as I sleep my mind will erase everything that I know – everything that I did… I have to remember.”

  • Regizor: Rowan Joffé
  • Actori:  Nicole Kidman, Mark Strong, Colin Firth, Anne-Marie Duff
  • Gen: Thriller, Drama
  • Premii: niciun premiu, nicio nominalizare
  • Tara: SUA
  • Durata: 108 minute
  1. Inca un film care isi trage inspiratia din scrierile unor autori debutanti si care cuceresc publicul cu idei ascunse decent prin filele unei carti. „Before I Go to Sleep” nu este primul si, fara indoiala, nici ultimul film in care amnezia sustine scenariul fara o cronologie clara.  Nu avem galopari in momentele critice, sunt putine stangacii si se observa mai multe preocupari pentru ascunzisuri. De la „Memento” al lui Nolan sau gingasul „50 First Dates” (putem sa ne ducem pana la „Kisses for Breakfast” din 1975 ), s-a jonglat cu ideea pierderii de memorie. In unele cazuri jocul a fost prielnic, in altele pacatos. In cazul de fata, spectatorul este indus in eroare, mai cu seama ca nu primeste indicii catusi de mici pentru a anticipia care este cheia pentru punctul culminant. Si asta bucura, deci vorbim despre o adaptare care bifeaza un acting decent si o poveste care dezorienteaza.

before-i-go-to-sleep-before-i-go-to-sleep-movie-re11

Un aspect al filmului care poate fi usor neglijat, ramane in opinia mea, atmosfera. Avem parte de putine scene de exterior si atunci cand se ivesc, avem tonuri de gri. Camerele sunt mereu intunecate, personajele triste si ingandurate, surprinse in neliniste si seriozitate. Un aspect care nu sta neaparat la baza filmului, dar care da o nota aparte productiei: senzatia de intreruperi si lipsa unui plan privind cursivitatea in ritm. Si exista o contradictie neglijabila intre ce pare ca s-a stabilit si ceea ce se primeste. Dar discutia poate genera in alte aspecte. Mentionez doar ca s-a insistat asupra unor close-up-uri si dolly zoom, fara a fi nevoie de simboluri in sensul asta.

Screen-Shot-2014-07-01-at-9.36.28-AM

Asemenea Millei Jovovich sau Bárbarei Goenaga („Agnosia”), lui Nicoe Kidman ii este greu sa se adapteze la o viata pe care nu o (re)cunoaste. In fiecare zi, personajul interpretat de aceasta, Christine Lucas, se trezeste langa sotul sau, fara sa stie ca imparte o casnicie cu acesta. Urmand un ritual obositor, dar asumat de catre acesta (Colin Firth, interesant in rol negativ) i se explica de fiecare data ca a suferit un accident in urma cu cativa ani si ca uita ceea ce face intr-o zi, atunci cand se culca. Ajutata de un psiholog specializat in traume similare cu ale acesteia, Christine incepe sa faca curatenie in viata ei si se sperie de gandul ca cel de langa ea ii ascunde lucruri cu mult mai grave decat lasa se vada.

before-i-go-to-sleep-567734l

Spre final filmul se apropie de „What Lies Beneath”. Desigur, un thriller adaptat cu limbaj si imagini mai violente, simtindu-se in acest sens, dorinta regizorului de a face din ocaziile mici, oportunitati mai mari si mai alarmante. „Before I Go to Sleep” ramane un thriller decent al manipularilor, psihologia personajelor ramanand mai degraba interpretata decat sugerata, suspansul fiind mai ingrijorator abia spre final.

Filmul intra din 17 octombrie in cinematografe si este distribuit de InterComFilm caruia ii multumesc pentru invitatie.

Rating autor: nota 7,5

Vizionare trailer:

 

Vezi si...

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.